continuare
scuze, ieri am avut probleme cu soft-ul
Fata de etajul curent, suprafata construita a apartamentului de la mansarda este mai mare, ea realizandu-se pe seama logiilor care la mansarda nu mai exista. Planseul peste logie trebuie termoizolat la tavanul ultimului etaj.
• Nu se prevad balcoane sau logii.
• Toate ferestrele sunt ferestre de mansarda cu exceptia ferestrelor de la timpane.
- Proiect tip nr. 770, ipct, cu P+3 ... 4E
• Proiectul elaborat de IPCT este redactat pentru P+4E dar prin adaptari, in multe localitati s-au realizat cladiri cu P+3E.
• Au fost analizate doua sectiuni din proiectul tip 770-81 (pl. 2.1 si 2.2).
• In plansa 2.3 aferenta sectiunii Pb2, se ilustreaza o propunere pentru apartamentele de peste apartamentele de 2 camere de la etaje, care realizeaza camere de zi cu suprafete mai mari in cadrul careia se prevede si un front de lucru in locul bucatariei.
• In varianta, se ilustreaza posibilitatea realizarii unor apartamente mai mari, de 4 camere, cu suprafete marite, realizate peste apartamentele de 2 camere ale cladirii existente. Din combinarea acestor apartamente se pot obtine la mansarda, urmatoarele componente: 2-2-2-2, 2-2-4 si 4-4 camere. Toate apartamentele sunt decomandate, pozitia bailor este aceeasi ca in proiectul de baza (bai ventilate cu exceptia capetelor unde baile sunt direct luminate).
• Peste balcoanele existente de la etaje se prevad balcoane adiacente rezalidurilor, cu acces fie din camera de zi, fie din bucatarii.
• In plansa 2.4 se prezinta o propunere de realizare, peste apartamentele existente de 3 camere, a unor apartamente cu suprafete mai mari, de 2 camere. Se prezinta 2 variante: o varianta cu camera de zi cu suprafata de cca. 22 m2 si camarile ventilate si o alta cu camera de zi de cca. 18 m2 cu camari direct luminate. Toate apartamentele au balcoane cu acces din bucatarii. Cu exceptia incaperilor de la rezaliduri care au ferestre de mansarda, celelalte ferestre sunt prevazute fie in pereti longitudinali, fie in frontoane. Inclinarea acoperisului este de 25°, cu inaltimea minima in zona rezalidurilor de 1,20 m, in restul incaperilor inaltimea minima este de 1,90 m. In conformitate cu prevederile de la pct. 3.3.5 din NP 064, in casa scarii se prevede un gol de cca. 1,0 m2 (cca. 5% din suprafata casei scarii pentru evacuarea fumului in caz de incendiu.
• In plansa 2.5 se ilustreaza posibilitatea realizarii unei extinderi a apartamentelor de la ultimul nivel, realizand astfel in locul celor 4 apartamente de 2 camere existente la ultimul nivel (sectiunea Pb2), 4 apartamente de 4 camere cu suprafete marite. La mansarda se realizeaza 2 dormitoare mari, ambele cu acces la balcon, cu baie suplimentara in afara de baia de la ultimul nivel al cladirii existente si 2 spatii de depozitare din care unul cu dimensiuni mai mari, realizat peste casa scarii. Scarile interioare sunt accesibile din camerele de zi de la ultimul nivel.
• Nu exista posibilitatea realizarii unor lifturi nici interioare, nici exterioare cladirii.
- Proiect tip nr. 944, ipct, cu P+3E
• A fost analizata o sectiune din pr. tip nr 944-81, Pd3 m-c (pl. 3.1).
• In pl. 3.2 se prezinta o propunere in care peste apartamentele de 3 si 4 camere amplasate la capatul cladirii existente, se realizeaza apartamente mai mari, de numai 2 camere. Peste cele 2 apartamente de 2 camere ale cladirii existente, se realizeaza un apartament de 4 camere. Toate incaperile sunt decomandate, camerele de zi au suprafete mari de cca. 24 m2.
• Inclinarea acoperisului este de 30° iar inaltimea minima a tuturor incaperilor de 1,50 m.
• Inaltimea libera (inaltimea utila) in dreptul tavanului orizontal, este de 2,75 m iar inaltimea zonei cu tavan inclinat este de 2,15 m.
• Latimea zonei de mobilare este de 70 cm.
• In varianta se poate avea in vedere si o inaltime minima la peretele exterior, de 1,20 m in loc de 1,50 m.
• In conformitate cu prevederile de la pct. 3.3.5 din NP 064, avand in vedere ca scara este interioara, in planseul de b.a. de peste casa scarii, prelungita pe inaltimea mansardei, se prevede un gol cu o suprafata de cca. 1,0 m2 pentru evacuarea fumului in caz de incendiu (pl. 3.5).
• Cu exceptia ferestrelor de la frontoane, toate ferestrele sunt de tip ferestre de mansarda.
• Apartamentele de la mansarda nu au nici balcoane, nici logii.
- Proiect refolosibil IPB, cu P+9E
• Au fost analizate 2 sectiuni (pl. 4.1 ... 4.4 si 4.5 ... 4.

.
• Se propune mentinerea camerei troliului la etajul 9 si accesul la lift pana la maximum etajul 8 inclusiv. Se propune, de asemenea, mentinerea legaturii, printr-un coridor de trecere, prevazut la etajul 9, intre cele 2 scari adiacente. Avand insa in vedere ca la mansarda se realizeaza cate o uscatorie mare la fiecare scara, obligata de suprainaltarea planseului de peste camera troliilor), se propune operarea unor modificari la etajul 9 (pl. 4.11), astfel:
n realizarea unui apartament de o camera in locul celor 2 uscatorii si 2 spalatorii de dimensiuni mici, existente;
n realizarea unui apartament de 2 camere, in locul unui apartament de o camera si a celor 2 uscatorii de dimensiuni mici, existente.
• In plansele 4.12 si 4.13 se prezinta cateva variante pentru apartamentele de la mansarda, astfel:
n la sectiunea rost-mijloc r-m (pl. 4.12), in locul celor 4 apartamente de cate 2 camere de la etajul curent, se poate realiza un apartament de o camera, un apartament de 2 camere cu front de lucru pentru bucatarie si un apartament de 3 camere cu suprafete sporite;
n la sectiunea mijloc-capat m-c (pl. 4.13), se pot realiza peste cele 2 apartamente de cate 3 camere de la capat, 2 apartamente de cate 2 camere cu suprafete sporite iar in locul celor 2 apartamente de cate 2 camere de la mijloc, un apartament de 3 camere cu suprafete marite.
• In pl. 4.14 se da o varianta la sectiunea m-c, in care, la mansarda, se realizeaza un apartament de 3 camere si un apartament de 5 camere.
• In pl. 4.15 si 4.16 se ilustreaza posibilitatea unor extinderi ale apartamentelor de la etajul 9, obtinand 2 apartamente duplex de cate 5 camere, un apartament duplex de 3 camere si doua apartamente de cate o camera, unul la etajul 9 si altul la mansarda. Evident, modificarile care trebuie facute la etajul 9 sunt relativ importante, in aceasta varianta.
• Avand in vedere ca la nivelul planseului peste etajul 9 exista pe ambele fatade placi continue, pe toata lungimea fatadelor, care acopera balcoanele de la etajele inferioare, se propune ca inaltimea minima a peretilor longitudinali sa fie 1,90 m (pl. 4.18), astfel incat toate incaperile de la mansarda au ferestre verticale si acces posibil la balcoane.
• Inclinarea acoperisului este de 30°.
• Avand in vedere ca toate ferestrele sunt adiacente balcoanelor, se considera posibil a se reduce inaltimea parapetului la 70 cm, realizand ferestre de 1,0 m inaltime.
• In pl. 4.19 se prezinta o varianta in care inaltimea minima a peretilor exteriori este de 1,50 m sau chiar 1,20 m, ferestrele urmand a fi realizate de tipul ferestre de mansarda, iar zona balcoanelor devenind pod incalzit.
• Inaltimea libera in zona cu tavan orizontal, poate fi marita la 3 m pentru a da un plus de confort prin marirea volumului de aer sau se poate reduce pana la inaltimea minima prevazuta in NP 064, de 2,55 m.
• In pl. 4.20 se prezinta o sectiune prin casa scarii din care rezulta cum se realizeaza, accesul la mansarda, accesul la camera troliului de la et. 9 si la uscatoria prevazuta a se realiza la mansarda precum si modul de acoperire a casei scarii cu un planseu de beton armat.
• In pl. 4.21, 4.22 si 4.23 se dau 3 detalii de principiu pentru realizarea acoperisului si a invelitorii din tigla cu jgheaburi.
• Spre deosebire de celelalte 3 proiecte, prezentate mai sus, peretele exterior longitudinal este nestructural si amplasat la interiorul stalpilor si bulbilor din beton armat monolit.
4.3. Corelarea solutiilor de arhitectura si instalatii propuse, cu cerintele de reabilitare structurala si cu celelalte cerinte prevazute in Legea nr. 10/1995
4.3.1. Rezistenta si stabilitate
4.3.1.1. In cap. 3, subpunctul 3.1.1 din NP 064-02, se prezinta cateva considerente generale, de principiu, referitoare la rezistenta si stabilitatea cladirilor de locuit care se mansardeaza, astfel:
• Ca principiu general la pct. 3.1.1.4 se cere ca sa se urmareasca ca greutatea totala a acoperisului sa nu fie mai mare decat greutatea elementelor de constructie structurale si nestructurale ale acoperisului existent, sau ca depasirea acesteia sa fie nesemnificativa.
Calculele efectuate in Anexa G2, referitoare la greutatea acoperisului in cazul studiului de caz, arata ca, chiar in cazul solutiei cu structura de rezistenta realizata din elemente de constructie masive si din elemente de constructie din beton armat - dezavantajoasa in ceea ce priveste greutatea - aceasta prevedere poate fi realizata.
Calculele efectuate evidentiaza urmatoarele:
- in comparatie cu terasa prevazuta cu beton de panta, acoperisul mansardat este cu cca. 20 kg/m2 mai greu, practic neglijabil;
- in comparatie cu terasa cu umplutura din zgura expandata de grosime variabila, fara beton de panta, acoperisul mansardat este cu cca. 130 kg/m2 mai greu (cca. 10%).
Fata de greutatea cladirii existente, diferentele sunt nesemnificative. Mentionam ca una din caile de reducere a greutatii structurii de rezistenta a acoperisului mansardat il constituie utilizarea betoanelor usoare, in principal al betoanelor cu granulit, la peretii structurali interiori si exteriori ai acoperisului mansardat. Aceasta solutie, aplicata la studiul de caz a condus la o reducere a greutatii acoperisului cu 175 kg/m2, in comparatie cu folosirea betonului armat obisnuit (ro = 1.650 kg/m2 in loc de ro = 2.500 kg/m3).
• La proiectarea structurii de rezistenta a acoperisului mansardat, in conformitate cu prevederile generale de la pct. 3.1.1.3 din NP 064-02, elementelor de constructie structurale noi trebuie sa li se asigure o prindere si ancorare corespunzatoare de structura de rezistenta a cladirii existente. Solutiile adoptate in cadrul studiului de caz, atat in ceea ce priveste detaliile propuse, cat si in ceea ce priveste verificarile prin calcul efectuate, ilustreaza aceasta preocupare.
• Problema demolarii totale sau partiale a elementelor de constructie existente peste ultimul planseu al cladirii existente, tratata in NP 064-02, este rezolvata in cadrul proiectelor tip si refolosibile examinate, ca si in cadrul studiului de caz, prin demolarea acestora in totalitate, chiar daca indepartarea materialelor rezultate este o optiune costisitoare. Adoptarea acestei solutii este justificata prin reducerea greutatii in cea mai mare masura posibila, precum si prin eliminarea oricaror conditionari pentru rezolvarea corespunzatoare a solutiilor de arhitectura si de rezistenta adoptate la proiectarea acoperisului mansardat.
4.3.1.2. In cap. 3 subpunctul 3.1.2 din NP 064-02, se arata investigatiile preliminare care trebuie efectuate la cladirile existente, care trebuie sa confirme posibilitatea realizarii noilor locuinte mansardate prin supraetajare, in ceea ce priveste:
• rezistenta antiseismica a cladirii existente, inclusiv efectuarea obligatorie a unei expertize tehnice;
• capacitatea terenului de fundare de a suporta o eventuala incarcare gravitationala suplimentara;
• capacitatea elementelor de constructie structurale, inclusiv a planseului peste ultimul nivel al cladirii existente, de a primi eventualele solicitari suplimentare, orizontale si/sau gravitationale.
In exemplificarile din prezentul Ghid, inclusiv in cazul studiului de caz, se presupune ca toate aceste investigatii preliminare si verificari prin calcul au fost efectuate, cu rezultate corespunzatoare.
4.3.1.3. Din considerente de rezistenta la foc, durabilitate in timp si izolare fonica, la toate exemplificarile din cadrul prezentului Ghid precum si la studiul de caz, in alcatuirea structurii principale de rezistenta intra elemente de constructie masive, realizate din beton (sau beton usor) armat.
Se realizeaza astfel:
• pereti interiori transversali si longitudinali, de regula intre apartamente;
• pereti pe conturul interior si exterior al caselor de scara;
• pereti exteriori longitudinali, de inaltime redusa (parapete pline cu inaltimea de 1,20 sau 1,50 m);
• pereti exteriori longitudinali avand inaltimea de 1,90 m, prevazuti cu goluri de ferestre si usi de balcon;
• pereti de fronton, cu sau fara goluri de ferestre;
• planseu peste casa scarii;
• rampe si podeste pentru accesul la mansarda;
• grinzi principale longitudinale pentru rezemarea capriorilor;
• pinteni de rigidizare a peretilor interiori si/sau exteriori de lungime mare.
Peretii indeplinesc concomitent atat o functie structurala (pereti portanti, de rigidizare sau antiseismici), cat si functia de separare si izolare fonica intre apartamente, spre exterior sau spre scara.
Peretii se prevad de 14 cm grosime, considerata ca o grosime minima din punct de vedere constructiv (necesara pentru armare si pentru turnare cu pompa).
Majoritatea peretilor se prevad cu o zona latita la partea superioara, armata ca o grinda in plan orizontal si avand functia de rezemare a capriorilor dispusi transversal si de preluare a incarcarilor seismice orizontale care provin atat de la acoperis cat si de la greutatea proprie a peretilor.
Toti peretii reazema pe peretii structurali ai cladirii existente.
La proiectul refolosibil IPB cu P+9E, la care peretii exteriori longitudinali sunt nestructurali si reazema pe stalpi si grinzi, in locul unui perete exterior longitudinal s-a prevazut un cadru longitudinal alcatuit din stalpi incastrati la baza, de dimensiuni 30x30 cm (dimensiuni egale cu cele ale stalpilor de la et. 9) si o grinda longitudinala, dezvoltata atat pe verticala cat si pe orizontala.
Toate elementele de beton armat (sau beton usor armat) se prevad a se realiza de beton C 16/20 (clasa Bc 20, respectiv marca B 250) iar armaturile din bare de otel OB 37 si PC 52.
Elementele structurale verticale (pereti, pinteni si stalpi) se ancoreaza in elementele structurale existente la ultimul nivel al cladirii existente prin ancore PC 52 Φ 14-16 introduse in gauri Φ 30-40 mm realizate prin rotopercutare si umplute cu un mortar adeziv pe baza de rasini epoxidice.
Solutia cu pereti structurali din beton (obisnuit sau usor) armat poate fi inlocuita cu pereti structurali din zidarie confinata, adica prevazuta cu stalpisori si centuri, eventual cu armaturi in rosturile orizontale. Zidaria se va realiza fie cu caramizi cu goluri verticale GVP, cu un procent de goluri de 15-20%, fie cu blocuri ceramice cu goluri verticale tip POROTHERM sau similar, cu un procent de goluri de cca. 50%.
Deoarece peretii sunt structurali si eventual cu rosturi orizontale armate, se va folosi mortar minim M 50 Z, iar grosimea peretilor va fi de 25 cm.
In conformitate cu prevederile de la pct. 3.1.7.5 din NP 064-02 suprafetele orizontale de la fata superioara a planseelor pe care urmeaza a se executa pereti structurali din beton armat sau din zidarie confinata, precum si stalpi din beton armat (proiect refolosibil IPB cu P+9E) trebuie sa fie pregatite in prealabil, prin buciardare sau cioplire cu dalta, creandu-se asperitati cu adancimea mai mare de 2 mm.
4.3.1.4. Solutia adoptata pentru structura de rezistenta a acoperisului mansardat urmareste sa creeze spatii libere, fara reazeme intermediare, solutie care este avantajoasa pentru conceperea apartamentelor de la mansarda.
Ca urmare, s-a adoptat o solutie cu capriori cu deschidere relativ mare, rezemati pe peretii longitudinali exteriori si pe peretele longitudinal interior median, eventual si pe peretii longitudinali adiacenti casei scarii interioare. Au rezultat deci capriori cu deschideri interax (in proiectie pe orizontala) de 4,80 (pr. 1.168), 5,30 (pr. IPB cu P+9E), 5,40 (pr. 770) si chiar 6,90 m (pr. 944).
Pentru capriori s-a adoptat o solutie cu elemente din beton precomprimat in forma de I, de dimensiuni gabaritice de 15 x 25 cm.
Capriorii se realizeaza din beton clasa Bc 40 (marca B 500) si sunt armati cu 2x2 toroane TBP 9.
Aceasta solutie are avantaje in comparatie cu alte solutii, in ceea ce priveste rezistenta la foc si durabilitatea, precum si rigiditatea la solicitari verticale si orizontale.
Capriorii sunt - la toate proiectele analizate - grinzi simple rezemate, cu observatia ca la studiul de caz s-au prevazut si capriori cu consola (5,40+1,50 m).
Pe langa varianta cu capriori din beton precomprimat, la deschidere de max. 5,40 m in proiectie orizontala, mai sunt posibile urmatoarele solutii:
• capriori din lemn stratificat (scanduri lipite) solutie promovata de firma FINNFOREST din Germania pentru produsul BRETTSCHICHTHOLZ (BSH); pentru deschiderea interax in plan orizontal de 5,40 m si o distanta intre capriori de 1,20 m, a rezultat necesara o sectiune de 14 x 26 cm (calitatea BS 11);
• capriori din profile metalice "U" formate la rece, produse de S.C. INTFOR S.A. Galati; pentru aceiasi parametri ca mai sus; a rezultat necesar un profil cu inaltimea de 20 cm, latimea de 9 cm si grosimea de 7 mm;
• capriori din lemn de rasinoase calitatea I, de dimensiuni 15 x 30 cm, obtinuti prin taierea la jumatate a grinzilor de dimensiuni 30 x 30 cm; lungimea capriorilor nu poate fi mai mare de 6,0 m. Standardul de referinta este STAS 942-86.
In tabelul 1 se prezinta o comparatie intre solutiile descrise mai sus.
TABEL COMPARATIV
Capriori cu deschidere l = 5,40 m
Tabelul 1
┌────┬──────────────────────────────┬──────────┬────────────┬────────────────┬────────────────┐
│ │ │ │ │ │ Indici/m2 A(c) │
│ │ │Dimensiuni│Greutate**) │Combustibilitate├────────────────┤
│Nr. │ │ │ │ │Volum (greutate)│
│crt.│ Solutia ├────┬─────┼─────┬──────┼────────────────┼────────────────┤
│ │ │ b │ H │ │ │ │ │
│ │ ├────┴─────┤kg/m │kg/buc│ - │ m3 (kg) │
│ │ │ cm │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────┼────┬─────┼─────┼──────┼────────────────┼────────────────┤
│ 1. │Beton precomprimat beton Bc │ 15 │ 25 │ 62 │ 370 │ C0 │ 0,022 │
│ │40 + toroane TBP9 │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────┼────┼─────┼─────┼──────┼────────────────┼────────────────┤
│ 2. │Lemn stratificat FINNFOREST - │ 14 │ 26 │ 16 │ 100 │ C1*) │ 0,034 │
│ │Brettschichtholz (BSH) BS11 │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────┼────┼─────┼─────┼──────┼────────────────┼────────────────┤
│ 3. │Grinzi din lemn de rasinoase │ 15 │ 30 │ 25 │ 150 │ C2 │ 0,042 │
│ │STAS 942-86 │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────┼────┼─────┼─────┼──────┼────────────────┼────────────────┤
│ 4. │Profile metalice U (g = 7 mm) │ 9 │ 20 │ 20 │ 120 │ C1 │ (19) │
│ │formate la rece conf. prospect│ │ │ │ │ │ │
│ │S.C. INTFOR S.A. Galati │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────────────┴────┴─────┴─────┴──────┴────────────────┴────────────────┘
*) Conform prospectului, viteza de actiune a focului v = 0,7 mm/minut pe fiecare latura; clasa de combustibilitate este apreciata.
**) Lungimea capriorilor l = 6,00 m.
Trebuie sa se aiba in vedere si faptul ca capriorii metalici trebuie protejati impotriva focului cu o vopsea speciala iar capriorii din lemn trebuie sa fie ignifugati.
Detaliile de rezemare a capriorilor din beton precomprimat, date in prezentul Ghid, atat cele aferente celor 4 proiecte examinate, cat si cele aferente studiului de caz, sunt concepute in ipoteza ca peretii longitudinali exteriori se toarna in doua etape: inainte si dupa montarea capriorilor. Evident, este posibila, cu modificarea detaliului respectiv, si turnarea acestor pereti intr-o singura etapa, inainte de montarea capriorilor.
In cazul solutiei cu capriori din lemn, lemn stratificat sau metal, detaliile de rezemare si de prindere a capriorilor se modifica corespunzator.
Distanta dintre capriori s-a stabilit de 1,20 m interax, astfel incat sa se poata amplasa intre capriori ferestre de mansarda cu latimea de 90 cm.
In prezentul Ghid, se prezinta, printre altele si cateva planuri de montaj a capriorilor, referitor la care se mentioneaza urmatoarele:
- pozitia capriorilor tine seama de existenta ventilatiilor verticale, pentru care se face ipoteza ca nu pot fi deviate;
- pozitia capriorilor tine seama si de pozitia aerisirilor coloanelor de scurgere, dar nu in mod riguros, acestea putand fi deviate;
- in scopul reducerii numarului de capriori (si deci a costului) capriorii au fost astfel amplasati incat frontoanele si peretii transversali dintre sectiuni sa constituie reazeme pentru sipci, inlocuind astfel capriorii.
4.3.1.5. Calculul elementelor de constructie se face pe baza prevederilor din NP 064-02 (subpunctul 3.18, a pct. 3.1.5.8 si a Tabelului R1).
A fost efectuat calculul sipcilor, a capriorilor (in toate cele 4 variante examinate) precum si verificarea la actiunea orizontala seismica a unor pereti structurali, astfel:
• Sipcile longitudinale, de dimensiuni 58 x 58 mm (standard de referinta: STAS 942-86), au fost verificate la incarcarile gravitationale (greutatea invelitorii din tigle cu jgheaburi si incarcarea din zapada determinata pentru zona C - STAS 10101/21-92); calculul s-a facut in conformitate cu Codul NP 005-96, considerand solicitarea de incovoiere pe 2 directii ortogonale. S-a considerat lemn clasa II, ignifugat si tratat superficial.
• Capriorii au fost dimensionati la eforturile sectionale corespunzatoare ariei aferente, considerand distanta dintre capriori egala cu 120 cm. Capriorii au fost verificati atat la actiunea incarcarilor din gruparea fundamentala (la starea limita de rezistenta si la starea limita de deformatie), cat si la actiunea gruparii speciale (considerand atat incovoierea in plan vertical, cat si incovoierea in plan orizontal). In conformitate cu prevederile din tabelul R1 din NP 064-02, coeficientul cw s-a considerat cu valoarea cw = ks = 0,2 (zona seismica C).
• Verificarea capriorilor din beton precomprimat s-a facut considerand beton clasa Bc 40, cu Rc = 191 daN/cm2 si Eb = 360.000 daN/cm2.
• Dimensionarea si verificarea capriorilor din lemn stratificat s-a facut pe baza indicatiilor continute in prospectul produsului, pentru calitatea cea mai dezavantajoasa (BS11):
- rezistenta la incovoiere - 110 daN/cm2
- modulul de elasticitate - 110.000 daN/cm2
• Dimensionarea si verificarea capriorilor din grinzi de lemn de brad s-a facut pe baza prevederilor din Codul NP 005-96, considerand ca lemnul este de clasa de calitate II "ignifugat si tratat superficial". S-a considerat clasa de exploatare 2. Standard de referinta: STAS 942-86.
• Dimensionarea si verificarea capriorilor din profile U formate la rece cu dimensiuni conform prospectului S.C. INTFOR S.A. Galati, (standard de referinta - STAS 7835/1-80), s-a facut considerand:
- rezistenta la incovoiere - 2.100 daN/cm2
- modulul de elasticitate - 2.100.000 daN/cm2
• Dimensionarea peretilor structurali s-a facut tinand seama de ariile si incarcarile seismice aferente, considerand valoarea coeficientului cw = 3 ks = 0,60, pe baza prevederilor din tabelul R1 din NP 064-02. Grinda orizontala de la partea superioara a peretilor longitudinali precum si pintenul transversal aferent, au fost verificati la actiunea seismica orizontala de la nivelul reazemelor capriorilor precum si corespunzatoare greutatii proprii a peretilor.
Grinda inclinata de la partea superioara a peretelui transversal dintre sectiuni, s-a verificat, acoperitor, in spiritul prevederii de la pct. 3.1.5.8 din NP 064-02, la actiunea unei incarcari orizontale mai mari decat cele care ii revin din aria aferenta (5,90 m in loc de 1,20 m).
4.3.2. Siguranta in exploatare
Pentru respectarea acestui criteriu de performanta, la proiectarea mansardelor trebuie sa se respecte prevederile din NP 057-02 (cap. 3.2) si din NP 064-02 (cap. 3.2), cu urmatoarele precizari:
4.3.2.1. Siguranta circulatiei in interiorul apartamentelor mansardate:
- inaltimea libera de trecere in zona de circulatie curenta, va fi de min. 1,90 m;
- latimea libera de circulatie a coridorului si vestibulelor, va fi de min. 1,20 m;
- pentru a obtine o latime libera a usilor incaperilor de locuit si a bucatariei de 0,80 m, latimea nominala a acestor usi va fi de 90 cm;
- usile de acces in apartamentele de la mansarda vor avea latimea nominala de 1,00 m;
- pentru a respecta prevederea de la pct. 3.2.2.b din NP 064-02, scarile interioare apartamentelor au fost conformate astfel incat sa se permita manevrarea de obiecte voluminoase de la un nivel la altul.
4.3.2.2. Siguranta cu privire la scarile de acces in mansarda:
- numarul de trepte al unei rampe de scara, va fi de max. 16 trepte, respectandu-se astfel prevederea din NP 057-02, referitoare la persoanele cu dificultate de mers;
- pentru a respecta prevederea din NP 057-02 pct. 3.2.(A).6.c, treptele rampelor de acces la mansarda vor avea aceleasi dimensiuni ca la cladirea existenta;
- inaltimea libera de circulatie pe scarile care merg catre mansarda, inclusiv inaltimea libera intre rampe, masurata pe perpendiculara de la nasul treptelor, pe linia de flux, va fi de min. 1,90 m;
- latimea libera a rampelor si podestelor va fi cel putin egala cu cea a scarilor existente;
- inaltimea parapetelor scarilor de acces la mansarda va fi de 0,90 m;
4.3.2.3. Siguranta cu privire la intretinerea acoperisului:
- accesul pe acoperis pentru intretinere si repararea acestuia, ca si pentru intretinerea "ferestrelor de mansarda", se realizeaza din casa scarii prelungita, printr-un chepeng termoizolat, de acces in podul neincalzit, care se creeaza peste planseul din beton armat de la partea superioara a casei scarii; accesul la chepeng se face cu o scara metalica verticala, amplasata pe ultimul podest; din podul neincalzit, accesul pe acoperis se face prin una sau mai multe tabachere amplasate in planul invelitorii;
- la cladirile cu apartamente tip duplex, la care peste casa scarii se dispun incaperi ale mansardei (vezi pr. 770 - varianta), accesul pe acoperis se face direct din casa scarii printr-un tub de dimensiuni minime 100x100 cm, similar cu tubul prin care se realizeaza evacuarea fumului in caz de incendiu; din acest tub se face si accesul in podul neincalzit printr-o usita laterala.
4.3.2.4. Accesul la mansarda cu ascensoare
In legatura cu aceasta problema, se precizeaza urmatoarele:
- Normativul NP 057-02 Normativ privind proiectarea cladirilor de locuinte (revizuire NP 016-96) prevede urmatoarele:
• La articolul 1.2.1 - Domeniu de aplicare - se scrie ca "normativul se aplica atat la cladirile noi cat si la modernizarea, reamenajarea, transformarea, repararea si consolidarea constructiilor de locuinte existente".
• La articolul 1.2.2 se scrie: "in cazul in care din motive justificate nu pot fi indeplinite unele prevederi ale normativului se vor asigura prin proiect masuri compensatorii".
• La articolul 3.2 (B) pct. 1 se prevede ca "cladirile etajate cu mai mult de P+3E se vor dota cu minimum un ascensor", rezultand ca si la cladiri cu P+3E+M ar trebui ascensor.
- Normativul P 92-82: Normativ privind dotarea cu ascensoare a cladirilor de locuit, social-culturale si administrative
• La articolul 2.1 se scrie ca "toate cladirile cu mai mult de 5 niveluri se vor prevedea in mod obligatoriu cu instalatii de ascensoare pentru persoane".
• Remarcam ca acest normativ a fost elaborat in urma cu un numar considerabil de ani si ar trebui revizuit.
- Normativul NP 064-02: Normativ pentru proiectarea mansardelor la cladirile de locuit
• La articolul 3.2.1.c se scrie ca "la mansardarea cladirilor existente cu P+3E si P+4E se recomanda prevederea unui ascensor daca nu exista".
Analizand prevederile de mai sus, rezulta:
- Respectarea prevederilor din NP 057 ar presupune ca la o cladire P+3E, daca se amenajeaza o mansarda, ar trebui prevazut un lift. Conform P 92-82 aceasta conditie se prevede numai la cladiri P+4E la care se face mansardare.
- Conform NP 064-02 se pot amenaja mansarde fara a prevedea lift atat la mansardarea cladirilor cu P+3E cat si a celor cu P+4E aceasta conditie fiind doar o recomandare. Nu se precizeaza explicit ca la o cladire P+4E cu mansarda trebuie neaparat prevazut un lift.
- La analizarea acestei probleme trebuie avut in vedere costul actual foarte mare al unui lift. Acest cost se apreciaza, pentru un lift de 4 persoane actionat hidraulic, la cca. 20.000 Euro la care se adauga TVA. Acest cost include costul cabinei si instalatiei nu si costul amenajarilor in ceea ce priveste constructia la subsol, parter, etaje si peste ultimul etaj (pentru camera troliului etc.), apreciat la inca cca. 10.000 Euro.
- Se pune problema cine suporta costul liftului: numai viitorii proprietari de la mansarda sau si proprietarii apartamentelor de la etajele 2, 3 si 4. Daca se suporta numai de proprietarii de la mansarda si consideram 4 apartamente la scara revine, pentru un apartament, un cost suplimentar de cca. 7.500 Euro, iar daca consideram ca contribuie macar ultimele niveluri, respectiv 12 apartamente, atunci pentru un apartament revine un cost suplimentar de cca. 2.500 Euro.
- Din punct de vedere constructiv aratam ca, cu exceptia proiectelor cu structura din panouri mari din seria 1013-1068 executate in deceniul al 6 lea, toate celelalte proiecte de cladiri de locuit cu P+3E si P+4E nu dispun de spatiu pentru amenajarea unui lift interior in casa scarii.
- Amenajarea unui lift exterior nu este posibila decat eventual la cladiri cu casa scarii adiacenta unui perete exterior si cu scara in 2 rampe, dar si in acest caz este deseori imposibila din punct de vedere structural deoarece presupune desfiintarea centurilor sau grinzilor din beton armat de la nivelul fiecarui etaj pentru acces la podestul intermediar iar pe de alta parte la cladirile cu pereti structurali exteriori (cladirile din panouri mari) peretii ar trebui practic desfiintati pentru prevederea unor usi de legatura dintre lift si podestele intermediare ceea ce presupune modificarea structurii de rezistenta.
- Trebuie amintit de asemenea ca structura de rezistenta a unui put de lift exterior, independent, ridica probleme de rezistenta speciale deoarece trebuie sa se asigure o rezistenta si o stabilitate corespunzatoare la actiuni seismice in conditiile in care dimensiunile in plan ale putului liftului sunt reduse; pe de alta parte, legarea de structura a acestui put este de evitat ca urmare a posibilitatii aparitiei unor tasari inegale intre constructia veche si cea noua. Legarea de cladire nu este favorabila nici din punct de vedere al comportarii antiseismice, introducand un decros al volumului construit existent al cladirii. Apar deci dificultati de ordin economic si tehnic, care fac ca mansarda sa nu fie o solutie eficienta.
*
* *
Ca urmare a considerentelor de mai sus, se pot trage urmatoarele concluzii:
- Cladirile existente, cu P+3E, pot fi mansardate fara rezerve, fara prevederea obligatorie a unui ascensor.
- Cladirile existente, cu P+4E, ca urmare a inconfortului evident pentru locatarii apartamentelor de la o eventuala mansarda, in lipsa unui ascensor, nu pot fi, ca regula generala, mansardate.
- Mansardarea cladirilor existente, cu P+4E, poate fi acceptata, in mod exceptional, in urmatoarele cazuri:
• cu acceptul explicit al viitorilor proprietari ai apartamentelor de la mansarda care ar fi tentati de un cost substantial mai redus al apartamentelor.
• ca locuinte sociale mansardate, investitia fiind facuta de autoritatile locale, pe care aceste autoritati sa le repartizeze prin inchiriere cu prioritate familiilor tinere.
- Cladirile existente, cu P+4E, pot fi mansardate fara rezerve in cazul realizarii, prin extinderea apartamentelor existente de la etajul IV, obtinandu-se apartamente tip duplex.
- pot fi mansardate fara rezerve, cladirile existente, cu cel mult P+9E, prevazute cu cel putin un lift pe scara, chiar in situatia in care liftul nu deserveste actualmente si ultimul etaj; in acest caz, locatarii mansardei ar trebui sa urce pe scari 2 niveluri, fiind intr-o situatie comparabila cu locatarii ultimului nivel al cladirilor cu P+2E.
4.3.3. Siguranta la foc
La proiectarea mansardelor situate peste ultimul planseu al cladirilor de locuinte existente se va urmari asigurarea conditiilor si criteriilor de performanta precum si a nivelurilor minime ale acestora, stabilite prin reglementarile tehnice in vigoare.
Intre numarul maxim de niveluri - in care se include si mansarda - al cladirilor de locuit care se suprainalta cu un nivel mansardat si gradul de rezistenta la foc trebuie sa se respecte corelatiile stabilite prin tabelul 2.
Tabelul 2
┌──────────────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│Grad de rezistenta│ Numar maxim de niveluri la │ Numar maxim de niveluri la │
│ la foc │ cladiri inainte de │ cladiri dupa mansardare │
│ │ modernizare │ │
├──────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ V │ 1 │ 2 (P+M) │
├──────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ IV │ 2 │ 3 (P+E+M) │
├──────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ III │ 4 │ 5 (P+3E+M) │
├──────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ II │ P+10 │ P+11 (P+10E+M) │
├──────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ I │ n P+11 │ n P+12 (P+11+M)(3) │
└──────────────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────────┘
NOTA:
(1) Pentru cladirile incadrate in gradul III-V de rezistenta la foc, in cazuri justificate tehnic si asigurand masuri suplimentare de protectie, se poate adopta realizarea unui singur nivel in plus fata de prevederile tabelului 2, prin acordul scris al proprietarului sau al asociatiei de proprietari.
(2) Protectiile aplicate elementelor de constructie trebuie sa asigure combustibilitatea si rezistenta la foc corespunzatoare gradului de rezistenta la foc in care este incadrata cladirea, conform Normativului de siguranta la foc a constructiilor, indicativ P 118, tabelelor 3 si 4 din prezentul ghid si prevederilor Normativului pentru proiectarea mansardelor si la cladiri de locuit, indicativ NP 064.
(3) Nu se recomanda amenajarea mansardelor la cladiri existente care prin mansardare trec in categoria cladirilor inalte.
In conditiile tabelului 2 se poate realiza si mansardarea cladirilor existente cu regim de inaltime P+4E, care constituie marea majoritate a cladirilor de locuit existente, chiar daca dupa mansardare acestea se vor incadra in gradul III de rezistenta la foc.
Prin mansardare, de regula, nu se poate pastra gradul de rezistenta la foc initial, avand in vedere ca solutiile si materialele folosite la realizarea mansardei, pe considerente de eficienta economica si de limitare a greutatii suplimentare a cladirii, nu permit acest lucru.
In functie de solutiile si materialele folosite la mansardarea cladirilor existente care actualmente sunt de gradul I pot ajunge la gradul II sau III de rezistenta la foc.
Toate elementele principale ale constructiei trebuie sa indeplineasca concomitent atat conditiile minime de combustibilitate cat si cele de rezistenta la foc. Gradul de rezistenta la foc al cladirii in ansamblu este determinat de elementul cu cea mai defavorabila incadrare.
In situatia in care prin mansardare se modifica gradul de rezistenta la foc al cladirii, prin trecerea la o incadrare inferioara, aceasta se poate accepta numai cu respectarea conditiilor de performanta, privind siguranta la foc, stabilite prin normativul de siguranta la foc a constructiilor, indicativ P 118, referitoare la aria maxim admisa a compartimentului de incendiu, numarul utilizatorilor, dimensionarea cailor de evacuare, dotarea cu mijloace tehnice de prevenire si stingere a incendiilor, preintampinarea propagarii incendiilor la cladirile invecinate etc.
Atunci cand, in mod justificat, nu pot fi asigurate nivelurile minime admise stabilite prin reglementarile tehnice actuale, pentru toti parametrii cerintei de calitate siguranta la foc, se vor prevedea prin proiect masuri compensatorii pentru realizarea unui nivel corespunzator de protectie impotriva incendiilor.
La elaborarea documentatiei de executie pentru realizarea mansardelor la cladirile existente este necesara obtinerea avizului din partea proiectantului initial al cladirii sau intocmirea unei expertize tehnice pentru cerinta de calitate siguranta la foc.
In cazul inlocuirii acoperisului tip terasa cu un acoperis cu sarpanta - cu pod neutilizabil - se va urmari pastrarea gradului de rezistenta la foc al cladirii initiale. Separarea volumului podului fata de alte spatii existente peste ultimul planseu - camera troliului, spalatorie, uscatorie etc. - se va realiza cu pereti rezistenti la foc 3 ore pentru gradul I, II si III, iar golurile de comunicare cu ultimul nivel locuibil se vor proteja cu elemente cu rezistenta la foc de minimum 30 minute.
Pe baza prevederilor normativului P 118, si a precizarilor de la art. 2.1.11, in prezentul ghid s-au intocmit 2 tabele (tabelele 3 si 4) care detaileaza, pentru gradele de rezistenta la foc II si III, conditiile minime de siguranta la foc pentru diversele elemente de constructie ale mansardelor precum si alcatuirile posibile uzuale ale acestor elemente. Alcatuirile prezentate nu sunt exhaustive, putandu-se realiza si alte solutii tehnice, cu conditia asigurarii claselor de combustibilitate si a gradelor de rezistenta la foc minime prevazute.
CONDITII MINIME DE SIGURANTA LA FOC LA MANSARDE
Gradul de rezistenta la foc II
Tabelul 3
┌────┬──────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────┐
│ │ Conditii minime │ │
│Nr. ├─────────────────────┬────────┬───────────┤ Alcatuiri posibile │
│crt.│ Elementul de │Clasa de│ Rezist. la│ │
│ │ constructie │combust.│ foc (RF) │ │
├────┼─────────────────────┼────────┼───────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │Elemente structurale │ C0 │ 2 ore │• Beton obisnuit sau beton usor, armat │
│ │verticale (stalpi, │ │ │• Zidarie din caramizi cu goluri, confinata │
│ │pereti structurali) │ │ │• Zidarie din blocuri BCA, confinata │
│ │ │ │ │• Metal protejat la foc │
├────┼─────────────────────┼────────┼───────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │Elemente structurale │ C0 │ 45 min. │• Beton obisnuit sau beton usor, armat │
│ │orizontale (grinzi, │ │(30 min.)1)│• Beton precomprimat │
│ │pane, contravantuiri)│ │ │• Metal protejat la foc │
├────┼─────────────────────┼────────┼───────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 3. │Capriori │ C1 │ 30 min. │• Beton precomprimat │
│ │ │ │ │• Metal protejat la foc3) │
│ │ │ │ │• Lemn ignifugat3),4) la podul neincalzit │
│ │ │ │ │ adiacent mansardei │
├────┼─────────────────────┼────────┼───────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 4. │Pereti nestructurali │ C0 │ 2 ore │• Zidarie din caramizi cu goluri │
│ │intre mansarda si │ │ │• Zidarie din blocuri BCA │
│ │podul neincalzit │ │ │ │
├────┼─────────────────────┼────────┼───────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 5. │Pereti nestructurali │ C1 │ 30 min. │• Zidarie din caramizi cu goluri │
│ │interiori │ │ │• Placi sau fasii armate din BCA │
│ │ │ │ │• Pereti din placi de gipscarton 2x12,5 mm │
│ │ │ │ │ + vata minerala 50 mm, pe schelet metalic5)│
├────┼─────────────────────┼────────┼───────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 6. │Pereti nestructurali │ C1 │ 15 min. │• Zidarie din caramizi cu goluri │
│ │exteriori │ │ │• Zidarie din blocuri BCA │
│ │ │ │ │• Pereti "sandwich" cu vata minerala, cu │
│ │ │ │ │ placi duble din gipscarton, pe schelet │
│ │ │ │ │ metalic5) │
├────┼─────────────────────┼────────┼───────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 7. │Suportul invelitorii │ C1 │ - │• Lemn ignifugat4) │
│ │(astereala, sipci) │ │ │ │
├────┼─────────────────────┼────────┼───────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 8. │Invelitoare │ C0 │ - │• Tigle ceramice │
│ │ │ │ │• Tabla zincata │
│ │ │ │ │• Alte invelitori incombustibile │
├────┼─────────────────────┼────────┼───────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 9. │Sarpanta si suportul │ - │ - │• Lemn ignifugat4) │
│ │invelitorii in podul │ │ │ │
│ │neincalzit adiacent │ │ │ │
│ │mansardei2) │ │ │ │
└────┴─────────────────────┴────────┴───────────┴─────────────────────────────────────────────┘
1) Rezistenta la foc din paranteze este valabila la cladirile in care densitatea sarcinii termice nu depaseste 840 MJ/m2.
2) Cu conditia ca golurile din planseul adiacent podului neincalzit sa fie protejate cu elemente de inchidere rezistente la foc minimum 30 min.
3) Cu tavan de protectie din placi de vata minerala min. 150 mm + placi din gipscarton min. 12,5 mm - pe un schelet din profile metalice.
4) Solutia adoptata pentru ignifugarea lemnului trebuie sa asigure clasa de combustibilitate necesara.
5) Detaliile tehnice de realizare vor fi agrementate tehnic.
CONDITII MINIME DE SIGURANTA LA FOC
Gradul de rezistenta la foc III
Tabelul 4
┌────┬───────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ │ Conditii minime │ │
│Nr. ├─────────────────────┬────────┬────────────┤ Alcatuiri posibile │
│crt.│ Elementul de │Clasa de│ Rezist. la │ │
│ │ constructie │combust.│ foc (RF) │ │
├────┼─────────────────────┼────────┼────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │Elemente structurale │ C1 │ 1 ora │• Beton obisnuit sau beton usor, armat │
│ │verticale (stalpi, │ │ │• Zidarie din caramizi cu goluri, confinata │
│ │pereti structurali) │ │ │• Zidarie din blocuri BCA, confinata │
│ │ │ │ │• Metal protejat la foc │
│ │ │ │ │• Lemn protejat la foc5) │
├────┼─────────────────────┼────────┼────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │Elemente structurale │ C1 │ 45 min. │• Beton obisnuit sau beton usor, armat │
│ │orizontale (grinzi, │ │(30 min.)1) │• Beton precomprimat │
│ │pane, contravantuiri)│ │ │• Metal protejat la foc │
│ │ │ │ │• Lemn protejat la foc5) │
├────┼──