raspunderea pesoanei juridice

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
augusta

raspunderea pesoanei juridice

Post by augusta » 17 Oct 2006, 13:13

Am o intrebare.In cazul in care s-a facut un denunt penal impotriva unei persoane juridice, poate reprezentantul legal sa dea o imputernicire consilierului juridic sa dea declaratia la politie, sau trebuie sa mearga personal sa dea declaratia respectiva?
Va multumesc

krisstina

Post by krisstina » 17 Oct 2006, 13:43

Dupa cum arata art. 479 ind. 2 alin. 2, as zice ca reprezentantul legal trebuie sa mearga personal, daca nu se afla in cazul de la alin. urmator.

wittmann

Post by wittmann » 17 Oct 2006, 14:09

Declaratie ca ce? Ca inculpat?

augusta

Post by augusta » 18 Oct 2006, 06:45

ca invinuit-

MihaiC

Post by MihaiC » 25 Oct 2006, 13:21

Imi cer scuze daca sunt in eroare insa de cand persoana juridica raspunde penal in Romania?! Dupa ceea ce stiu eu intrarea in vigoare a noului cod penal, cod care va introduce raspunderea penala a persoanei juridice, fost prorogata pentru data de 01 septembrie 2008.
Pana atunci cred ca au efect reglementarile actuale care, asa cum stim cu totii, nu prevad o atare posibilitate.
Or am I wrong? :?:

mariuca

Post by mariuca » 25 Oct 2006, 14:38

Vezi L 278/2006, 356/2006.

MihaiC

Post by MihaiC » 25 Oct 2006, 15:50

:oops: Se pare ca I was really wrong! Shame on me. Nu prea am eu treaba cu penalul dar asta chiar nu trebuia sa imi scape.
Acum in alta ordine de idei, in legea 278/2006 se dispune la final ca prevederile referitoare la pers juridica vor intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii in monitorul oficial, in speta MOF 601/12.07.2006. Avand in vedere aceasta prevedere si principiul neretroactivitatii legii penale (cu exceptia legii penale mai favorabile) daca nu o fi disparut si asta intre timp, cred ca ar trebui sa vezi daca asta te poate ajuta cumva.
Sorry again pentru eroare :lol:

orange

Post by orange » 25 Oct 2006, 18:34

Prevederile referitoare la raspunderea persoanei juridice au intrat in vigoare pe 12.10.2006. Asa incat...se aplica in prezent; in cazul tau - art. 479 ind. 2 indicat de krisstina.

MihaiC

Post by MihaiC » 26 Oct 2006, 10:13

Revin ca poate nu m-am exprimat bine. Ceea ce spuneam referitor la aplicarea in timp a legii penale se referea la situatia in care denuntul la despre care face vorbire Augusta vizeaza o fapta savarsita inainte de intrarea in vigoare a prevederilor referitoare la raspunderea penala a persoanei juridice. Daca este asa atunci prevederile respective nu isi gasesc aplicare. :)

Post Reply