Examen intrare barou
Examen intrare barou
Tocmai ce s-a anuntat examen pentru intrare in avocatura pe 15 noiembrie. Intrebare: consilierii juridici ... mai au sanse sa devina avocati definitivi fara stagiatura ? Ce conditii trebuie sa indeplineasca ? (va rog cu detalii ...ca eu unul nu prea am mai gasit nimic in lege, statut ..., care sa ma lamureasca: vechime minima (a fost de 5 ani) ... alte conditii de genul asta)
Va multumesc mult de ajutor !
Va multumesc mult de ajutor !
Ma intereseaza si pe mine acest aspect si am mers la barou. Mi s-a spus ca , desi am o vechime de 4 ani ca consilier juridic si sunt definitivata in aceasta functie , voi deveni avocat stagiar. Nu mi se pare corect , conform statutului si legii avocatilor am dreptul sa devin avocat definitiv, insa baroul isi rezerva dreptul de a fi mai presus de lege.
Legea 51/1995 republicata si modificata zice:
Art. 16
(2) La cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen:
b) cel care pana la data primirii in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani si daca nu i-a incetat activitatea din motive disciplinare care il fac nedemn pentru profesia de avocat.
Art. 19
(2) Dobandeste calitatea de avocat definitiv cel inscris in profesie in conditiile art. 16 alin. (2), daca a fost definitivat in functia juridica pe care a exercitat-o inainte de primirea in avocatura.
(3) Dobandeste calitatea de avocat definitiv cel care a fost inscris in profesie in conditiile art. 16 alin. (2), daca a promovat examen de definitivare in functia juridica pe care a exercitat-o anterior. Cei care nu indeplinesc conditiile de vechime in profesiile anterioare vor fi obligati sa sustina examenul de definitivare in avocatura.
Statutul avocatilor zice:
Art. 278. - (1) Persoana care anterior primirii in profesie a fost definitivata in functia juridica pe care a exercitat-o inainte de primirea in profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare in aceasta functie, dobandeste, potrivit art. 19 alin.2 si 3 din lege, calitatea de avocat definitiv.
(2) Prin functii juridice, in sensul art. 19 din lege, se inteleg functiile indeplinite efectiv dupa absolvirea facultatii si dupa sustinerea examenului de licenta.
(3) Consilierii juridici care nu au sustinut examen de definitivare in profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 ani la data intrarii in vigoare a Legii nr. 514/2003 privind profesia de consilier juridic, dobandesc calitatea de avocat definitiv.
Art. 16
(2) La cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen:
b) cel care pana la data primirii in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani si daca nu i-a incetat activitatea din motive disciplinare care il fac nedemn pentru profesia de avocat.
Art. 19
(2) Dobandeste calitatea de avocat definitiv cel inscris in profesie in conditiile art. 16 alin. (2), daca a fost definitivat in functia juridica pe care a exercitat-o inainte de primirea in avocatura.
(3) Dobandeste calitatea de avocat definitiv cel care a fost inscris in profesie in conditiile art. 16 alin. (2), daca a promovat examen de definitivare in functia juridica pe care a exercitat-o anterior. Cei care nu indeplinesc conditiile de vechime in profesiile anterioare vor fi obligati sa sustina examenul de definitivare in avocatura.
Statutul avocatilor zice:
Art. 278. - (1) Persoana care anterior primirii in profesie a fost definitivata in functia juridica pe care a exercitat-o inainte de primirea in profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare in aceasta functie, dobandeste, potrivit art. 19 alin.2 si 3 din lege, calitatea de avocat definitiv.
(2) Prin functii juridice, in sensul art. 19 din lege, se inteleg functiile indeplinite efectiv dupa absolvirea facultatii si dupa sustinerea examenului de licenta.
(3) Consilierii juridici care nu au sustinut examen de definitivare in profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 ani la data intrarii in vigoare a Legii nr. 514/2003 privind profesia de consilier juridic, dobandesc calitatea de avocat definitiv.
Pai altfel cum sa mai scoata si ei niste banuti, ca si-asa multi avocati sunt cu pluta si cam fac foamea.teodora29 wrote:Ma intereseaza si pe mine acest aspect si am mers la barou. Mi s-a spus ca , desi am o vechime de 4 ani ca consilier juridic si sunt definitivata in aceasta functie , voi deveni avocat stagiar. Nu mi se pare corect , conform statutului si legii avocatilor am dreptul sa devin avocat definitiv, insa baroul isi rezerva dreptul de a fi mai presus de lege.
Chiar ca ai dreptate Razvan , baroul dintr-un alt judet imi spune ca ei sunt de acord cu statul de avocat definitiv dupa sustinerea examenului de admitere.In conditiile in care legea e aceiasi ( sau ar fi normal sa fie asa ) pentru toti iar eu indeplinesc acelasi conditii , indiferent de baroul unde merg , e clar ca unii sunt mult mai presus de lege.
Teodora, dar daca aveai vechime de 5 ani ce ti-ar fi spus? Pentru ca, din ce vad eu, art. 19 alin 3 este identic cu art. 19 alin 2 si se refera la cei intrati la cerere, adica fara examen, adica cei cu 10 ani vechime.
Iar despre cei care dau admitere in Barou, chit ca sint definitivi in meserie dar nu au 10 ani vechime...stagiatura.
eu asa interpretz legea.
Statutul este mai clar, dar in lege oare s-a strecurat o greseala de tipar sau ce?...
Fiindca mie mi se par, inca o data o spun, art. 19 alin. 2 si art. 19 alin 3 ca fiind identice.
Iar despre cei care dau admitere in Barou, chit ca sint definitivi in meserie dar nu au 10 ani vechime...stagiatura.
eu asa interpretz legea.
Statutul este mai clar, dar in lege oare s-a strecurat o greseala de tipar sau ce?...
Fiindca mie mi se par, inca o data o spun, art. 19 alin. 2 si art. 19 alin 3 ca fiind identice.
... sincer ... mi-e mila de tine ... :(Dupa ce intrati in barou, cum procedati sa gasiti un av. indrumator?
Trimite-ti CV la diferite cab. de avocatura?
Si eu am intrat fara sa am nimic antamat si apoi m-am trezit ca am luat examenul, dar ca n-am maestru ...
Poti trimite CV-uri, dar e mai eficienta metoda traditionala ... deschisul usii cu capun ... Oricum, pregateste-te de un adevarat maraton ... sau poate ca ai noroc! :)
BAFTA MARE! ... vei avea nevoie!
Dragii mei, luminati-ma si pe mine intr-o privinta.
Am vazut ca vorbiti de consilieri juridici care si-au dat / nu si-au dat examenul de definitivat ( ?????)
Ma lamuriti si pe mine ? Eu lucrez ca si consiler juridic de un an si ceva la o societate privata dar nu am auzit de asa ceva. Stiu ca sunt penibila ca sunt total pe langa subiect dar......

Am vazut ca vorbiti de consilieri juridici care si-au dat / nu si-au dat examenul de definitivat ( ?????)
Ma lamuriti si pe mine ? Eu lucrez ca si consiler juridic de un an si ceva la o societate privata dar nu am auzit de asa ceva. Stiu ca sunt penibila ca sunt total pe langa subiect dar......