partaj voluntar sub conditie suspensiva

Familiei
Post Reply
May

partaj voluntar sub conditie suspensiva

Post by May » 08 Oct 2006, 17:21

Salut!

Va supun atentiei o problema interesanta de drept. Doi soti aflati in divort incheie un contract de partaj voluntar ( act autentic) prin care isi "impart" astfel bunurile: unul dintre soti dobandeste patru imobile (!). Actul este afectat de conditia suspensiva a ramanerii defintive a hotararii de divort. A doua zi dupa incheierea actului, divortul inceteaza, casatoria fiind desfacuta prin acordul partilor. Dupa mai multi ani (4 ani si cateva luni) sotul cel darnic se trezeste la realitate si doreste sa fie anulat contractul de partaj voluntar si sa fie impartite bunurile pe cale judiciara. Arata ca a fost constrans prin diverse metode( amenintari cu un proces lung, etc) sa incheie actul.
In opinia dvs., credeti ca ar putea obtine o solutie favorabila?
Va multumesc.

actor

Post by actor » 08 Oct 2006, 18:08

conditia suspensiva produce efecte retroactive.
asta inseamna ca bunurile se considera a fi fost partajate inainte de incetarea casatoriei ceea ce contravine legii pt ca la acest moment partajul se face doar cu acordul instantei.

May

Post by May » 09 Oct 2006, 00:11

In legatura cu speta analizata, va mai aduc la cunostinta ca, desi din punctul meu de vedere au fost incalcate disp. art. 36 alin.1 C.fam, instanta de fond a respins cererea cu motivarea ca " .....prin mentionarea in actul juridic analizat a conditiei suspensive, prin care partile au inteles sa dea efecte contractului la data desfacerii casatoriei in mod irevocabil, instanta apreciaza ca este inlaturata cauza de nulitate absoluta".
Lucrurile sunt clare daca ne raportam la efectul retroactiv al conditiei suspensive ( art. 1015 C.civ.). Partajul ar produce efect de la data incheierii conventiei, adica in timpul casatoriei. Hotararea instantei ar fi trebuit sa fie cea de admitere a actiunii in constatarea nulitatii absolute a contractului de partaj voluntar si partajarea bunurilor comune.
Dar, daca ar fi sa analizam chiar contractul de partaj voluntar prin care un sot dobandeste toate cele patru imobile-bunuri comune, ce spuneti despre valabilitatea lui prin prisma conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca? Dar despre varianta unei donatii indirecte sub forma renuntarii la drept?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests