Am nevoie sa stiu ce presupune suspendarea contractului de munca. Perioada de suspendare este una standard sa o decide angajatorul? Ce se poate face in cazul suspendarii? Cum se poate da demisia de la firma cu pricina?
Multumesc.
Contract suspendat
Art. 49. - (1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
(4) In cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
Citatul de mai sus e din Codul Muncii!
La articolele urmatoare poti vedea si cazurile de suspendare ale contractului individual de munca.
In timpul suspendarii faci ce vrei, doar esti liber(a).
Poti sa iti dai si demisia doar ca termenul de preaviz este si el suspendat.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
(4) In cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
Citatul de mai sus e din Codul Muncii!
La articolele urmatoare poti vedea si cazurile de suspendare ale contractului individual de munca.
In timpul suspendarii faci ce vrei, doar esti liber(a).

Poti sa iti dai si demisia doar ca termenul de preaviz este si el suspendat.
Am citit si eu codul muncii, dar nu prea ma ajuta. (ori nu reusesc eu sa inteleg)
Situatia e urmatoarea:
Este vorba de o firma mare. Din cate am inteles, contractul s-a suspendat pentru ca exista niste suspiciuni de furt. Angajatorul acuza angajatul de disparitia unor produse, dar nu exista dovezi (de fapt, furtul nu este real, cel putin nu de catre angajatul acuzat), chipurile s-au facut ceva investigatii dar nu s-a descoperit nimic.
In plus, ei se bazeaza doar pe niste mail-uri de transfer, ori, din cate stiu, acestea nu reprezinta dovezi in tribunal. (transferul fiind scriptic, dar fizic nu s-a efectuat)
Situatia e urmatoarea:
Este vorba de o firma mare. Din cate am inteles, contractul s-a suspendat pentru ca exista niste suspiciuni de furt. Angajatorul acuza angajatul de disparitia unor produse, dar nu exista dovezi (de fapt, furtul nu este real, cel putin nu de catre angajatul acuzat), chipurile s-au facut ceva investigatii dar nu s-a descoperit nimic.
In plus, ei se bazeaza doar pe niste mail-uri de transfer, ori, din cate stiu, acestea nu reprezinta dovezi in tribunal. (transferul fiind scriptic, dar fizic nu s-a efectuat)
Din ce spui,Inana,deduc ca ne aflam,in speta,in cazul prevazut de art.52alin.1lit.c din C.muncii,in care c.i.m.poate fi suspendat din initiativa angajatorului "in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatubile cu functia detinuta,pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti".Angajatorul a formulat plangere impotriva lui sau nu?