de cand incepe plata pensiei de intretinere?

Familiei
Post Reply
alexandrescu

de cand incepe plata pensiei de intretinere?

Post by alexandrescu » 08 Aug 2006, 07:09

Plata pensiei de intretinere curge odata cu inceperea studiilor la facultate?
Concret. A terminat liceul in iunie si cursurile la facultate (forma de invatamant la distanta) incep in octombrie. In lunile iulie,august si septembrie primeste pensie de intretinere ? Ultima hotarare judecatoreasca dateaza din decembrie 2005. Trebuie o noua hotarare judecatoreasca ?
Va multumesc pentru raspuns.

denominatus

Post by denominatus » 08 Aug 2006, 09:06

Din cate mai tin minte, presupunand ca are 18 ani impliniti, pensia inceteaza cand a terminat liceul si reincepe la data inceperii nu a cursurilor, ci a anului universitar.
Opinii din contra?

krisstina

Post by krisstina » 08 Aug 2006, 09:24

Parerea mea de neprofesionist: intretinerea are un caracter continuu, majorul studios fiind in nevoie si pe perioada vacantei.

no_name

Post by no_name » 08 Aug 2006, 10:07

krisstina wrote: intretinerea are un caracter continuu, majorul studios fiind in nevoie si pe perioada vacantei.
corect, dar cum se poate proba ca majorul studios, dupa terminarea liceului (iunie) are intentia de a-si continua studiile?(facultati la care admiterea este in septembrie).

krisstina

Post by krisstina » 08 Aug 2006, 11:02

Se va plati retroactiv.

denominatus

Post by denominatus » 08 Aug 2006, 11:04

... si nu numai atat, dar intentia nu este suficienta pentru indeplinirea conditiei de "a studia", ci trebuie sa fie declarat admis pe undeva.
acum chiar daca admiterea e in iunie si in iulie e declarat admis, studiile incep in septembrie, odata cu inceperea anuluiuniversitar. cred ca doar incepand de atunci e indeplinita conditia studiilor...

mai departe, intr-adevar, intretienerea are caracter continuu, in sensul ca in vacanta 1-2, 2-3, 3-4 va primi intretinere.

DANA

Post by DANA » 07 Sep 2006, 08:09

Denominatus wrote:Din cate mai tin minte, presupunand ca are 18 ani impliniti, pensia inceteaza cand a terminat liceul si reincepe la data inceperii nu a cursurilor, ci a anului universitar.
Opinii din contra?
Sigur ca pensia inceteaza, ca doar in sentinta ar trebuie sa scris "pana la 18 ani". Eu zic ca trebuie facut un nou proces de obligare la pensie de intretinere (ca doar nu "reincepe" automat) - unde sa se dovedeasca ca este in continuarea studiilor, si atunci se acorda de la proces incolo, indiferent ca e in vacanta sau la scoala.

maxxim

Post by maxxim » 07 Sep 2006, 08:15

Prin sintagma din hotararea judecatoreasca "pana la terminarea studiilor....." sa inteleg ca pensia de intretinere se datoreaza pana la sustinerea examenului de licenta sau pana la sfarsitul ultimului an universitar ?

Pensia de intretinere nu se datoreaza de la data depunerii cererii? :(

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 07 Sep 2006, 14:26

daca imi amintesc eu bine prin hotararile alea de stabilire a pensiei de intretinere scrie: "fixeaza pensie de intretinere in cuantum de....., incepand de la .... si pana la majoratul copilului"
De aici, precum si din lecturarea textelor pertinente din codul familiei, imi reyulta mie ca obligatia la plata pensiei de intretinere inceteaya la majoratul copilului care, minor fiind, s-a aflat in nevoie indiferent de pricina acesteia, adica neconditionat, prin faptul ca era minor.
Copilul major nu se mai afla neconditionat in nevoie, pe cale de consecinta, daca vrea pensie de intretinere, va trebui sa introduca o noua cerere de stabilire a pensiei de intretinere si sa probeze motivul nevoii in care se afla: respectiv este in continuarea studiilor, nu are servici si nici nu-si poate lua din cauza ca trebe sa fie prezent la scoala.
Noua pensie de intretinere, daca i se va acorda, va incepe sa curga de la data introducerii cererii de chemare in judecata, fireste si pe perioada vacantelor, insa ulterioare si nu anterioare introducerii acestei cereri.
Iar admiterile mai nou sunt in vara, prin iulie imediat dupa bac si nu in septembrie.

maxxim

Post by maxxim » 08 Sep 2006, 10:00

Mda, multuuuuuuuumiri pentru ajutor, familistilor! :(

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 08 Sep 2006, 10:04

maxxim, ce am zis de te-ai intristat asa?
O vorba numai spune si repar greseala spunand ce ti-ai dori sa auzi.

maxxim

Post by maxxim » 08 Sep 2006, 10:07

maxxim wrote:Prin sintagma din hotararea judecatoreasca "pana la terminarea studiilor....." sa inteleg ca pensia de intretinere se datoreaza pana la sustinerea examenului de licenta sau pana la sfarsitul ultimului an universitar ?

:(
Am si io o nelamurire si cerusem ajutor .....
:-|

Multam fain. :floare:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 08 Sep 2006, 10:11

studiile se socotesc terminate la sustinerea examenului de licenta.
Asa incat pana acolo se datoreaza pensia.
pe de alta parte nu poti sustine examenul doia ani dupa ce s-au incheiat cursurile si sa ceri pensie pana atunci
Caci intervine chestia cu nevoia.
Pana ai dat examenul de licenta in prima sesiune posibila esti in nevoie ca trebe sa inveti.
Dupa ce prima sesiune a expirat, fie ca ai luat sau nu examenul de licenta, esti in nevoie de puturos ce esti. Asa ca nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare a pensiei de intretinere.
Si mai avem si limita de 26 ani.

maxxim

Post by maxxim » 08 Sep 2006, 10:17

Saru-mana!

Esti o adevarata domnita! :kiss:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 08 Sep 2006, 11:44

cu placere.

Post Reply