V rog sa ma ajutati si sa imi spuneti pararea voastra despre urm clauza de neconcurenta.
clauza de neconcurenta
angajator x si salariat y au convenit de comun acord urmatoarele:
1. Salariatul x nu va presta pe perioada derularii cim in interes particular sau al unui tert care se afla sau nu in relatii de concurenta cu angajatorul urm activitati
a, b,c,
2.Angajatorul se obliga sa plateasca angajatului o indemnizatie in suma de ...... cf codului muncii (25%).
3. In cazul nerespectarii clauzelor de la pct1 angajatul se oblga sa restituie indemnizatia primita si dupa caz daune interese proprotionale prejudiciului produs.
4. Prevederile prezentului act adit isi prod efectele pe o mper de 6 luni pt functiile de executie si 2 ani pt functiile de conducere
5. Prevederile de la pct 1,2,3,4 nu sunt aplicabile in cazul in care incetarea cim s-a produs de drept ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului.
Intrebari:
- sepoate interpreta la pct 4 ca firma este obligata sa plateasca salariatului indemizatia si dupa incetarea cim?
- daca cim inceteaza inceteaza si clauza?
sau isi mentine toate efectele inclusiv obligatia de plata a indemnizatiei?
clauza de neconcurenta
sunt putin cam nebunloase formularile
in ce priveste clauza de la art. 4, asa cum o redai tu, reiese ca ea isi produce efecte doar pe o perioada de 6 luni sau 2 ani. cred ca aici s-a avut in vedere ca respectiva clauza de neconcurenta sa-si prod efectele si dupa incetarea contractului de munca, pe perioadele mentionate. trebuia o formulare de genul ca ...Prevederile prezentului act adit isi prod efectele si dupa incetarea contr. de munca, pe o mper de 6 luni pt functiile de executie si 2 ani pt functiile de conducere.
apoi in lipsa precizarii la care m-am referit, pct 4 vine cumva in contradictie cu pct. 4. > obligatia de neconcurenta subzista pe perioada derularii contractului de munca(asa cum reiesi din pct 1) sau pe o per. de 6 luni, respectiv 2 ani(de la ce data?)
in cazul incetarii contr. de munca, clauza continua sa-si produca efectele
numai daca s-a stipulat expres.(art. 22 C muncii).
cred ca la pct. 4, in masura in care se prevede ca actul aditional isi produce efectele si dupa incetarea contr, de munca, este indreptatita interpretarea in sensul ca indemnizatia trebuie platita si dupa incetarea contr., pe perioadele mentionate. pct. 4 vorbeste de producerea tuturor efectelor actului aditional, iar unul din aceste efecte este tocmai plata indemnizatiei, cu atat mai mult cu cat la pct. 2 nu se specifica faptul ca plata ei e limitata la durata contr. de munca.
in ce priveste clauza de la art. 4, asa cum o redai tu, reiese ca ea isi produce efecte doar pe o perioada de 6 luni sau 2 ani. cred ca aici s-a avut in vedere ca respectiva clauza de neconcurenta sa-si prod efectele si dupa incetarea contractului de munca, pe perioadele mentionate. trebuia o formulare de genul ca ...Prevederile prezentului act adit isi prod efectele si dupa incetarea contr. de munca, pe o mper de 6 luni pt functiile de executie si 2 ani pt functiile de conducere.
apoi in lipsa precizarii la care m-am referit, pct 4 vine cumva in contradictie cu pct. 4. > obligatia de neconcurenta subzista pe perioada derularii contractului de munca(asa cum reiesi din pct 1) sau pe o per. de 6 luni, respectiv 2 ani(de la ce data?)

in cazul incetarii contr. de munca, clauza continua sa-si produca efectele
numai daca s-a stipulat expres.(art. 22 C muncii).
cred ca la pct. 4, in masura in care se prevede ca actul aditional isi produce efectele si dupa incetarea contr, de munca, este indreptatita interpretarea in sensul ca indemnizatia trebuie platita si dupa incetarea contr., pe perioadele mentionate. pct. 4 vorbeste de producerea tuturor efectelor actului aditional, iar unul din aceste efecte este tocmai plata indemnizatiei, cu atat mai mult cu cat la pct. 2 nu se specifica faptul ca plata ei e limitata la durata contr. de munca.
nu se poate interpreta ca firma sa achite si dupa desacerea CIM acea indemnizatie, nu mai are aplictiune dupa desfacerea CIM, deoarece prima clauza se refera la neprestarea de activitati... pe perioada desfasurarii contractului si doar 6, resp 24 luni. Daca CIm a incetat ( clauza 5) nu-si mai produce efecte nici clauza de neconcurenta, indiferent de perioada de timp scursa de la incheierea CIM pana la incetare.
am intalnit si alta situatie. omul a fost angajat pe un salariu de 300$. Pe cererea de angajare directorul de departament a trecut suma negociata 300 $ si a semnat. la semnarea contractului de munca s-aretinut din cei 300$ un procent de 25% exact ptr clauza de care aminteai. marea problema consta in faptul ca omul nu paote dovedi faptul ca atunci cand a negociat netul nu s-a amintit de aceasta clauza. la dosarul de angajare ar trebui sa fie aceasta cerere. mai mult in toata firma s-a facut la fel. la toti salariatii le-a fost micsorat salariul cu 25 la % care a fost redat sub forma indemnizatiei ptr clauza amintita.
omul a lucrat si in alta parte. nu s-a produs firmei nici un prejudiciu, cu toate acestea este dat in judecata ptr prejudicii si restituirea acelui 25%. sunt in faza in care strang probe. daca ar reusi sa-mi faca rost de cererea de angajare pe care este trecut netul ar fi minunat. in privinta prejudiciului cred ca nu se presupune ci trebuie dovedit.
omul a lucrat si in alta parte. nu s-a produs firmei nici un prejudiciu, cu toate acestea este dat in judecata ptr prejudicii si restituirea acelui 25%. sunt in faza in care strang probe. daca ar reusi sa-mi faca rost de cererea de angajare pe care este trecut netul ar fi minunat. in privinta prejudiciului cred ca nu se presupune ci trebuie dovedit.
dar cum ramane cu situatia incetarii contr. din initiativa salariatului? pct. 5 se refera la incetarea aplicabilitatii clauzei de neconcurenta doat pt. situatiile incetarii contr. de drept sau din initiativa angajatorului pentru fapte neimputabile.
intrucat ipotezele incetarii contr. din initiativa angajatorului pentru motive imputabile salariatului sau incetarea din initiativa angajatului raman neacoperite, rezulta ca in cazul lor continua aplicarea prevederilor actului aditional, inclusiv a celor referitoare la plata indemnizatiei.
sunt totusi curioasa care este formularea exacta la pct 4, pt. ca mie mi se pare incompleta. nu precizeaza clar care e data de la care curge termenul de 6 luni, respectiv 2 ani, iar in lipsa precizarii se poate considera ca termenul curge de la incheierea clauzei. cred totusi ca s-a avut in vedere ca termenele sa curga de la incetarea contr.
intrucat ipotezele incetarii contr. din initiativa angajatorului pentru motive imputabile salariatului sau incetarea din initiativa angajatului raman neacoperite, rezulta ca in cazul lor continua aplicarea prevederilor actului aditional, inclusiv a celor referitoare la plata indemnizatiei.
sunt totusi curioasa care este formularea exacta la pct 4, pt. ca mie mi se pare incompleta. nu precizeaza clar care e data de la care curge termenul de 6 luni, respectiv 2 ani, iar in lipsa precizarii se poate considera ca termenul curge de la incheierea clauzei. cred totusi ca s-a avut in vedere ca termenele sa curga de la incetarea contr.
E grele cu clauza de neconcurenta.Clauza de neconcurenta este o obligatie de fidelitate a salariatului fata de angajator confart. 39 alin 2. Chiar daca nu exista o asemenea clauza, salariatul are obligatia de a nu afecta interesele angajatorului.
Dias, nu ai oferit prea multe detalii.
Sunt cateva conditii ca aceasta sa fie indeplinita.
Isi produce efectele numai daca in cuprinsul cim-ului sau a actului aditional se prevad expres activitatile ce ii sunt interzise salariatului.
Deasemeni aceasta are un caracter oneros.
Eu personal cred ca nu vei primi nici o indemnizatie.
In literatura se mai sustine :"clauza de neconcurenta nu are rolul de a institui o noua obligatie in sarcina salariatului ci de accentua si a configura precis o obligatie preexistenta"
Dias, nu ai oferit prea multe detalii.
Sunt cateva conditii ca aceasta sa fie indeplinita.
Isi produce efectele numai daca in cuprinsul cim-ului sau a actului aditional se prevad expres activitatile ce ii sunt interzise salariatului.
Deasemeni aceasta are un caracter oneros.
Eu personal cred ca nu vei primi nici o indemnizatie.
In literatura se mai sustine :"clauza de neconcurenta nu are rolul de a institui o noua obligatie in sarcina salariatului ci de accentua si a configura precis o obligatie preexistenta"
Cred ca la pct.4 s-a facut o greseala de redactare.
De fapt trebuia sa apara ca dupa incetarea contractului de munca aceasta clauza isi va produce efectele pentru o perioada de ...
Prima de neconcurenta se achita doar pe perioada existentei CIM.
Angajatii sunt tinuti de respectarea ei si dupa incetarea CIM pentru o perioada de 6/24 luni dupa caz cu exceptia cazurilor prevazute la art.5-
De fapt trebuia sa apara ca dupa incetarea contractului de munca aceasta clauza isi va produce efectele pentru o perioada de ...
Prima de neconcurenta se achita doar pe perioada existentei CIM.
Angajatii sunt tinuti de respectarea ei si dupa incetarea CIM pentru o perioada de 6/24 luni dupa caz cu exceptia cazurilor prevazute la art.5-
conform art. din codul munci reiese ca indemnizatia de neconcurenta se plateste pe perioada in care isi are efect, adik dupa incetarea CIM.
acum pe de alta parte clauza mi se pare mie ca isi are efectele si pe perioada angajarii si pe perioada de dupa incheierea CIM stipulata in contract. nu-i asa? si atunci intrebarea ar fi: se plateste indemnizatie si pe perioada derularii CIM si dupa? sau cum naiba ca nu mai inteleg nimic??
unde ar trebui intrebat?
acum pe de alta parte clauza mi se pare mie ca isi are efectele si pe perioada angajarii si pe perioada de dupa incheierea CIM stipulata in contract. nu-i asa? si atunci intrebarea ar fi: se plateste indemnizatie si pe perioada derularii CIM si dupa? sau cum naiba ca nu mai inteleg nimic??
unde ar trebui intrebat?