Partaj amiabil odata cu divortul ?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
Mambo

Partaj amiabil odata cu divortul ?

Post by Mambo » 24 Jul 2006, 18:16

Se poate face partaj amiabil odata cu procesul de divort ?

Mentionez ca desi am convenit cu sotia sa facem partajul odata cu divortul, am intilnit impotrivirea inversunata a ambelor avocate, care au sustinut ca partajul se poate face numai dupa ce s-a incheiat divortul si a aparut hotarirea definitiva de divort, printr-un proces separat de partaj (ulterior procesului de divort).

Va rog sa-mi spuneti care este modalitatea de a face partajul impreuna cu divortul, pentru a putea rezolva mai rapid lucrurile.

Va multumesc.

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 24 Jul 2006, 22:13

Partajul , amiabil sau nu , poate fi facut odata cu divortul.
Daca avocatele nu vor sa va redacteze tranzactia(intelegerea),o puteti face la un notar, o prezentati instantei , care ia act de intelegerea partilor,iar tranzactia va face parte din hotararea judecatoreasca.
Am spus de notar gandindu-ma ca e vorba si de un imobil,iar el poate formula corect din punct de vedere juridic.Insa nu e obligatoriu.
N-am inteles niciodata colegii care pacalesc clientii pentru a face rost de inca un onorariu...

krisstina

Post by krisstina » 24 Jul 2006, 22:37

Nu mai este nevoie sa mearga la notar, instanta va lua act de intelegerea partilor, iar hotararea judecatoreasca este act autentic.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 25 Jul 2006, 07:45

Si pe langa cele aratate de antevorbitoarele mele :floare: sfatul meu este sa va concediati avocatele!
Daca au inceput asa e foarte probabil sa lungeasca procesul suficient cat sa justifice unele...suplimentari de onorariu.

valentin

Post by valentin » 22 Aug 2006, 17:15

si cum poate instanta sa ia act de tranzactia partilor referitoare la bunurile comune, cand capetele de cerere (caci procesul de divort se afla pe rol) sunt stabilite la introducerea actiunii? Nu cumva se modifica obiectul actiunii? Nu cumva partile nu mai pot modifica obiectul actiunii, iar dispozitiile Codului familiei referitoare la partajarea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei sunt imperative, exceptia fiind de stricat aplicare?

bonsa

Post by bonsa » 22 Aug 2006, 19:12

ati dat de av.snapani..:(
ce daca se modifica ob cauzei? daca parata nu se opune, e ok...
se poate introd actiune pe cale separata, se cere conexarea si apoi tranzactie si tot acolo ajungi...

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 23 Aug 2006, 08:49

se modifica obiectul actiunii, asa este, insa nu vad care e problema.
Se solicita in scris si partajarea bunurilor comune conform tranzactiei, se achita taxa de timbru si asta este. Instanta va lua act de tranzactie prin aceeasi hotarare prin care va dispune desfacerea casat9oriei.

valentin

Post by valentin » 23 Aug 2006, 13:02

Problema e ca, in practica, nu hotarasc partile nici cu privire la conexare, nici cu privire la modificarea obiectului actiunii. Inainte...pe vremea lui Pazvante pe vechiul cod al familiei se introducea odata cu cererea de divort si cerere de partajare, existand dispozitie permisiva in acest sens, abrogata ulterior. Mai incearca astfel de "tertipuri" amuzante avocati mai...vechi insa practica este de disjungere si suspendare pina la solutionarea divortului.
In practica majoritatea notarilor refuza sa incheie acte de partaj voluntar, daca nu li se prezinta hotarare irevocabila de divort. Cu acest punct de vedere nu sunt de acord, intrucat se poate introduce clauza referitoare la prorogarea producerii efectelor conventiei.
Din ce inteleg de la domnul care a pus intrebarea, divortul dansului (sper amiabil) nu se mai afla demult in stadiul in care partile pot modifica si completa cererea initiala.
Nu sunt de acord nici cu afirmatiile colegilor forumisti referitoare la "calitatea morala" a acelor avocati. Asa am gandit si eu la inceput si o mai fac si acuma, de aceea va dau un sfat: nu mai ganditi prost... altii nu o fac...:grin:
In practica, instantele se opun atat la conexare, cat si la completare actiune, pe principiul...daca legea este imperativa (dispozitiile referitoare la efectuarea partajului bunuri comune soti) de ce sa ne complicam...
Dar, dupa cum stiu colegii forumisti...parctica nu este unitara! :-P
In concluzie, parerea mea este sa termine (scuzati exprimarea) divortul amiabil cat mai repede si sa renunte la calea de atac pt a-si scoate hotararea cu mentiunea irevocabila, si sa se prezinte imediat la un notar care are tarife decente pt efectuarea tranzactiei.
PS Acum cativa ani am lucrat si eu la formarea acestui sit...m-am intors si bine e!
Cu respect deosebit tuturor colegilor de forum!

Post Reply