Codul penal - prevederi devenite inaplicabile?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
krisstina

Codul penal - prevederi devenite inaplicabile?

Post by krisstina » 17 Aug 2006, 16:32

Interzicerea de a se afla in anumite localitati
Art. 116.
(4) In cazul infractiunilor de furt, talharie, specula, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, cersetorie, prostitutie, viol, relatii sexuale intre persoane de acelasi sex si perversiune sexuala, masura de siguranta poate fi luata oricare ar fi pedeapsa aplicata, durata sau cuantumul acesteia si chiar daca faptuitorul nu a mai fost condamnat anterior pentru alte infractiuni.

Confiscarea speciala
Art. 118. - Sunt supuse confiscarii speciale: (...)
b) bunurile care au fost folosite, in orice mod, la savarsirea unei infractiuni, daca sunt ale infractorului sau daca, apartinand altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor. Aceasta masura nu poate fi dispusa in cazul infractiunilor savarsite prin presa;

wittmann

Re: Codul penal - prevederi devenite inaplicabile?

Post by wittmann » 17 Aug 2006, 18:31

krisstina wrote: Interzicerea de a se afla in anumite localitati
Art. 116.
(4) In cazul infractiunilor de furt, talharie, specula, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, cersetorie, prostitutie, viol, relatii sexuale intre persoane de acelasi sex si perversiune sexuala, masura de siguranta poate fi luata oricare ar fi pedeapsa aplicata, durata sau cuantumul acesteia si chiar daca faptuitorul nu a mai fost condamnat anterior pentru alte infractiuni.
:-D :-D :-D Daca ma crezi, chiar ieri am observat acest lucru cand frunzaream codul penal modificat.
krisstina wrote: Confiscarea speciala
Art. 118. - Sunt supuse confiscarii speciale: (...)
b) bunurile care au fost folosite, in orice mod, la savarsirea unei infractiuni, daca sunt ale infractorului sau daca, apartinand altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor. Aceasta masura nu poate fi dispusa in cazul infractiunilor savarsite prin presa;
Chiar daca insulta si calomnia au fost dezincriminate mai sunt o multime de infractiuni care se pot comite prin intermediul presei.

krisstina

Re: Codul penal - prevederi devenite inaplicabile?

Post by krisstina » 17 Aug 2006, 18:34

wittmann wrote: Chiar daca insulta si calomnia au fost dezincriminate mai sunt o multime de infractiuni care se pot comite prin intermediul presei.
Poti sa-mi dai un exemplu?

wittmann

Post by wittmann » 17 Aug 2006, 18:38

Propaganda in favoarea statului totalitar, divulgarea secretului care pericliteaza securitatea statului, comunicarea de informatii false, instigarea publica si apologia infractiunilor, etc. etc., plus instigarea la orice infractiune susceptibila de instigare.

gavril

Post by gavril » 17 Aug 2006, 22:44

am si eu o intrebare aici: am gasit intr-un articol din C.pr.pen. ceva legat de o masura a confiscarii averii. Cand se poate lua acesta masura ?
Stie cineva ?

vally

Post by vally » 17 Aug 2006, 23:49

Probabil te referi la confiscarea speciala. Daca da, sunt supuse confiscarii...
vezi Cod Penal art. 118.

gavril

Post by gavril » 17 Aug 2006, 23:52

nop. nu ma refer la aia. :)

wittmann

Post by wittmann » 18 Aug 2006, 07:43

Atunci e vorba de confiscarea partiala sau totala a averii, pedeapsa ce a existat in legislatia penala pana in 1989.

krisstina

Post by krisstina » 18 Aug 2006, 07:46

Legea privind declararea averilor permite confiscarea averilor dobandite ilicit. Constitutia prevede ca averile dobandite licit nu pot fi confiscate (art.44 alin.8 ). Per a contrario, cea obtinuta ilicit poate fi confiscata.

vally

Post by vally » 18 Aug 2006, 13:13

si este fix in concordanta cu confiscarea speciala din civil, nu? :?

Post Reply