contract dezvaluire?

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
adristoia

contract dezvaluire?

Post by adristoia » 12 Aug 2006, 12:14

Care este modalitatea prin care pot sa-mi protejez o solutie (de fapt o rezolvare a problemelor) pe care o propun unei firme, in sensul ca acea firma - dupa ce afla solutia - spune ca nu o intereseaza dar o aplica fara sa colaboreze cu mine?
Exista ceva de genul "contract de dezvaluire" sau alte forme care sa ma protejeze daca firma respectiva aplica solutia mea fara consimtamantul meu?

mariav

Post by mariav » 12 Aug 2006, 16:50

Te poti interesa la OSIM - Oficiul de stat pentru inventii si marci, eu din cate retin ti se poate acorda un brevet pt inventia ta, este necesar ca inventia ta, sa fie noua si mai sunt cateva conditii pe care le afli chiar de acolo....
bineinteles se depun niste documentatii tehnice.
Daca procedeul tau este susceptibil de a fi aplicat si indeplineste conditiile cerute, vei obtine un certificat - brevet inventie, care te protejeaza si iti confera un drept de proprietate.

www.osim.ro

adristoia

Post by adristoia » 12 Aug 2006, 17:47

Se pare ca nu am definit bine problema: solutia pe care vreau sa o propun nu reprezinta ceva fizic ca sa poata fi inregistrata la OSIM. Este vorba de o strategie, de fapte. Cum pot proteja aceasta dezvaluire daca firma spune ca nu o intereseaza dar face exact ceea ce i-am propus eu fara sa mai colaboreze cu mine?

denominatus

Post by denominatus » 13 Aug 2006, 02:16

Poate un contract de know-how?
Problema e ca tu vinzi o idee de solutie, si pentru asta iti vei lua banutzul, nici n-ar trebui sa te mai intreseze ce fac ei cu ea.

Daca e chestie de afaceri, poate ceva gen contract de consultanta? Te platesc pentru planul pe care-l faci frumos, cu desene si grafice, pachet in dosar. Iar nu te intereseaza ce fac cu el dupa ce te platesc...
Daca vor, poti sa le dai si asistenta in derularea programului, tot ca parte in contractul de consultanta, sau poate chiar contract de colaborare, dumnezeu stie ce faci tu pentru ei...

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 13 Aug 2006, 18:39

adris, in ceea ce priveste contractul de know-how ( deno, mie-mi place mai mult...savoir-faire :cafea: ), poti sa tii cont de faptul ca aceste solutii, cunostinte, informatii etc pe care tu le ai, pot fi transmise celor interesati in conditii care sa te avantajeze si pe termen lung, daca exista posibilitatea perfectionarii solutiilor.Oricum, contractul il configureaza partile si trebuie sa prevada si obligatiile astea:
- in sarcina ta - sa le comunici "pachetul"-know-how-ul, chestie care se poate face si practic, prin instruirea efectiva a celor care lucreaza, deci nu numai in forma scrisa etc.;comunicarea perfectionarilor ( de regula, se subintelege)-caz in care se majoreaza pretul, corespunzator;garantie pt. eventualele vicii, daca pot fi determinate;posibil obligatia de a pastra secretul si a acorda exclusivitate;
- in sarcina celor care beneficiaza - sa-ti plateasca pretul stabilit prin contract ( posibil sa ceri o suma proportionala cu beneficiile rezultate din exploatarea solutiei tale sau o suma fixa);sa exploateze solutia conform instructiunilor;pastrarea secretului ( se subintelege), dar transmiterea catre alti beneficiari nu inseamna divulgare;obligatia de non-concurenta si comunicare a perfectionarilor pe care le fac ei-dar beneficiarul poate sa scape de aceste ultime obligatii, daca se prevede expres in contract.

BABI

Post by BABI » 14 Aug 2006, 12:50

E bine de stabilit clar raspunderea partilor, pentru ca in cazul in care firma alege solutia propusa de tine lucrurile vor lua o intorsatura nedorita, atunci s-ar putea sa-ti impute anumite esecuri.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 14 Aug 2006, 15:55

BABI wrote:E bine de stabilit clar raspunderea partilor, pentru ca in cazul in care firma alege solutia propusa de tine lucrurile vor lua o intorsatura nedorita, atunci s-ar putea sa-ti impute anumite esecuri.
asta nu, sorry

Post Reply