Am depus in calitate de reprezentant al unui ONG o cerere de luare in evidenta a asociatiei noastre la primaria orasului unde avem sediul.
Cererea am depus-o in temeiul art. 52 alin.(1) din OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii aprobata si modificata de legea 246/2005.
Legea prevede faptul ca autoritatile publice sunt obligate sa tina evidenta asociatiilor si fundatiilor care li se adreseaza in acest scop.
Au trecut 30 de zile de la depunerea cererii insa nu am primit nici un fel de raspuns.
Ce e de facut?
Trebuie depusa reclamatie prealabila in sensul legii Contenciosului administrativ?
Ce inseamna luare in evidenta?
Din surse neoficiale am inteles ca functionarii nu prea stiu ce sa faca, ce raspuns sa dea...
Daca se ajunge la tribunal probabil ca vom castiga insa care vor fi apoi raporturile noastre cu autoritatile locale...!?
Ce e de facut?
Luarea in evidenta a unui ONG
Art. 52. - (1) Dupa constituirea lor, asociatiile, fundatiile si federatiile interesate vor solicita autoritatilor administrative autonome, ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si autoritatilor administratiei publice locale sa fie luate in evidenta acestora, in functie de domeniul in care activeaza.
(2) Autoritatile publice prevazute la alin. (1) sunt obligate sa tina evidenta asociatiilor si fundatiilor care li s-au adresat in acest scop.
(3) Conflictele de competenta aparute intre autoritatile publice prevazute la alin. (1) privind luarea in evidenta se solutioneaza, la cererea oricareia dintre parti, de catre Secretariatul General al Guvernului in termen de 5 zile de la data sesizarii. Dispozitiile art. 39 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
(4) In toate cazurile, Ministerul Justitiei va comunica, spre informare, autoritatilor publice competente prevazute la alin. (1) copii de pe hotararile judecatoresti ramase irevocabile, precum si de pe inscrisurile doveditoare, in termen de 5 zile de la primirea documentelor prevazute la art. 74.
Art. 53. - Litigiile nascute in legatura cu aplicarea dispozitiilor prezentului capitol se solutioneaza in conformitate cu Legea nr. 554/2004.
Acum sa inteleg si io..de ce Primaria???
Ca te duci la finante sa te inregistrezi, completezi declaratia 100 daca nu ma insel... e OK. Dar primaria nu inteleg... si eu am facut o asociatie dar cu Primaria nu m-am consumat .... decat cu finantele..
Ce activitate aveti??
(2) Autoritatile publice prevazute la alin. (1) sunt obligate sa tina evidenta asociatiilor si fundatiilor care li s-au adresat in acest scop.
(3) Conflictele de competenta aparute intre autoritatile publice prevazute la alin. (1) privind luarea in evidenta se solutioneaza, la cererea oricareia dintre parti, de catre Secretariatul General al Guvernului in termen de 5 zile de la data sesizarii. Dispozitiile art. 39 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
(4) In toate cazurile, Ministerul Justitiei va comunica, spre informare, autoritatilor publice competente prevazute la alin. (1) copii de pe hotararile judecatoresti ramase irevocabile, precum si de pe inscrisurile doveditoare, in termen de 5 zile de la primirea documentelor prevazute la art. 74.
Art. 53. - Litigiile nascute in legatura cu aplicarea dispozitiilor prezentului capitol se solutioneaza in conformitate cu Legea nr. 554/2004.
Acum sa inteleg si io..de ce Primaria???
Ca te duci la finante sa te inregistrezi, completezi declaratia 100 daca nu ma insel... e OK. Dar primaria nu inteleg... si eu am facut o asociatie dar cu Primaria nu m-am consumat .... decat cu finantele..
Ce activitate aveti??
Este vorba in mare despre supravegherea sistemului de invatamant preuniversitar.
Consiliile locale precum si primarul numesc reprezentanti in consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant preuniversitar.
Banii de la buget pentru unitatile de invatamant preuniversitar vin prin primarii.
Primariile pot finanta diverse programe de investitii.
Consultarea si colaborarea cu societatea civila nu poate fi decat benefica pentru toata lumea.
Consiliile locale precum si primarul numesc reprezentanti in consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant preuniversitar.
Banii de la buget pentru unitatile de invatamant preuniversitar vin prin primarii.
Primariile pot finanta diverse programe de investitii.
Consultarea si colaborarea cu societatea civila nu poate fi decat benefica pentru toata lumea.
Pe noi (Asociatia EDU CER) "ne-a invitat" doamna Violet Blaga de la oficiul juridic al Ministerului Educatiei si Cercetarii.... cu statutul si actul aditional in mana sa-l depunem la registratura... :) dupa vreo 6 luni de la hotararea judecatoreasca de infintare... De unde stia de noi? Simplu: Instanta a comunicat sentinta de infintare acestei autoritati!