termen prescriere

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
mirelas

termen prescriere

Post by mirelas » 23 Jul 2006, 12:04

Institutia la care lucrez (stat) trebuia sa-mi acorde, potrivit unei legi, niste drepturi materiale, altele decat cele de natura salariala.Am depus toate documentele in acest sens, m-am vazut pe lista cu suma ce mi se cuvenea.
Subit, juristul a descoperit ca ceva suna altfel decat gandea el si a spus ca nu e de acord.Refuzul l-am primit doar pe cale orala.
Anul acesta am depus din nou documentele - avand in vedere ca nu am primit o respingere motivata in scris.
Intrebarea mea este urmatoarea: exista un termen in care se prescrie dreptul meu de a cere suma ce mi se cuvenea pt anul trecut? Daca da, care este acesta?
Precizare:lucrez pt aceasta institutie, dar sunt in afara tarii.
Cu multumiri si mii de scuze daca nu am pus mesajul unde trebuia.
PS.Nu am detaliat referitor la nr lege etc.Daca va fi necesar, o pot face.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 23 Jul 2006, 15:29

3 ani este termenul de prescriptie extinctiva, cu caracter general, aplicabil actiunilor personale, daca nu se stabilesc termene speciale prin alte legi.

"potrivit unei legi"...care lege? ca poate prevede alt termen...

mirelas

Post by mirelas » 23 Jul 2006, 19:54

Multumesc mult pt raspuns.

In discutie este Lege nr. 495 din 12/11/2004
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1136 din 01/12/2004 .

Eu nu am gasit in aceasta lege nici o alta prevedere decat referitor la termenele de la care se aplica diverse articole.
De aceea m-am gandit ca trebuie sa existe o prevedere generala.

O saptamana minunata va doresc si, din nou, multumiri.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 24 Jul 2006, 11:18

Cu placere. :cafea:

novice007

Post by novice007 » 28 Jul 2006, 09:07

O notificare facuta cum trebuie ar putea sa-l trezeasca pe juristul fimei dvs din letargie. Nu stiu daca este o idee buna, trebuie sa-i apreciati efectul si dupa alti parametri, proprii firmei si de regula informali, a caror valoare le estimati singura .

ama

Post by ama » 28 Jul 2006, 14:13

Atentie si la termenul de 6 luni prevazut de art.283 al.1 lit.e) din Codul muncii.
Am vazut o hotarare jud. prin care a fost respinsa ca tardiva o cerere de acordare a cotei de participare la profit pentru nerespectarea termenului de 6 luni de la nasterea dreptului. Consider ca se aplica termenul general de prescriptie, dar asta este hot.instantei !

kinga

Post by kinga » 28 Jul 2006, 14:58

Ama , termenul de 6 luni se refera la neexecutarea contractului colectiv de munca.
Ori aici discutam de o lege speciala, si implicit de termenul de 3 ani.

Post Reply