disculpat dupã 22 ani

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
gigisansama

disculpat dupã 22 ani

Post by gigisansama » 08 Jul 2006, 13:50


robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 10 Jul 2006, 21:49

In SUA, amprenta genetica a fost folosita pentru identificarea persoanei incepand cu&...1985, anul condamnarii lui A.N.
Demersul privind folosirea acestei expertize a fost destul de anevoios, daca tinem seama de faptul ca abia in 1998 s-a constituit prima banca de date continand informatii genetice.( In Europa, mai devreme-1995, in Marea Britanie); a existat si o disputa continua:descoperirea crimelor vs dreptul la intimitate, care a generat un "zgomot de fond continuu" ;in plus, costul expertizei era ridicat.
Omul a avut mare ghinion - de timp si de loc ( in Franta, de ex., serviciul de identificare a persoanei pe baza amprentei genetice a devenit operational in 1990)
Art.1, pct.12 din Codul penal model al SUA prevede ca "nimeni nu poate fi condamnat pt. o infractiune, daca fiecare dintre elementele acestei infractiuni nu este dovedit dincolo de limitele indoielii rationale;daca lipseste o astfel de dovada, acuzatul este presupus nevinovat".
Cred ca s-au facut expertize folosind metode biologice si serologice, dar acestea n-au precizia amprentei genetice.( in cazul O.J.Simpson, expertiza ADN prezenta un risc de eroare de 1 la 21 bilioane.);depinde si ce alte probe au existat, ce mijloace de proba s-au folosit.
O sa caut articolul original, ca din " Monitorul de Botosani" nu rezulta prea clar ce s-a intamplat cu probele.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 24 Jul 2006, 13:59

http://www.innocenceproject.org/about
http://www.innocenceproject.org/case/di ... php?id=184

AN a fost condamnat pe baza probelor biologice, a celor serologice ( expertii au depus in acest sens) si pe baza identificarii pe care a facut-o victima, intai alegand dintr-un set de 200 fotografii, apoi prin recunoastere;descrierea pe care a facut-o victima faptuitorului a surprins elemente care puteau fi regasite la foarte multi indivizi.
AN si-a sustinut nevinovatia si a avut un alibi pe care l-au confirmat logodnica lui si fiica acesteia.
Analiza facuta pt. a detecta cauzele erorii ( si, in general a erorilor judiciare), pune accentul, in acest caz, pe apararea proasta si rezolutia insuficienta a analizelor bio si sero.
In ceea ce priveste probele, initial s-au crezut pierdute/distruse, dar ideea e ca nu s-a deranjat nimeni sa le caute pana cand n-a intervenit organizatia "innocence project", deoarece ele au fost gasite in cutia originala, indicata de voucherul atasat acesteia;nr. de identificare a condus fara gres la ele.

In fine, mai sunt aspecte interesante, dar asta e conspectul conspectului.

Poate n-ar strica sa deschidem o rubrica de drept comparat...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests