Autopsie

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Post Reply
florian267

Autopsie

Post by florian267 » 10 Jun 2006, 17:55

Care sunt situatiile in care se poate face autopsie unui pacient decedat in spital? Ma intereseaza un text de lege in acest sens.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 10 Jun 2006, 19:29

Autopsia prosecturala se executa in laboratorul de anatomie patologica din cadrul unui spital, de catre un medic anatomo-patolog, pt. a se confirma/infirma patologia ce a determinat decesul pacientului care a fost internat in unitatea sanitara resp.Se efectueaza cu acordul familiei.Daca se pun in evidenta leziuni traumatice, autopsia se opreste si cadavrul va fi preluat de institutia medico-legala.
Autopsia medico-legala sau oficiala se efectueaza de catre medicul legist, asistat de personal cu preg. medie si personal auxiliar, la unitatea medico-legala pe a carei raza teritoriala s-a produs decesul pers. sau unde a fost gasit cadavrul si este obligatorie, deci independent de acordul familiei, in caz de moarte violenta, daca nu e cunoscuta cauza mortii etc.
Vz.si L459/2001, Ordonanta 1/2000, MO I 459/19 sept.2000 si orice manual de med. legala pt. detalii.

florian267

Post by florian267 » 13 Jun 2006, 17:25

Nu am gasit nimic in actele normative indicate. Poate ca nu m-am uitat atent. Imi poti indica un articol anume/

minodora

Post by minodora » 13 Jun 2006, 19:40

Vezi aici la art. 34 din Norme procedurale:
http://www.legmed.ro/files/Legislatie-ML.pdf

denominatus

Post by denominatus » 15 Jun 2006, 13:22

Nu stiu sigur, dar parca cpp zicea ca e chair obligatorie autopsia daca decesul survine la m putin de 24 ore de la internare.

:grin: prosecturala.... habar n-aveam ca-i zice asa... de unde vine termenul asta?

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 24 Jul 2006, 11:04

...vine de la "prosectura", termen ce vizeaza anatomia patologica (care trateaza despre transformarile anatomice intervenite in structura tesuturilor si organelor sub influenta bolilor);autopsia prosecturala necesita acordul familiei;daca exista insa suspiciuni ca la baza decesului a stat un traumatism, de orice fel, daca moartea e violenta, suspecta etc., autopsia se efectueaza in conditii de oficialitate si se numeste medico-legala.

Post Reply