mentinerea arestarii de catre judecatorul incompatibil

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
bog28

mentinerea arestarii de catre judecatorul incompatibil

Post by bog28 » 13 Jul 2006, 10:39

Ce fapta penala ar putea constitui, mentinerea starii de arest in cursul judecatii de catre un judecator incompatibil ?

arestare nelegala sau abuz in serviciu ?

include "arestarea nelegala" - element material al infractiunii din art.266 C.p. si ipoteza, mai noua, a mentinerii arestarii in cursul judecatii :?: :?:

wittmann

Post by wittmann » 13 Jul 2006, 14:15

Nu e nici o fapta penala.

bog28

Post by bog28 » 13 Jul 2006, 14:43

Nu e nici o fapta penala.
- da, stiu ca nu e (sau mai bine zis, nu va fi), insa ce fapta penala ar putea fi. :grin:

daca nu, de ce :?: :?:

(sa nu-mi spui ca invoca eroarea cu privire la situatia sa de incompatibilitate) 8-)

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 13 Jul 2006, 15:48

Arestarea nelegala se poate comite si prin inactiune, atunci cand , dupa ce a expirat termenul de retinere/arestare, functionarul public omite sa puna in libertate pe cel retinut/arestat -asta pt. art.266 (elem.mat)

krisstina

Post by krisstina » 13 Jul 2006, 15:49

Care este sanctiunea procesuala in cazul incompatibilitatii, nulitatea relativa sau nulitatea absoluta?

bog28

Post by bog28 » 13 Jul 2006, 16:03

Arestarea nelegala se poate comite si prin inactiune, atunci cand , dupa ce a expirat termenul de retinere/arestare, functionarul public omite sa puna in libertate pe cel retinut/arestat -asta pt. art.266 (elem.mat)
- si, deci, raspunsul tau e .... :?:
Care este sanctiunea procesuala in cazul incompatibilitatii, nulitatea relativa sau nulitatea absoluta?
- nulitatea relativa. dar l-ar putea apara asta pe judecator de raspunderea penala :?:

krisstina

Post by krisstina » 13 Jul 2006, 16:11

Da, pentru ca inculpatul avea posibilitatea sa-l recuze.

Neindeplinirea obligatiei de abtinere atrage raspunderea disciplinara.

bog28

Post by bog28 » 13 Jul 2006, 16:21

Da, pentru ca inculpatul avea posibilitatea sa-l recuze.
- ei, nu de asta-i nulitate relativa :arrow: si in caz de necompetenta materiala sau dupa calitatea persoanei partile au posibilitatea sa invoce exceptia, si totusi, daca nu o invoca, sanctiunea subzista si este nulitatea absoluta.
Neindeplinirea obligatiei de abtinere atrage raspunderea disciplinara.
- da, si eu tind sa cred asta, pana la urma....

dar daca se dovedeste ca judecatorul nu s-a abtinut cu "rea-credinta".. :?:

bog28

Post by bog28 » 13 Jul 2006, 16:23

dar o neglijenta in serviciu ar merge :?: :?:

krisstina

Post by krisstina » 13 Jul 2006, 16:34

Am zis da, adica il apara de raspunderea penala.

Nu ar merge nimic pentru ca nu i se aduce persoanei nici o vatamare.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 13 Jul 2006, 16:40

Judecatorul care nu s-a abtinut, poate fi recuzat de parti pe tot parcursul procesului, de indata ce se cunoaste cazul de incompatibilitate.Ma intreb de ce nu l-au recuzat cei interesati...Pana la urma, chiar si in caz de recuzare, daca se admite, instanta va hotari in ce masura se mentin actele indeplinite ori masurile dispuse de persoana recuzata.Eu nu m-as lega de incompatibilitate aici, pt. ca asta se poate/putea transa rapid in cursul procesului.Problema e masura luata-daca omun trebuia eliberat si asta nu s-a intamplat...omisiunea functionarului public...e arestare nelegala.In plus, subiectul activ al infractiunii e functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu si, cata vreme n-a fost recuzat, e OK, zic eu.

...nu lasam raspunsul anterior neterminat, dar internetul a omis sa functioneze...temporar

Post Reply