contract sau lege

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
mirabela

contract sau lege

Post by mirabela » 11 Jul 2006, 11:44

buna.
sunt noua pe acest site dar si in meserie si vreau sa ma lamuriti si pe mine.
am un proces pe procedura somatiei de plata pt sume restanta si penalitati. in contract se prevede ca factura tb decontata in termen de 7 zile de la primirea facturii. totodata prin contract de prevede ca dispozitiile ctr se completeaza cu legea 469 privin intarirea disciplinei contractuale. in intampinarea parata a sustinut ca penalitatile tb calculate dupa 37 de zile: adica la cele 7 zile prevazute in ctr se adauga cele 30 prevazute de lege. faza tare este ca fostu coleg nu le-a calculat nici la 7 zile nici la 37 de zile ci la 30 :-( .
voi ce parere aveti?
se aplica legea sau contractul, sau amandoua?
da, tot eu calculez si penalitatile si nu contabilitatea. :-(

norocel

Post by norocel » 12 Jul 2006, 06:17

Potrivit prevederilor Legii nr. 469/2002 penalitatile se calculeaza dupa expirarea unui termen de (cel putin) 30 de zile de la scadenta stabilita prin contract.
Pe fiecare factura emisa se trece si scadenta (asa este formularul), asa ca vei calcula penalitatile conform prevederilor legii.

Am auzit ca se modifica legea si nu va mai exista acest termen de gratie dar pentru perioada in care a fost in vigoare se va aplica oricum.

mirabela

Post by mirabela » 12 Jul 2006, 11:23

cel putin unde lucrez eu nu se trece in factura termenul scadent, asa ca o sa calculez eu penalit trebuie sa il stab eu. :-(
sunt noua in firma si cei care au fost inaintea mea au calculat la 30 de zile de la scadenta indiferent de termenul care era prevazut in contract. si toate procesele pe care le am eu au aceeasi problema calculul penalitatilor. tin sa precizez ca eu am preluat procesele de la al-2-lea termen asa ca eu trebuie sa o dreg acu.
mersi pt raspuns noroce

mirabela

Post by mirabela » 12 Jul 2006, 11:27

scuze pt greseli, dar sunt nervoasa pt ca sunt de abia la inceput si nu am prea multa experienta si pt greselile pe care le-a facut fostu coleg.

myado

Post by myado » 12 Jul 2006, 16:15

Art. 4. - (1) In contractele incheiate partile contractante vor prevedea ca, in cazul neindeplinirii in termen de 30 de zile de la data scadentei a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (1), debitorii sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere.

Art. 3. - (1) Partile contractante au obligatia efectuarii tuturor platilor la data scadentei, stabilita conform contractelor.

asteptam cu nerabdare eliminarea celor 30 zile ca sa putem calcula de la data scadentei (a 8 a zi in cazul tau) si sa nu mai asteptam sa treaca cele 30 zile pt a le calcula tot de la data scadentei, ca dnaia e scadenta...mama ei :mad:

danutza

Post by danutza » 12 Jul 2006, 16:29

eu as prefera sa se abroge art 8, ala cu ordinea executarii :-x :-x :-x
pe care onor curtea constit l-a declarat ok :-x :-x :-x

Post Reply