Discutii privind Dreptul Penal
-
73daria
-
krisstina
Prin decizia nr. VII din 20 februarie 2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 475 din 1 iunie 2006, Sectiile Unite, in aplicarea dispozitiilor art. 140 alin. 1 lit. a din Codul de procedura penala, au decis ca "Neverificarea de catre instanta, in cursul judecatii, a legalitatii si temeiniciei arestarii preventive a inculpatului major inainte de implinirea duratei de 60 de zile, la care se refera art. 160b alin. 1 din Codul de procedura penala, a inculpatului minor intre 14 si 16 ani inainte de expirarea duratei de 40 de zile prevazuta in art. 160h alin. 2 din Codul de procedura penala, iar a inculpatului minor mai mare de 16 ani inainte de expirarea duratei 40 de zile prevazuta in art. 160h alin. 3 din Codul de procedura penala, atrage incetarea de drept a masurii arestarii preventive luate fata de inculpati si punerea lor de indata in libertate."
-
73daria
ms mult de raspuns, dar intrebarea este, cum sa procedeze inculpatul? Ca nu cred ca se sesizeaza vreun nene de la penitenciar ca le-a expirat lor mandatul si gata le da drumul.Banuiesc ca tot el trebuie sa faca o cerere, ceva............! :( :(
-
AllyMcBeal
Nu vreau sa te dezamagesc,dar poate fi dus la prelungirea masurii arestarii chiar in ziua expirarii mandatului.
Daca nu se va intampla,eu zic sa nu aduca nimanui aminte de asta decat a doua zi (stiu ca si cateva ore conteaza nninauntrunn...).Iese la raport la comandant,care e obligat sa ia masuri.
-
minodora
Asa este.
-
wittmann
Sunt de acord cu Ally. Se poate trezi chiar si maine ca este dus la instanta pentru mentinere (citarea se poate face chiar si telefonic). Daca insa masura preventiva ii va expira fara a fi mentinuta de catre instanta (lucru de care ma indoiesc insa), va fi pus in libertate imediat, de catre penitenciar.
-
73daria
El face 60 de zile exact luni(10.06)si ma gandeam ca daca saptamana asta nu e citat inseamna ca luni poate fi liber. Se poate cita chiar si in a 60-a zi? Eu am anticipat situatia asta,pt.ca dosarul este la Parchet de o luna si poate il mai tin pe acolo din neglijenta.CAB-ul cum se sesizeaza?banuiesc ca numai in prezenta dosarului,daca nu e dosarul, ei tin vreo evidenta a datelor?va multumesc mult pt.raspunsuri.Chiar daca ma credeti nebuna, nu am reusit nici dupa 1 an si 6 luni sa ma obisnuiesc cu gandul ca este acolo si speculez orice"viciu de procedura",doar, doar o veni mai rpd acasa.
-
luc4s
Daca se implinesc cele 60 zile, ii da drumul automat.
cei de la arest tin o evidenta.
Daca nu i-ar da drumul ar fi neglijenta in serviciu din partea lor.
Dar pana pe 10 mai este...
S-ar putea sa fii dezamagita :?
-
73daria
deja m-am desumflat....., pt.ca azi a primit citatie pt.maine la suprem.pe ultima suta de metri....se pare ca pana la urma sunt niste oameni competenti cei care manevreaza hartiile astea. Oricum va multumesc pt. sfaturi...de maine incepem iar seria de termene si amanari

-
Mili
Cu privire la mentinerea arestarii, mi-e greu sa cred ca se mai fac greseli in ziua de azi. Oricum, daca tot numeri zilele, merita sa tii cont si de asta.
Din cate stiu eu, chiar daca nu ar fi fost citat, dar avea termen fixat, prin faptul ca este adus in ultima clipa de penitenciar, se acopera procedura.