Cerere de aderare la recurs

Discutii privind procedura civila
Post Reply
dem

Cerere de aderare la recurs

Post by dem » 07 Jul 2006, 16:37

Ce parere aveti, in baza prev.art.316, rap. la art.293, alin.(1) din Codul de procedura civila, este admisibila o cerere de aderare la recurs, sau aceasta institutie este specifica apelului?

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 07 Jul 2006, 22:44

Art. 316 C. proc. civ. vizeaza dispozitiile de procedura privind judecata de apel.
Date fiind caracteristicile apelului care fac aderarea eficienta, rolul strategic al aderarii la apel si consecintele acesteia, aderarea nu se poate aplica la recurs.
Teoretic vorbind, poate numai la recursul in cazul hotararilor date fara drept de apel.Dar nu rezulta din Cod, dupa parerea mea, si nici n-am citit sau auzit.

dem

Post by dem » 08 Jul 2006, 11:18

Ai dreptate , robin.
Dupa ce am deschis topicul, am gasit un raspuns motivat la aceasta problema, in jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Citez din Decizia nr.525/27.01.2005, a Sectiei civile:
"Art. 316 Cod procedura civila - potrivit caruia dispozitiile de procedura privind judecata in apel se aplica si in instanta de recurs, in masura in care nu sunt potrivnice - nu poate fi invocat pentru ca, in conditiile art. 293 si 293(1) Cod procedura civila, sa se declare un recurs incident sau un recurs provocat.
Art. 316 Cod procedura civila ingaduie ca, in recurs, sa se aplice dispozitiile privitoare la judecata in apel.
Or, art. 293 si 293(1) sunt inscrise in Capitolul I intitulat "Termenul si formele apelului", judecarea apelului constituind capitolul II al Titlului IV din cartea a II-a a codului.
Pe de alta parte, specific apelului este devolutiunea care, in limitele fixate de apelant, prin motivele de apel, inseamna o analiza a sentintei atat sub aspectul nelegalitatii cat si al netemeiniciei, putandu-se stabili o alta situatie de fapt decat cea retinuta de prima instanta.
In schimb, in etapa recursului se cerceteaza numai nelegalitatea hotararii atacate.
A aprecia ca dispozitiile art. 316 Cod procedura civila pot fi folosite pentru a justifica aderarea la recurs ar insemna o ignorare a deosebirilor de natura si regim juridic dintre apel si recurs si extinderea, prin analogie, a unor institutii incompatibile cu etapa procesula a recursului."

Si, cred, e evident ca acelasi principiu se aplica si in cazul in care hotararea primei instante se ataca direct cu recurs.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 08 Jul 2006, 15:18

Pt. Dem

Oricum, mi-a facut placere sa ma gandesc la aceasta institutie desteapta si...smechera, daca pot sa zic asa. :)

:cafea:

dem

Post by dem » 08 Jul 2006, 16:33

robin_hood_2 wrote:
Oricum, mi-a facut placere sa ma gandesc la aceasta institutie desteapta si...smechera, daca pot sa zic asa. :)

Si mie. :kiss:
Apropo-imi place la nebunie semnatura ta-pe bune! Unde ai gasit-o? :)

Post Reply