Ajutor - PARTAJ DIFICIL!

Familiei
Post Reply
nicap

Ajutor - PARTAJ DIFICIL!

Post by nicap » 30 Jun 2006, 11:13

am divortat dupa 14 ani, divortul a fost pronuntat "din vina exlusiva a mea" (la momentul respectiv nu ma interesa pentru ca tot ceea ce doream era sa divortez). intrebarea mea este : are vreo legatura in procesul de partaj ca divortul s-a produs din "vina exclusiva a mea"?
va rog sa imi spuneti daca in cazul unui partaj, se poate lua in considerare faptul ca unul dintre soti a avut pe parcursul casatoriei venituri cu mult mai mari fata de veniturile celuilat sot.
cazul meu: 20.000.000 lei /lunar
cazul sotiei: 5.000.000 lei / lunar
am auzit la un moment dat de o lege care spunea ca bunurile se impart conform cotei de participare a celor 2 soti in procesul de achizitionare al bunurilor.
masa partajala:
-am avut o masina (-cumparata in timpul casatoriei prin credit din banca, la care inca mai platesc rate) pe care am vandut-o si a constituit avans pentru o alta masina luata in leasing, exact in perioada in care am introdus actiunea de divort. (mentionez ca pentru aceasta a doua masina voi mai plati rate inca vreo 5-6 ani de acum in colo)
-avem un apartament cumparat impreuna (unde acum locuieste numai ea, si fata noastra de 17 ani, eu stau cu chirie).
Mentionez ca acest apartament a fost cumparat in 1997 cu 75% bani pe care ni i-a dat mama mea dupa ce a vandut apartamentul in care locuia, si restul de 25% am completat noi. Mama nu apare nicaieri in actul de proprietate .
Exista insa o INTELEGERE scrisa de mine, si semnata de fosta sotie, impreuna cu 2 martori (deci nu e semnata la notar), in care este de acord ca in caz de deces, al unuia dintre soti, sau in caz de divort, apartamentul sa se vinda si sa se imparta dupa cota de participare la achizitionarea apart. adica, in caz de deces al meu 75% mama si 25% fosta sotie,
si in caz de divort 75% mama si noi impartim 25%. Actul semnat de noi cu martori stipuleaza clar ca il recunoastem ca real si valabil si ca nu poate fi contestat in justitie.
Dupa ce am introdus actiunea de divort, eu nu m-am mai dus acasa, si mama care are inca domiciliul in buletin la acea adresa, a fost data afara. Ar putea sa mearga sa stea acolo, insa nu se mai duce.
ce valoare are acea hartie in fata judecatorului?
Inainte de a deschide procesul de partaj, i-am propus sa ne intelegem, si anume: sa vindem si sa impartim banii dupa cum urmeaza:40% fosta sotie+fata 40% eu (si eu sa o iau din nou pe mama in grija) 20% mama
NU A VRUT
Am deschis procesul de partaj.
Fosta sotie a facut cerere reconventionala in care cere sa impartim toate bunurile (apartament + cele 2 masini), si sa ii fie ei atribuit apartamentul, urmand ca ea sa ma despagubeasca cu partea mea.
cred ca urmareste sa evalueze apartamentul la un pret cat mai mic .
prin faptul ca trebuie sa impartim si cele 2 masini - eu sa ii dau ei jumatate si astfel partea care mai trebuie sa mi-o dea ea mie, sa fie cat mai mica...
ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc mult,

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 01 Jul 2006, 23:53

Codul fam. nu arata expres cum trebuie sa se faca impartirea bunurilor comune.
Potrivit lit. juridice si practicii judiciare, cota parte ce se cuvine unui sot se stabileste in raport cu contributia sa la dobandirea si conservarea bunurilor comune-ac. solutie incearca sa evite situatii inechitabile.
Asadar, cotele-parti ale sotilor pot fi diferite, daca aportul la dobandirea bunurilor comune e diferit-si asta se probeaza.
Inegalitatea poate merge pana la inexistenta oricarui drept al unuia din soti daca nu a contribuit la dobandirea bunurilor si nici la sustinerea sarcinilor casatoriei.Aici e un aspect important:atunci cand se stabileste aportul fiecarui sot, se ia in considerare si munca femeii depusa in gospodarie si pt. cresterea copiilor.
Impartirea in parti egale se face atunci cand nu se poate determina contributia fiecarui sot.
In cazul tau, va trebui sa dovedesti ca ai contribuit in mai mare masura la dobandirea bunurilor comune-se admite orice mijloc de proba, deoarece se dovedesc situatii de fapt (inscrisuri, martori, prezumtii, dovada intelegerilor pe care le-ati facut etc).
Vina pe care ai avut-o sau nu la desfacerea casatoriei, nu influenteaza partajul.
Temeiul juridical comunitatii de bunuri il formeaza nu numai existenta casatoriei, ci si participarea fiecarui sot, prin munca sa ori prin mijloacele sale, la dobandirea si conservarea bunurilor comune.

nicap

Post by nicap » 07 Jul 2006, 08:37

Multumesc pentru rapuns,

acum imi este f0arte clar de ce fosta sotie a insistat fff mult pe ideea ca ea a facut toul in casa, si ca ea s-a ocupat in mod exclusiv de educatia fetei, de cresterea ei, si de gospodarie...
(acest lucru nu este adevarat, si cred ca nici o instanta nu poate crede asa ceva)

mama era persoana care se ocupa de fata noastra, ea era cea care o ducea si o aducea de la scoala, de la antrenament, dar presupun ca aceste lucruri s-au uitat sau au vrut sa fie uitate...
dar antrenoarea fiicei mele poate fi un martor bun pentru a spune ca nu numai fosta sotie s-a ocupat de cresterea fetei noastre, ci un rol important l-a avut si mama mea...

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 07 Jul 2006, 21:31

nicap wrote: cred ca nici o instanta nu poate crede asa ceva
Instanta va crede ceea ce i se va proba.

Cu placere.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests