Daca judecatorul a dispus deschiderea procedurii falimentului si ridicarea dreptului de administrare a debitorului, cine poate sau trebuie sa conteste constatarile finantelor facute in urma controlului efectuat?
Consider ca administratorul legal nu mai are nici o atributie din moment ce s-a dispus ridicarea dreptului de administrare si a fost desemnat administrator judiciar, insa lichidatorul sustine ca nu are atributii in acest sens.
Ce parere aveti?
Atributii administrator
Administratorul judiciar este singurul indreptatit sa efectueze o astfel de contestatie, dar este si obligat sa o efectueze, intrucat doar el are acces la actele contabile ale debitoarei, el poate verifica daca acele constatari ale organului de control concorda cu realitatea si tot el trebuie sa maximalizeze averea debitorului, atat in interesul debitorului, cat si al creditorilor. Cred ca ai doua variante in speta data: sa angajeze asociatii, pe cheltuiala lor, o persoana de specialitate, care sa redacteze contestatia si apoi, la mica intelegere cu administratorul judiciar, sa-l convindeti sa o promoveze, fie sa faceti o cerere scrisa catre judecatorul sindic, in care sa motivati necesitatea promovarii contestatiei si sa-i solicitati sa-i dispuna administratorului judiciar promovarea contestatiei (daca e un judecator sindic destupat la minte, stare de lucruri care ar trebui sa constituie o prezumtie legala).
Totusi Ildi, sa stii ca mai exista si exceptii (deloc rare) in care administratorul judiciar nu misca un deget
Cum bine zicea Luminita, asociatii pot face demersuri pe langa administratorul judiciar sau judecatorul sindic.
"Fostul" administrator are o pozitie ingrata. In procedura reglementata de L 64 nu are nici un cuvand de spus decat atunci cand i se antreneaza raspunderea.
Am avut situatii in care, pe baza constatarilor finantelor, necontestate, administratorul judiciar a solicitat antrenarea raspunderii fostului administrator.
M-am mai intrebat, fireste, cum poate soc. debitoare reprezentata prin administratorul din actele firmei sa formuleze recurs impotriva hot. de deschidere a procedurii (in care se mentioneaza expres ridicarea in tot a dreptului de administrare)....hot. care este executorie...
Cum bine zicea Luminita, asociatii pot face demersuri pe langa administratorul judiciar sau judecatorul sindic.
"Fostul" administrator are o pozitie ingrata. In procedura reglementata de L 64 nu are nici un cuvand de spus decat atunci cand i se antreneaza raspunderea.
Am avut situatii in care, pe baza constatarilor finantelor, necontestate, administratorul judiciar a solicitat antrenarea raspunderii fostului administrator.
M-am mai intrebat, fireste, cum poate soc. debitoare reprezentata prin administratorul din actele firmei sa formuleze recurs impotriva hot. de deschidere a procedurii (in care se mentioneaza expres ridicarea in tot a dreptului de administrare)....hot. care este executorie...