Familiei
-
bog28
intr-o actiune pentru stabilirea paternitatii, in care presupusul tata este decedat, ce
expertiza medicala pot face?
ma gandesc la expertiza ADN, insa este nevoie de exhumare.
unde cer exhumarea si cine o incuviinteaza? instanta sau parchetul? in baza carui text de lege

8O
-
bog28
as avea nevoie de sugestii pe seara asta
multumesc!
-
robin_hood_2
O expertiza medico-legala.Daca presupusul tata este decedat, in urma exhumarii se poate face analiza ADN- posibilitate de a stabili filiatia pe cale medicala.
Exhumarea -numai la solicitarea scrisa a organelor judiciare.
Exista mai multe legi din care ai putea afla care e procedura, care sunt costurile, ce institutii medico-legale sunt competente:
-Legea privind organizarea activitatii si functionarea institutiilor de medicina legala, cu modificarile aduse de L459/2001, OG57/2001, L271/2004;
-Regulamentul de aplicare a dispozitiilor legii 271/2004 privind organizarea activitatii si functionarea institutiilor de medicina legala;
-Ordin pt. aprobarea normelor procedurale privind efectuarea expertizelor si constatarilor si a altor lucrari medico-legale nr. 1134/C/25.05.2000 al Ministerului Justitiei si nr.255/4.04.2000 al Ministerului Sanatatii si Familiei(MO,I, 459/19.09.2000)-le-am luat din notele de subsol ale unei carti de ML.Poate-ti vor folosi la ceva...
Cred ca toata procedura trebuie privita prin analogie cu cea a oricarei expertize-e o expertiza medico-legala cu o faza in plus, exhumarea.
-
leustean
bog28 wrote:intr-o actiune pentru stabilirea paternitatii, in care presupusul tata este decedat, ce
expertiza medicala pot face?
ma gandesc la expertiza ADN, insa este nevoie de exhumare.
unde cer exhumarea si cine o incuviinteaza? instanta sau parchetul? in baza carui text de lege

8O
Uite ce am gasit in privinta ADN-ului
http://www.adn-test-de-paternitate.ro/
Poate iti e de ajutor.
In privinta exhumarii, procurorul ar trebui sa o aprobe.
El aproba potrivit Codului de procedura penala exhumarea pentru stabilirea cauzelor mortii (vezi 114 Cod procedura penala), asa incat ar trebui sa aprobe in lipsa de dispozitie speciala exhumarea in orice alta situatie.
-
bog28
am studiat Ordinul.
Exhumarea -numai la solicitarea scrisa a organelor judiciare.
- deci nu numai la solicitarea
organelor de urmarire penala (in special procuror). adica
si instanta poate dispune prin incheiere exhumarea. eu asa inteleg, nu?
Robin: tot in cartea de ML, mai da vreo idee cu privire la o alta expertiza medicala

ceva mai putin costisitoare si eventual fara exhumare
thnx

-
bog28
In privinta exhumarii, procurorul ar trebui sa o aprobe.
El aproba potrivit Codului de procedura penala exhumarea pentru stabilirea cauzelor mortii (vezi 114 Cod procedura penala), asa incat ar trebui sa aprobe in lipsa de dispozitie speciala exhumarea in orice alta situatie.
- eu zic, ca pe baza Ordinului citat mai sus, ar trebui sa pot sa "driblez"

etapa cu procurorul.
el are treaba cu exhumarea doar in cauzele penale.
in restul cauzelor, eu zic ca si instanta poate dispune exhumarea:
art.37 din Ordin:
"Exhumarea cadavrelor in vederea expertizelor medicale se face numai la solicitarea scrisa a organelor judiciare"
organe judiciare cuprinde si instanta, nu doar procurorul.
-
bog28
- tare site-ul

faci testul ADN ca si cum ti-ai comanda pizza

. ai o BRRC de la mine!

acun pe bune, da preturile sunt chiar mici fata de ce are IML-ul! si unde mai pui ca le trimiti si in Germania!
calitate, tata!

-
leustean
Nu m-au interesat atatea amanunte...
La pretul testului ma refer.
Te cred pe cuvant.
Dar...e bine de stiut.
Sa il bag la "favourites"?

-
leustean
Si eu cred ca si instanta.
"Organe judiciare" inseamna inclusiv instanta.
Nu am studiat "Ordinul"...
-
bog28
"Organe judiciare" inseamna inclusiv instanta.
Nu am studiat "Ordinul"...
- nu conteaza, ti-am indicat textul art.37
acum citesc pe
http://www.legmed.ro/servicii-teste.php, site-ul INML Mina Minovici, ca expertiza ADN se poate face si atunci cand prezumtivul tata lipseste.
scrie asa:
"Incepand cu 2005, exista si posibilitatea testarii in laborator a markerilor cromozomiali Y (de tip STR-Y) pentru cazuri in care trebuie stabilita relatia de inrudire a unui copil de sex masculin si prezumtivul tata biologic lipseste (decedat, disparut, etc.). In aceste cazuri se poate stabili in baza profilelor cromozomiale Y relatia de indrudire pe linie masculina intre respectivul copil si bunicul patern, un unchi patern sau veri pe linie paterna."
mai, mai, ce mai-ti e si cu stiinta asta
sunt curios ce o sa zica maine judecatorul cand ii cer exeprtiza ADN, fara exhumare!
pretul e 2700 RON.
-
leustean
Numai pentru baieti se poate.
Baietii au cromozomul Y.
Daca este fata, nu se poate deci face expertiza fara exhumare... :-|
Foarte interesant.
-
Mili
bog28 wrote:"Incepand cu 2005, exista si posibilitatea testarii in laborator a markerilor cromozomiali Y (de tip STR-Y) pentru cazuri in care trebuie stabilita relatia de inrudire a unui copil de sex masculin si prezumtivul tata biologic lipseste (decedat, disparut, etc.). In aceste cazuri se poate stabili in baza profilelor cromozomiale Y relatia de indrudire pe linie masculina intre respectivul copil si bunicul patern, un unchi patern sau veri pe linie paterna."
Atentie, tatal trebuie sa mai aiba o ruda apropiata de sex masculin, in viata, ca altfel tot la cazma ajungi...
Testul pe cromozom Y nu stiu daca este foarte sigur, pentru ca teoretic exista posibilitatea ca unchiul sa fie chiar tatal...Intelegeti ce vreau sa spun