cerere de emitere a somatiei anulata...cale de atac?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
norocel

cerere de emitere a somatiei anulata...cale de atac?

Post by norocel » 17 Jun 2006, 18:27

O cerere de emitere a unei somatii de plata este anulata (nu respinsa) pentru lipsa capacitatii procesuale a pretinsei creditoare.
Ce ziceti sentinta este irevocabila sau se da cu cale de atac pentru creditoare?

mariusms

Post by mariusms » 17 Jun 2006, 19:08

Este irevocabila. Alta cerere sau calea dreptului comun.

norocel

Post by norocel » 17 Jun 2006, 19:13

In OG nr. 5/2001 se vorbeste despre "respingerea cererii".
De asta am pus intrebarea.

mariusms

Post by mariusms » 17 Jun 2006, 19:23

Art. 11 din redactarea initiala a OG 5/2001 a fost abrogat prin Legea 295/2002. Avea aceasta redactare : "Prevederile prezentei ordonante se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura civila".
Legiuitorul a inteles sa trimita la C.pr.civ. numai in anumite cazuri (vz. art. 9 din OG 5/2001). Consider ca nu se aplica regulile de la caile de atac.

codobelc

Post by codobelc » 19 Jun 2006, 12:59

Si eu cred ca e irevocabila, chiar daca textul se refera la respingerea cererii, iar solutia a fost "anularea".
In primul rand, solutia trebuia sa fie respingerea, caz in care n-ar mai fi fost discutii. In al doilea rand, in cazul in care instanta ar fi inventat o solutie de genul "desfiintarea" sau "casarea" cererii de emitere a somatiei, ar fi insemnat neaparat sa i se acorde credtorului o cale de atac, doar pentru ca legea se refera doar la "respingere"?
In orice caz, problema e interesanta si chiar poate pune probleme in cazul in care cererea ar fi fost anulata ca netimbrata. Am senzatia ca intentia legiuitorului a fost sa refuze creditorului orice cale de atac in situatia oricarei solutii negative la cererea acestuia.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 19 Jun 2006, 13:47

si eu zic ca e irevocabila.
Atat ca am vazut somatie anulata (pentru insuficienta timbrare insa), atacata cu recurs pe care tribunalul, in adanca lui intelepciune, l-a admis si a casat cu trimitere spre rejudecare.
Asa ca niciodata nu poti stii ce-ti rezerva viitorul.

kko

Post by kko » 19 Jun 2006, 17:11

Da, este interesanta intrebarea.
Instanta a anulat cererea pe exceptie, conf.art161 al.2 C.pr.civ.
Instanta nu a respins cererea creditoarei de emitere a somatiei de plata pt. ca nici macar nu a examinat pretentiile creditoarei. Yo zic ca nu este aplicabil art7 din OUG 5/2001

Post Reply