Post
by krisstina » 17 Jun 2006, 13:44
Codul de procedura civila:
Reprezentarea partilor in judecata
ART. 67
(1) Partile pot sa exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar.
(2) Mandatarul cu procura generala poate sa reprezinte in judecata pe mandant, numai daca acest drept i-a fost dat anume.
(3) Daca cel care a dat procura generala nu are domiciliul si nici resedinta in tara, sau daca procura este data unui prepus, dreptul de reprezentare in judecata se presupune dat.
ART. 68
(1) Procura pentru exercitiul dreptului de chemare in judecata trebuie facuta prin inscris sub semnatura legalizata; in cazul cand procura este data unui avocat semnatura va fi certificata potrivit legii avocatilor.
(2) Dreptul de reprezentare mai poate fi dat si prin declaratie verbala, facuta in instanta si trecuta in incheierea de sedinta.
(3) Mandatul este presupus dat pentru toate actele judecatii, chiar daca nu cuprinde nici o aratare in aceasta privinta; el poate fi insa restrins numai la anumite acte sau pentru anumita instanta.
(4) Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decat prin avocat, cu exceptia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezinta partea.
(5) Asistarea de catre avocat nu este ceruta doctorilor sau licentiatilor in drept cand ei sunt mandatari in pricinile sotului sau rudelor pina la al patrulea grad inclusiv.
(6) De asemenea asistarea de catre avocat nu este ceruta la judecatorii, cand partea este reprezentata prin sot sau ruda pina la al patrulea grad inclusiv.