Dreptatea omeneasca

Discutii filosofice pe teme actuale.
Post Reply
krisstina

Dreptatea omeneasca

Post by krisstina » 10 Jun 2006, 20:08

"Intr-o zi, patru baieti venira la Hogea si ii aratara o bocceluta cu nuci.
- Hogea, nu ne intelegem la imparteala nucilor. Te rugam, poti sa ne ajuti si sa ni le imparti tu, cu dreptate?
Hogea intreba :
- Cu dreptate omeneasca sau cu dreptatea lui Dumnezeu?
- Cu dreptatea lui Dumnezeu, raspunsera copiii.
Hogea deschise bocceaua, lua si ii dadu doua maini de nuci unuia dintre baieti, o mana celuilalt, doar doua nuci celui de-al treilea si niciuna celui de-al patrulea.
- Ce dreptate mai este si asta? mormaira copiii.
- Dreptatea lui Dumnezeu, raspunse Hogea. El da mult unora, putin altora si nimic celorlalti. Daca mi-ati fi cerut imparteala dupa dreptatea omeneasca, v-as fi impartit nucile in mod egal."

"Nastratin Hogea" - Alpay Kabacali (Turcia)

bog28

Post by bog28 » 10 Jun 2006, 21:41

:aplauze: :aplauze: :aplauze:

norocel

Post by norocel » 11 Jun 2006, 09:54

Dumnezeu da fiecaruia exact ce si cat are nevoie.
Daca nu a impartit nucile in mod egal asta s-a intamplat pentru ca alta data, cel care a ramas fara nuci, a primit ceva in plus din altceva de care avea mai mare nevoie.
Desigur ca atunci cand incercam sa jucam rolul lui Dumnezeu, cum a facut Hogea, rupem lucrurile din contextul lor firesc si facem o imparteala proasta.

Parerea mea!

aho

Post by aho » 11 Jun 2006, 10:03

Si a mea !

dinubocos

Post by dinubocos » 11 Jun 2006, 10:07

Si uite asa, Dumnezeu gestioneaza eficient...legea compensatiei!
(sa nu zica cineva ca topicul asta nu are conotatii juridice)

Povestioara este veche dar vesnic actuala. Si ar trebui sa o invatam ca atunci cand avem impresia ca suntem nedreptatiti sa intelegem ca ...e doar o impresie. Undeva, candva, am primit sau vom primi mai mult!

gavril

Post by gavril » 11 Jun 2006, 10:50

impresionanta povestea .. dar si explicatiile date. Nu-i prinsesem sensul, initial.

Post Reply