"Intr-o zi, patru baieti venira la Hogea si ii aratara o bocceluta cu nuci.
- Hogea, nu ne intelegem la imparteala nucilor. Te rugam, poti sa ne ajuti si sa ni le imparti tu, cu dreptate?
Hogea intreba :
- Cu dreptate omeneasca sau cu dreptatea lui Dumnezeu?
- Cu dreptatea lui Dumnezeu, raspunsera copiii.
Hogea deschise bocceaua, lua si ii dadu doua maini de nuci unuia dintre baieti, o mana celuilalt, doar doua nuci celui de-al treilea si niciuna celui de-al patrulea.
- Ce dreptate mai este si asta? mormaira copiii.
- Dreptatea lui Dumnezeu, raspunse Hogea. El da mult unora, putin altora si nimic celorlalti. Daca mi-ati fi cerut imparteala dupa dreptatea omeneasca, v-as fi impartit nucile in mod egal."
"Nastratin Hogea" - Alpay Kabacali (Turcia)
Dreptatea omeneasca
Dumnezeu da fiecaruia exact ce si cat are nevoie.
Daca nu a impartit nucile in mod egal asta s-a intamplat pentru ca alta data, cel care a ramas fara nuci, a primit ceva in plus din altceva de care avea mai mare nevoie.
Desigur ca atunci cand incercam sa jucam rolul lui Dumnezeu, cum a facut Hogea, rupem lucrurile din contextul lor firesc si facem o imparteala proasta.
Parerea mea!
Daca nu a impartit nucile in mod egal asta s-a intamplat pentru ca alta data, cel care a ramas fara nuci, a primit ceva in plus din altceva de care avea mai mare nevoie.
Desigur ca atunci cand incercam sa jucam rolul lui Dumnezeu, cum a facut Hogea, rupem lucrurile din contextul lor firesc si facem o imparteala proasta.
Parerea mea!
Si uite asa, Dumnezeu gestioneaza eficient...legea compensatiei!
(sa nu zica cineva ca topicul asta nu are conotatii juridice)
Povestioara este veche dar vesnic actuala. Si ar trebui sa o invatam ca atunci cand avem impresia ca suntem nedreptatiti sa intelegem ca ...e doar o impresie. Undeva, candva, am primit sau vom primi mai mult!
(sa nu zica cineva ca topicul asta nu are conotatii juridice)
Povestioara este veche dar vesnic actuala. Si ar trebui sa o invatam ca atunci cand avem impresia ca suntem nedreptatiti sa intelegem ca ...e doar o impresie. Undeva, candva, am primit sau vom primi mai mult!