CM INCHEIAT SI INREGISTRAT DUPA 3 LUNI DE MUNCA

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
livona

CM INCHEIAT SI INREGISTRAT DUPA 3 LUNI DE MUNCA

Post by livona » 31 May 2006, 14:02

BUNA, tuturor!
O probleme destul de grava si de mare am:
O persoana, femeie, s-a angajat la o SC, de la 01.02.2006, s-a angajat - in sensul ca a prestat munca, dar fara sa i se faca CM sau sa fie platita.
La 01.05.2006, administratorul SC, a inregistrat CM.
Ulterior, in luna mai, femeia a mers sa ceara o copie de pe cartea de munca si i s-a spus ca inca nu s-a operat in aceasta, pentru ca abia a fost semnat CM.
Acum a aflat ce s-a intamplat: a lucrat la negru din 01.02 pana la 01.05, dar nici nu i s-a platit salariul, nesemnand niciodata nimic, stat de salarii.
Acum, femeia vrea sa cheme in judecata SC, pentru a o obliga la plata drepturilor salariale si totodata sa se faca ceva, un act prin care sa ii apara in cartea de munca , faptul ca ea a lucrat de la 01.02, nu de la 01.05.
Am mers la Fortele de munca si mi-au spus ca ei nu pot sa opereze in cartea de munca decat daca se obtine o hotarare judecatoreasca.
MA POATE CINEVA AJUTA, INDRUMA, IN CE MOD SI CUM, POT SA REZOLV SITUATIA?
CE POT CERE IN INSTANTA SI MAI ALES, POT SA DOVEDESC FAPTUL CA A LUCRAT DIN 01.02?

MULTUMESC MULT![/b]

maxxim

Post by maxxim » 31 May 2006, 15:01

As solicita instantei sa oblige societatea sa incheie in forma ceruta de lege si sa inregistreze la autoritatile competente, contractul de munca pentru perioada respectiva si sa achite salariul aferent perioadei lucrate.
Tb sa faci dovada faptului ca respectiva a prestat munca in cadrul societatii in functia de ...... Ar fi mai usor de ai putea corobora ceva acte scrise (receptii, foi de parcurs etc) cu proba testimoniala.

Mai bine ...
Art. 16. - (1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca.
(2) In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
(3) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca.

Lipsa inscrisului ...... cim pe durata nedeterminata! :grin:

:floare: :floare: :floare: pentru domnite.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 31 May 2006, 16:39

Eu as incepe cu o reclamatie scrisa la ITM. Ei vor fi obligati sa se sesizeze, sa faca un control, sa sanctioneze angajatorul si sa dispuna ca masura, intocmirea cim retroactiv de la data de la care angajata a prestat efectiv munca.
Dar asta nu va rezolva si problema salariului pentru care, daca angajatorul nu intelege sa il achite de buna voie, tot la onor instanta ajungi.

In rest, subscriu la cele spuse de Maxxim.
Cum as putea sa-l contrazic? :grin:

maxxim

Post by maxxim » 01 Jun 2006, 12:04

Pelerinul wrote:Eu as incepe cu o reclamatie scrisa la ITM. Ei vor fi obligati sa se sesizeze, sa faca un control, sa sanctioneze angajatorul si sa dispuna ca masura, intocmirea cim retroactiv de la data de la care angajata a prestat efectiv munca.
Dar asta nu va rezolva si problema salariului pentru care, daca angajatorul nu intelege sa il achite de buna voie, tot la onor instanta ajungi.

In rest, subscriu la cele spuse de Maxxim.
Cum as putea sa-l contrazic? :grin:

:-D Reclamatia ca reclamatia ...... dar sa vezi cand mergi cu hotararea la ITM :grin: se tin procesele verbale lant!

Pelerinul

Post by Pelerinul » 01 Jun 2006, 12:16

Pai daca se inregistreaza cim in baza controlului celor de la ITM ce sa mai cauti cu hotararea la ei?
Aia se refera la salariu si se executa, de buna voie sau silit!

maxxim

Post by maxxim » 01 Jun 2006, 12:24

:-D problema de neintelegere :mrgreen: ...... ma refeream la situatia in care apelezi direct la instanta care va obliga angajatorul (viitor contravenient) sa incheie cim! :grin:

Sa vezi apoi si rectificative si dobanzi si penalitati calculate ....... ii trece cheful de munca la negru!

Pelerinul

Post by Pelerinul » 01 Jun 2006, 12:33

Cu atat mai bine! :evil:
A se intelege ca afirmatia de mai sus este valabila doar cand sunt de partea angajatului.
Ca daca sunt de partea angajatorului atunci...imi pare o mare, hmm, "ceva"! :mrgreen:

maxxim

Post by maxxim » 01 Jun 2006, 14:05

:grin: e bine sa fi avocatul diavolului ......

livona

Post by livona » 01 Jun 2006, 15:44

MULTUMESC MULT pentru ajutor si pentru sfat
sper sa ma mai ajutati daca mai am probleme si sper sa va fiu si eu de folos, candva, daca ma voi pricepe, sunt abia la inceput.
va doresc o zi buna!

Post Reply