Buna
am citit pe forum, dar nu am gasit un raspuns concret la urmatoarea situatie:
In 2003 ne-am casatoriti in Romania si apoi am plecat in Germania (nu avem domiciliul din Germania in pasaport, suntem doar rezidenti aici).
Nu avem copii. Lucram amandoi aici si vrem sa divortam cat mai amiabil si mai simplu se poate.
Intrebarile ar fi:
1. Putem divorta fara a fi nevoie sa mergem amandoi in Romania?
2. Daca la pct 1 raspunsul este DA, putem sa o facem fara avocat? Eventual sa trimitem actele direct de aici catre Judecatorie...
3. Daca la pct 1 raspunsul este NU, e posibil sa vina doar unul dintre noi in Romania si sa rezolve problemele legate de divort? Fara avocati si fara a fi necesara prezenta celuilalt (cererea va fi semnata de ambii soti, evident)
Va multumesc anticipat!
Divort amiabil dar ambii soti in strainatate
Desi indepliniti cele doua conditii cerute de lege pt. a divorta prin consimtamantul sotilor, daca nu va prezentati amandoi in fata presedintelui la depunerea cererii, casatoria nu poate fi desfacuta pe cale amiabila.
Si atunci, fie unul dintre voi vine in tara, introduce cererea de divort (care cerere va fi semnata doar de catre reclamant si trebuie motivata), fie da o procura supralegalizata sau daca bine stiu, apostilata, cuiva din tara, care sa-l reprezinte.
Parerea mea e, ca ar fi bine sa angajati un avocat, economisiti timp si bani.
Si atunci, fie unul dintre voi vine in tara, introduce cererea de divort (care cerere va fi semnata doar de catre reclamant si trebuie motivata), fie da o procura supralegalizata sau daca bine stiu, apostilata, cuiva din tara, care sa-l reprezinte.
Parerea mea e, ca ar fi bine sa angajati un avocat, economisiti timp si bani.
Multumesc pt sfat!
Am auzit ca este posibil sa angajam amandoi acelasi avocat sa ne reprezinte. E posibil, nu?
Daca da, ce trebuie sa trimitem de aici din Germania catre acel avocat?
O declaratie in romaneste autentificata de un notar de aici prin care sa desemnam avocatul sa ne reprezinte? O cerere de divort semnata si legalizata de notar?
Multumesc!
Am auzit ca este posibil sa angajam amandoi acelasi avocat sa ne reprezinte. E posibil, nu?
Daca da, ce trebuie sa trimitem de aici din Germania catre acel avocat?
O declaratie in romaneste autentificata de un notar de aici prin care sa desemnam avocatul sa ne reprezinte? O cerere de divort semnata si legalizata de notar?
Multumesc!
Revin in legatura cu actiunea de divort. Il rugati pe avocatul respectiv sa o redacteze si sa v-o trimita pe mail. Nu trebuie semnatura legalizata la notar. Se va trimite prin posta direct din Germania. Pentru a nu va cita in Germania (cine stie, poate trece prin cap instantei) solicitati in actiune sa va citeze doar la adresele indicate in tara, respectiv cea de domiciliu si adresa sediului cabinetului de avocatura, probabil. Dar, repet aceasta actiune introductiva trebuie sa emane doar de la unul din soti. Ulterior, la primul termen de judecata, va fi modificata in sensul divortului prin acord.
Incerc sa intelg ce facem cu exceptiile prevazute in Art. 614 c.p.c.? Oare cei doi soti aflati in Germania nu pot divorta prin procura, avand in vedere ca au domiciliul in Germania??
[quote="ildi"]Desi indepliniti cele doua conditii cerute de lege pt. a divorta prin consimtamantul sotilor, daca nu va prezentati amandoi in fata presedintelui la depunerea cererii, casatoria nu poate fi desfacuta pe cale amiabila.
[quote="ildi"]Desi indepliniti cele doua conditii cerute de lege pt. a divorta prin consimtamantul sotilor, daca nu va prezentati amandoi in fata presedintelui la depunerea cererii, casatoria nu poate fi desfacuta pe cale amiabila.