compensare tva cu alte obligatii bugetare
compensare tva cu alte obligatii bugetare
O societate x livreaza catre o societate y in cursul anului 1999 o cantitate de marfa. Contravaloarea facturilor aferente acestei marfi nu se incaseaza, iar in cursul anului 2000 societatea y intra in faliment. In cursul anului 2000 lichidatorul judiciar al lui y comunica lui x ca nu vor mai ramane sume de distribuit catre creditori chirografari ( cazul lui x). In baza adresei lichidatorului x depune decont de tva in 2002 cu valoare negativa de rambursat aferent facturilor neincasate. In 2003 societatea x depune cerere de compensare a tva de rambursat (aferent facturilor emise catre y) cu alte obligatii bugetare. Vine controlul de la Directia Generala a Finantelr Publice abia in 2005 si respinge cererea de compensare pe motiv ca aceasta nu e legala, neavand nici o baza legala. In prezent este pe rolul sectiei de contencios contestatia formulata de x impotriva deciziei de respingere emisa de Directie. Din punctul meu de vedere in baza Legii 345/2002 privind tva( in vigoare la data devenirii posibile a compensarii si la data depunerii decontului de tva) si a OG 61/2002 privind creantele bugetare compensarea este posibila, dar poate gresesc. Ce opinii aveti? Multumesc anticipat pt raspunsuri. Am cautat si in alte texte de lege in vigoare la acea data dar nu am gasit in mod explicit.
Presupun ca tu aperi pe x:
Compensarea cred ca nu este posibila:
X este furnizorul a vandut lui y o marfa, a emis factura si a livrat marfa.
In contabilitate s-a inregistrat cu TVA colectat. Dupa 5 ani vi si ii spui statului "Ba! vezi ca Y nu mi-a platit facturile si acum vreau TVA inapoi pe care l-am dat statului acum 5 ani". Nu mi se pare corect!
Sfatul meu este, sa astept hotararea judecatoreasca de lichidare a lui Y, si sa treci toata suma pe cheltuiala , si cand spun toata suma ma refer la contravaloarea marfii + TVA
Este o parere personala! Nu am cunostinte juridice!
Compensarea cred ca nu este posibila:
X este furnizorul a vandut lui y o marfa, a emis factura si a livrat marfa.
In contabilitate s-a inregistrat cu TVA colectat. Dupa 5 ani vi si ii spui statului "Ba! vezi ca Y nu mi-a platit facturile si acum vreau TVA inapoi pe care l-am dat statului acum 5 ani". Nu mi se pare corect!
Sfatul meu este, sa astept hotararea judecatoreasca de lichidare a lui Y, si sa treci toata suma pe cheltuiala , si cand spun toata suma ma refer la contravaloarea marfii + TVA
Este o parere personala! Nu am cunostinte juridice!