concediere ilegala
concediere ilegala
Buna, am si eu mica mare problema.Am primit de curand un preaviz de15 zile lucratoare pentru desfacerea CIM cu art.61 lit.d pentru necorespundere profesionala conf. CM.Problema mea este ca au expirat cele 15 zile si mie nu-mi dau decizia, motivand ca au timp de 5 zile la dispozitie sa o comunice. Eu am vrut sa vin in continuare la servici dar mi s-a spus ca vin degeaba, decizia o vor da cu data stabilita in preaviz.Am cautat in CM dar nu am gasit aceasta prevedere. Ei prelungesc aceasta decizie pentru ca o fac ilegal si nu stiu cum sa o formuleze.Concedierea mea se face pentru cu totul alte motive (de sindicat) si nu au acoperire legala cu motivul pe care il invoca.Exista sau nu aceasta prevedere de 5 zile pentru acordarea deciziei? Multumesc muuuult de tot.
Neprezentarea Dvs la locul de munca este un motiv de sanctionare cu desfacerea CIM pe motiv disciplinar respectiv art.61 lit a din cod muncii si cu efectuarea procedurii prealabile obligatorii prevaz de art 263-268, deci tot o incetare a contractului din vina salariatului. Ca este art. 61 lit d sau lit. a, tot incetare din vina salariatului este si nu pica prea bine inscris in Cartea de Munca, ceea ce inseamna o angajare mai dificila, angajatorii sunt cam reticenti la articole de genul asta.
Avand in vedere ca nu mai sunteti dorit acolo, puteti sa faceti o cerere de incetare cu acordul partilor art 55 lit b chiar cu data de maine spre exemplu, daca directorul/admin este de acord cu data aceea sau alta care ii convine. la ITM, inspectorul de munca trebuie sa aiba dovada unei efectuari prealabile obigatorii pentru a inregistra decizia de incetare contractul Dvs. in temeiul art. 61 lit d- adica un referat intocmit ca urmare a evaluarii dvs, o propunere de alt loc disponibil in societate sau in lipsa acestuia, dovada scrisa a societatii ca a solicitat sprijinul Agentiei teritoriale de munca pentru redistribuirea Dvs si abia dupa ce face aceste dovezi societatea poate sa emita decizia de concediere intemeita pe art. 61 lit d., cu respectarea procedurii prealabile obligatorii prevazuta de art. 63 alin 2 si art 64 din Codul Muncii, altfel Inspectorul de Munca nu are dreptul sa inregistreze o decizie de incetare contract munca in baza art 61 lit d.
In nici un caz, nu absentati de la serviciu pt a da motiv de aplicare a unei sanctiuni disciplinare chiar pe motivul acestei absente...
Incetarea contractului din vina salariatului nu da dreptul acestuia la indemnizatia de somaj, deci inclusiv art.55 lit B, insa nu este 61 lit d care, chiar nu va pica bine, dupa parerea mea. Ar mai fi si alte variante dar cea mai scurta si convenabila mi se pare acesta, cu sila nu puteti sa ii fortati sa continuati colaborarea.
Avand in vedere ca nu mai sunteti dorit acolo, puteti sa faceti o cerere de incetare cu acordul partilor art 55 lit b chiar cu data de maine spre exemplu, daca directorul/admin este de acord cu data aceea sau alta care ii convine. la ITM, inspectorul de munca trebuie sa aiba dovada unei efectuari prealabile obigatorii pentru a inregistra decizia de incetare contractul Dvs. in temeiul art. 61 lit d- adica un referat intocmit ca urmare a evaluarii dvs, o propunere de alt loc disponibil in societate sau in lipsa acestuia, dovada scrisa a societatii ca a solicitat sprijinul Agentiei teritoriale de munca pentru redistribuirea Dvs si abia dupa ce face aceste dovezi societatea poate sa emita decizia de concediere intemeita pe art. 61 lit d., cu respectarea procedurii prealabile obligatorii prevazuta de art. 63 alin 2 si art 64 din Codul Muncii, altfel Inspectorul de Munca nu are dreptul sa inregistreze o decizie de incetare contract munca in baza art 61 lit d.
In nici un caz, nu absentati de la serviciu pt a da motiv de aplicare a unei sanctiuni disciplinare chiar pe motivul acestei absente...
Incetarea contractului din vina salariatului nu da dreptul acestuia la indemnizatia de somaj, deci inclusiv art.55 lit B, insa nu este 61 lit d care, chiar nu va pica bine, dupa parerea mea. Ar mai fi si alte variante dar cea mai scurta si convenabila mi se pare acesta, cu sila nu puteti sa ii fortati sa continuati colaborarea.
Am discutat posibilitatea desfacerii CIM pentru abatere disciplinara cu d-na de la personal care a spus ca in nici un caz nu se va face. Nu stiu sa o cred sau nu.Decizia de concediere trebuia sa o primesc incepand cu 5.05 dar ea m-a rugat sa merg acasa sa astept ca nu este semnata inca si ca nu are rost sa-mi pierd timpul la servici ca oricum nu ma ponteaza.Am lipsit doar vineri 5.05. Luni 8.05 am fost si ma duc si maine.
In legatura cu cercetarea prealabila nu cred ca mi s-a facut corect.Am fost instiintata ca exista un referat in care sunt declarata necorespunzatoare doar pentru ca sunt pe ultimul loc(am vechime de 15 ani) din toti angajatii din sectia mea(nu cunosc nici referatul, nici criteriile) iar aceasta instiintare s-a facut scris si am semnat de luare la cunostinta.Nu am avut dreptul sa spun nimic si nici sa ma apar.
Nu vreau sa-mi dau demisia pentru ca asta asteapta, vor sa scape de mine pentru ca m-am implicat in formarea unui sindicat.
Pentru concediere cu art 61 lit.d stiu ca beneficiez de indemnizatie de somaj.
In legatura cu cercetarea prealabila nu cred ca mi s-a facut corect.Am fost instiintata ca exista un referat in care sunt declarata necorespunzatoare doar pentru ca sunt pe ultimul loc(am vechime de 15 ani) din toti angajatii din sectia mea(nu cunosc nici referatul, nici criteriile) iar aceasta instiintare s-a facut scris si am semnat de luare la cunostinta.Nu am avut dreptul sa spun nimic si nici sa ma apar.
Nu vreau sa-mi dau demisia pentru ca asta asteapta, vor sa scape de mine pentru ca m-am implicat in formarea unui sindicat.
Pentru concediere cu art 61 lit.d stiu ca beneficiez de indemnizatie de somaj.
In cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca pe care il ocupa, "angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea sa profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicina muncii" - art. 64 alin 1 din C. M. , asa cum a precizat si Mariav. Termenul de preaviz este de 15 zile lucratoare( art. 73 C.M.), iar angajatorul avea obligatia sa-ti inmaneze decizia cu 15 zile lucratoare inainte de desfacerea contractului de munca.
Art. 76 C.M. " Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate".
Art. 76 C.M. " Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate".