Testament olograf

Post Reply
lupica

Testament olograf

Post by lupica » 05 May 2006, 10:32

NUMAI PENTRU ASPIRANTII LA INM -care vor sa-si verifice cunostintele juridice.

S.D. ,aflat in spital ,le-a expediat o scrisoare rudelor sale,in care mentiona: ,, Scriu acest text cu 24 de ore inainte de a fi operat ... doresc ca toata averea pe care o detin sa ii revina ,in cazul in care voi muri ,fratelui meu S.P. " . In urma operatiei ,S.D. a decedat.
El era casatorit cu S.I. ,fara a avea insa copii. Parintii lui S.D. erau in viata la momentul mortii sale.

a) Este valabil testamentul lasat de S.D. ? De ce ?
b)Ce cote din mostenire vor reveni succesorilor lui S.D. ?
c) Daca defunctul nu ar fi lasat testament ,cum s-ar fi impartiti masa succesorala ?

bobocel

Post by bobocel » 05 May 2006, 14:15

a) este valabil, acel testament trebuie sa fie in intregime scris, datat si semnat de mana testatorului. Testamentul olograf isi produce efectele si in cazul in care nu a fost infatisat notarului.

b) nicio cota. (poate doar din rezerva succesorala, nu sunt sigura)

c) mai inati se stabileste cota ce se cuvine sotului supravietuitor si apoi restul se imparte intre mostenitorii din clasa a 2-a

parerea mea ! :cafea:

flaviusnet

Re: Testament olograf

Post by flaviusnet » 05 May 2006, 16:35

mai,e interesanta treaba.initial voiam sa zic ca testamentul e lipsit de forta juridica in acest caz,dar inclin sa cred ca este perfect valabil,daca este scris,datat si semnat,fiind valabil ca testament olograf,mai ales ca el a trimis testamentul catre toate rudele sale.
in aceste conditii,parintii si sotul au dreptul la rezerva succesorala,in cotele urmatoare:
sotul are dreptul la 1/2 din 1/3,cota stabilindu-se in f de clasa a doua de mostenitori(frati+parinti),deci1/6.
parintii vin la mostenire alaturi de frati,deci rezerva lor este 1/4 din restul de masa succesorala(prioritate avand sotul).Dupa ce s-au satisfacut rezervele succesorale,fratele culege restul de mostenire,in calitate de mostenitor testamentar sau legal,in functie de ce situatie ii convine mai mult(care cota este mai mare).
daa nu lasa testament,sotul ar fi cules 1/3 din mostenire, parintii 1/2 din rest iar fratele 1/2 din rest(prin rest se intelege diferenta dintre 1/1 si 1/3 adica 2/3 din masa succesorala).

Post Reply