DE CAND CURGE PRESCRIPTIA ? SPETA FOARTE INTERESANTA

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
cornel

DE CAND CURGE PRESCRIPTIA ? SPETA FOARTE INTERESANTA

Post by cornel » 04 May 2006, 16:10

Societea A este proprietara unui spatiu comercial . L-a inchiriat societatii B in perioada 2000- 2003 . Tariful era de x lei + TVA . Chiriasul nu a mai platit ultimile 6 luni . L-am chemat in judecata pe somatie pt plata sumei reprezentand chirie 2 luni - societatea emisese facturi fiscale si c/v ocupare spatiu pt celelalte 4 luni - nu s-au mai emis facturi fiscale. Suma castigata in 2004 - debitor executat . De aici am nevoie de ajutor / pareri . Pt aceste 4 luni de ocupare spatiu societatea a facturat suma castigata in instanta si a adaugat ( firesc) TVA . De cand curge prescriptia in acest caz pt suma reprezentand TVA ? De la emiterea facturii in 2004 sau de la nasterea acestui drept - suma reprezentand TVA , adica la data ocuparii spatiului comercial ? va multumesc .

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 04 May 2006, 21:35

eu zic ca de la data emiterii facturii, avand in vedere ca abia atunci societatea a colectat TVA si l-a evidentiat in deconturi.
Atat ca nu inteleg de ce societatea a adaugat TVA (adica personal mi se pare ciudat) si nu a solicitat suma cu TVA sau nu a facturat considerand ca suma executata reprezinta c/val lipsa folosinta +TVA asa incat totalul sa "pice" pe suma executata.
Personal asa mi s-ar fi parut corect.
Imprejurare in care parerea mea este ca actiunea in recuperarea TVA nu este prescrisa insa este neintemeiata.

medeea

Post by medeea » 04 May 2006, 22:50

de la nasterea dreptului pentru ca prescriptia insoteste dreptul.

fuji

Post by fuji » 05 May 2006, 09:12

Normal si legal era sa se factureze chiria lunar, pana la incetarea/rezilierea contractului. Dupa incetarea/rezilierea contractului nu mai vorbim de chirie ci de despagubiri pt. folosinta spatiului(la care nu se aplica TVA).Tu vorbesti de c/v folosinta spatiu aferent celor 4 luni. Daca aceasta c/v ai tratat-o ca despagubiri(contractul fiind incetat/reziliat) , atunci nu trebuia emisa factura
Daca ai solicitat instantei contravaloarea chiriei pentru folosinta spatiului aferenta perioadei de 2+4 luni , trebuia sa ai si facturi pt. toate cele 6 luni de neplata (TVA-ul este exigibil la data stabilita in contract pt.plata chiriei. Aceasta exigibilitate vizeaza obligatia achitarii TVA-ului la bugetul de stat)De asemenea, fiind platitor de TVA, locatorul trebuia sa ceara in instanta pretul +TVA.
Atat timp cat contractul nu a incetat,nu inteleg de ce ati emis factura abia dupa obtinerea sentintei.Probabil ca locatorul nu a vrut sa se "incarce"cu facturi pe care stia ca locatarul nu le achita, privand astfel bugetul statului de incasarea TVA-ului. La un control al celor de la finante s-ar putea sa aveti probleme cu modul in care ati facturat si virarea cu intarziere al TVA-ul respectiv(asta daca observa cineva anomalia)
TVA-ul fiind un impozit datorat bugetului de stat, accesoriu oricaror operatiuni taxabile prevazute in legislatia aplicabila in materie, eu zic ca se poate cere si pe calea unei actiuni separate. Prescriptia s-a interupt prin cererea de chemare in judecata cu privire la chiria efectiva aferenta celor 6 luni .
Daca insa pentru cele 4 luni este vorba de despagubiri, est culpa voastra ca ati emis factura pe baza sentintei iar fostul locatar nu va putea fi obligat si la plata c/v TVA-ului, actiunea fiind neantemeiata.

Post Reply