Enigma enigmelor

Discutii filosofice pe teme actuale.
attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 25 Apr 2006, 15:36

mariusms wrote:Ortodox este un cuvant compus si inseamna adevarata credinta. Cred ca de aici trebuie plecat.
Si eu sunt de aceeasi parere.
Sgur ca ar ramane o necunoscuta cum se descurca Biserica cu Lumina pascala inainte de Marea Schisma de la 1054 (an in care patriarhul Constantinopolelui - Michael Cerularius -s-a declarat autocefal, a incetat adica sa mai recunoasca primatul episcopilor de Roma si pe Papa Leo IX) ca tocmai au stabilit stiutorii ca lumina sfanta nu se aprinde decat de pastele ortodox. Care nu exista inainte de aceasta ruptura de la 1054, cunoscuta in istorie sub numele de marea Schisma.

Si daca ne gandim ca primul Papa a fost Leo I la 440, chiar ca se adanceste enigma. Probabil ca Dumnezeu s-a decis sa "aprinda" lumina Sfanta de pasti numai dupa 1054. Dar de ce i-o fi lasat el pe crestini in bezna atat amar de veme........

tristan

Post by tristan » 25 Apr 2006, 15:56

poate ne luminezi tu....ce zici? Astia "stiutorii" care stim ca se aprinde de Pastele Ortodox asteptam demonstratia ta!!
Vezi ca primul Papa pe care istoria il recunoaste este Petru. Apostolul cel intai chemat.
:mrgreen:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 25 Apr 2006, 16:10

In ciuda tonului vindicativ pe care l-ai adoptat, nu ma voi certa totusi cu tine.
Atat ca esti in eroare.
Nu Petru a fost primul papa ci episcopii de Roma sunt considerati de Biserica Catolica drept urmasi de jure ai apostolului Petru, decedat la Roma. Aceasta se bazeaza pe un text din Evanghelia lui Matei (16,18) si anume la discutia lui Isus cu apostolul Petru in localitatea Caesarea-Philippi din nordul Palestinei (azi: Banjas, Israel), cu incredintarea cheii simbolice succesorale: Si eu iti spun: tu esti Petru (joc de cuvinte: kephas-petrus = stanca-piatra) si pe aceasta piatra voiu zidi ecclesia mea (ecclesia = adunare, nu biserica in sensul ulterior interpretat) (cuvantul biserica vine de la cuvantul latin basilica = templu, lacas de cult la Romani). Acest aspect a constituit unul din motivele pentru care bisericile ortodocse si reformate nu au recunoscut niciodata primatul papei de la Roma.
Marii teologi ai secolelor 2 si 3 d.C. au acceptat, ce-i drept, rolul deosebit al apostolului Petru la Roma, dar au pledat totodata pentru idea egalitatii in drepturi a tuturor episcopilor din vest si a patriarhilor din est.
La Conciliul Ecumenic de la Niceea (din anul 325 d.C.) s-a recunoscut egalitatea celor patru episcopate si patriarhate din lumea crestina: Roma (Italia), Alexandria (Egipt), Ierusalim (Palestina) si Antiochia (Turcia).
In anul 375 d.C. episcopul de Roma Damasus I (366-384 d.C.) s-a pronuntat din nou pentru primatul episcopului de Roma, pe baza aceluiasi argument din Evanghelia lui Matei (16,18), ridicand, episcopatul din Roma la rangul de Scaun Apostolic.
Titulatura de Scaun Apostolic pentru episcopul de Roma a fost recunoscuta imediat de imparatul Imperiului Roman de Apus(Theodosius, 383-395). Episcopul de Roma (Siricius, 384-399) a emis in consecinta Decretalia constituta, prin care a fundamentat primatul episcopilor de Roma
Altminteri primul Papa a fost, asa cum am spus, Leo I, la 440. Inainte de el nu au existat papi ci numai episcopi de Roma.

lyanne91gl

Post by lyanne91gl » 25 Apr 2006, 16:34

Biserica are interes ca oamenii sa ramana credinciosi si folosesc diverse "miracole" pentru a-si asigura continuitatea. Eu nu neg existenta lui D-zeu, doar cred in ceea ce este posibil.

denominatus

Post by denominatus » 25 Apr 2006, 16:40

Cine m-a pus sa deschid gura?
Of, of, of, cum inchid cutia inpoi?
Mea culpa, mea culpa...

Hai, mai fratilor, sa nu ne certam, ca de durut tot pe noi ne doare, nu pe altii... si ce rost are?

Ia mai bine sa vedem cu grija cum facem cu subiectele delicate, si sa vedem ce ne uneste, nu ce ne desparte.

Ca atat amar de vreme ne-am inteles bine si uite ca acum si AHO, si tristan ma cearta, si zau daca vroiam sa bag zazanie ... nici sa convertesc, nici sa fiu convertit, nici sa judec, nici sa fiu judecat.

Haideti, va rog eu, sa ne gandim de doua ori inainte de a arunca un cuvant ce raneste, caci odata spus, nu-l mai ai cum sa-l iei inapoi.


Io zic sa ne revedem cu totii in Civil, in Barfe, daca vreti, sau oriunde altundeva, si sa lasam subiectul asta, ca uite ce se-ntampla...

Ce ziceti? facem un gest de intelepciune si toleranta?

tristan

Post by tristan » 25 Apr 2006, 19:23

Sper ca nu se va supara cineva daca imi voi consolida afirmatiile.

Catolicismul are o conducere pontificala unitara ecumenica-teritoriile nationale sunt conduse de cardinali., iar pontiful suprem PAPA are sediul la Roma, in Vatican sau cetatea Vaticanului care se mai numeste si Sfantul Scaun. Titlul de PAPA a fost adoptat abia dupa anul 872, de papa Ioan VIII. Din 1274 papii sunt alesi de un conclavinstituit de Papa Grigore X. Din 1870 papa a devenit infailibil in tot ceea ce spune sau face in ce priveste dogmele Bisericii.
intre anii 33 - 1978 s-au succedat pe Sfantul Scaun265 de papi; dar Stefan, murind inaintea consacrarii care trebuia sa marcheze inceputul real al pontificatului si nefiind inregistrat pe lista oficiala, Ioan Paul II este, oficial al 264-lea papa.In perioada scindarii Bisericii catolice (227-1425) au functionat paralel (la Avignon) 34 de antipapi. Sa nu uitam aici de femeia travestita in barbat: papesa Ioana :) .
Dupa nationalitate au fost 216 papi italieni - din care 112 romani, 15 greci, 15 francezi, 6 germani, 6 sirieni, 2 evrei (impreuna cu SF. PETRU), un olandez, un englez, 3 africani, 5 spanioli, un portughez, si un polonez. Aaaa sa nu il uitam pe actualul-tot german. Fiecare papa isi ia un nume pontifical; nici unul nu si-a mai luat numele primului - PETRU. O legenda spune ca acel papa care se va numi Petru va fi ultimul, marcand venirea lui Antichrist, anuntand astfel sfarsitul lumii.
Catolicii considera ca prim papa pe SFANTUL PETRU. In lista papilor adoptata oficial la Vatican in 1947 ordinea este urmatoarea:
1. SF PETRU 33-64
2.SF Linus 67-79
3.Sf Anacletus 79-92
4. Sf. Clement 92-101
........
260 Pius XI
264 Ioan Paul II

daca vreti am lista completa. Numai sa imi spuneti ce pozitie vreti :cafea:


Papalitatea dupa traditia catolica , a fost intemeiata de ap. Petru., primul episcop roman , urmat de 3 episcopi succesivi: LINUS, ANACLETUS si CLEMENT ( dupa afirmatiile lui IRENAEUS, episcop de Lyon, in sec.II)primii doi instalati de apostolul Pavel, al treilea de ap. PETRU.. In linia acestei traditii, papa este episcopul primat (dupa cum Petru fusese primus inter pares printre Apostoli, dar in acelasi timp vicarul lui Iisus Christos pe pamant, autoritatea pontificala garantand unitatea bisericii catolice; de asemenea papa este patriarhul Bisericii occidentale, seful Bisericii catolice universale si suveranul statului Vatican.

ceea ce v-am expus aici nu cred ca se gaseste pe net, sunt extrase din alte surse, inclusiv Wladimir dnOrmesson, "La Papaute", Paris, 1965.

a se vedea sihttp://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_papi_(grafic%C4%83)#P.C3.A2n.C4.83_.C3.AEn_250

Mai sunt in eroare Attorneyatlaw?
:lol: :floare: :cafea:

medeea

Post by medeea » 27 Apr 2006, 05:06

tristan wrote:biserica ortodoxa a pastrat neschimbate dogmele si traditia, cultul si structura bisericeasca. Toate acestea se fixeaza pe ceea ce au prevazut cele 7 sinoade ecumenice de-a lungul timpului. Este adevarata credinta crestina. Poate ca asta conteaza cel mai mult....

este adevarata credinta crestina...
si catolicii au si ei ceva de spus?
mi se pare ca tu confunzi credinta cu invataturile bisericii, pana la urma credinta se formeaza la nivel de individ mai mult contind experientele personale(intelegind aici nivel de cultura, tip de educatie etc) decat dogmele religioase.
din ce spui tu o persoana bisericoasa este si credincioasa, ceea ce nu este tocmai fals dar reciproca nu-i valabila.

sa ne intoarcem: care e adevarata credinta? cea crestina? cea musulmana? budhista? a urmasilor lui david si inca n alte ramuri ale religiei contemporane. greu de stabilit, nu-i asa?
in fond diversitatea religiilor si a credintelor nu trebuie in mod necesar sa conduca la ideea ca una ar trebui sa primeze prin autenticitate. cred eu.

tu ce crezi? tristan draga

tristan

Post by tristan » 27 Apr 2006, 13:33

medeea wrote:este adevarata credinta crestina...
mai bine te uitai si ce a zis marius anterior mesajului meu citat de tine
mariusms wrote:Ortodox este un cuvant compus si inseamna adevarata credinta. Cred ca de aici trebuie plecat.
ORTODOX,A=din lat. ortodoxus, fr. ortodoxe;
Grecescul -orthos=drept; doxa=gandire;
Daca o sa pleci cu cercetarea ta de aici (pe care sunt convins ca nu o vei face) o sa intelegi... :grin:
medeea wrote:si catolicii au si ei ceva de spus?
banuiesc ca era o intrebare retorica, nu? :-D
medeea wrote:mi se pare ca tu confunzi credinta cu invataturile bisericii, pana la urma credinta se formeaza la nivel de individ mai mult contind experientele personale(intelegind aici nivel de cultura, tip de educatie etc) decat dogmele religioase.
Deci in acceptiunea ta, nivelul cultural si educatia sunt experiente personale?8O
Dogmele religioase sunt invataturile religioase, draga Medeea. Te asigur eu ca nu confund credinta cu invataturile religioase. Stii de ce? pentru ca sunt analizate impreuna. Trebuie sa le iei ca pe un tot unitar. Credinta nu poate pleca decat din invataturile bisericii, care l-a randul ei se bazeaza pe faptele istorice si spirituale petrecute....Asta reprezinta credinta crestina!
medeea wrote:din ce spui tu o persoana bisericoasa este si credincioasa, ceea ce nu este tocmai fals dar reciproca nu-i valabila.
erau cateva babe in sat la bunica-mea care erau credinciose dar si bisericoase. Se duceau sa-l vada pe popa ca era tanar si canta misto :-D
Ortodoxia, credinta crestin ortodoxa implica a fi crestin practicant. Adica sa mergi la biserica!! Biserica se bazeaza pe niste Sfinte taine, de care te vei bucura numai daca ajungi la Biserica. Biserica nu trebuie privita neaparat ca institutie, ci ca pe locul unde intri in comuniune cu Dumnezeu!!
medeea wrote:sa ne intoarcem: care e adevarata credinta? cea crestina? cea musulmana? budhista? a urmasilor lui david si inca n alte ramuri ale religiei contemporane. greu de stabilit, nu-i asa?
in fond diversitatea religiilor si a credintelor nu trebuie in mod necesar sa conduca la ideea ca una ar trebui sa primeze prin autenticitate. cred eu.
Nu pot sa-ti fac decat o recomandare. Apuca-te serios de studiul fiecarei religii in parte si ai sa gasesti cu siguranta raspunsul. Abia aici va interveni libertatea ta de optiune....Crestinii cred in Dumnezeu, Iisus, Fecioara Maria ....Pentru noi aceasta este adevarata credinta. Existenta celorlalte religii nu inseamna o frana. Convietuim de atata amar de ani unii cu altii! Ne toleram daca vrei, unii pe altii...
medeea wrote:tu ce crezi? tristan draga
Draga medeea, cred sincer ca m-am obosit degeaba sa iti raspund la mesajul tau. In afara ca este confuz si alambicat nici nu vrea sa transmita nimic. Sa fii iubita... :)

indian

Post by indian » 27 Apr 2006, 22:51

pt Tristan: :aplauze:

medeea

Post by medeea » 27 Apr 2006, 23:49

tristan wrote:
mai bine te uitai si ce a zis marius anterior mesajului meu citat de tine
sa fiu sincera: nu ma intereseaza ce a scris marius, eu am comentat pe textul tau.
mariusms wrote:Ortodox este un cuvant compus si inseamna adevarata credinta. Cred ca de aici trebuie plecat.
tristan wrote: ORTODOX,A=din lat. ortodoxus, fr. ortodoxe;
Grecescul -orthos=drept; doxa=gandire;
Daca o sa pleci cu cercetarea ta de aici (pe care sunt convins ca nu o vei face) o sa intelegi... :grin:

originea semantica a unui cuvant are desigur importanta, dar sa n-o absolutizam.
tristan wrote:...intrebare retorica?
n-ai ghicit, nu-s catolica

tristan wrote: Deci in acceptiunea ta, nivelul cultural si educatia sunt experiente personale?8O
da.
de cand ne nastem si pana murim avem numai experiente(cititul e tot experienta), iar daca vrei sa explic mai bine, nivelul cultural si educatia sunt produse ale unor experiente. eu nu vad educatia exclusiv ca un set de reguli pe care ti le da mama, scoala, biserica. nu ma indoiesc ca pe la tara la tine sunt babe care s-au conformat intru-totul celor spuse si n-au cautat sa ajunga singure la pragul de sus...oare cum ajungem la pragul asta decat pe calea experientei?...

deci ramanem la "produse ale experientei"?
tristan wrote: Dogmele religioase sunt invataturile religioase, draga Medeea.
stiu
tristan wrote: Te asigur eu ca nu confund credinta cu invataturile religioase. Stii de ce? pentru ca sunt analizate impreuna. Trebuie sa le iei ca pe un tot unitar. Credinta nu poate pleca decat din invataturile bisericii, care l-a randul ei se bazeaza pe faptele istorice si spirituale petrecute....Asta reprezinta credinta crestina!
te asigur ca si credinta musulmana cam pe aceeasi schema se deruleaza, invataturi bazate pe fapte istorice si spirituale. de ce n-ar fi si ea singura adevarata? pentru ca nu exista mai multe adevaruri?
eu nu spun ca invataturile bisericii si credinta nu au puncte comune dar de aici si pana la a spune ca sunt un tot unitar e cam mult.
tristan wrote: Nu pot sa-ti fac decat o recomandare. Apuca-te serios de studiul fiecarei religii in parte si ai sa gasesti cu siguranta raspunsul. Abia aici va interveni libertatea ta de optiune....Crestinii cred in Dumnezeu, Iisus, Fecioara Maria ....Pentru noi aceasta este adevarata credinta. Existenta celorlalte religii nu inseamna o frana. Convietuim de atata amar de ani unii cu altii! Ne toleram daca vrei, unii pe altii...
mersi. iti voi urma fara doar si poate sfatul pretios.
pai nu-i tocmai toleranta sa spui ca doar ortodoxia e singura credinta adevarata. prin ipoteza excluzi oricare alta solutie.

tristan wrote: Draga medeea, cred sincer ca m-am obosit degeaba sa iti raspund la mesajul tau. In afara ca este confuz si alambicat nici nu vrea sa transmita nimic.
sa inteleg ca trebuie sa-ti multumesc pentru efortul depus. nu te rasfata, face parte din riscurile participarii la un forum de discutii.

tristan

Post by tristan » 27 Apr 2006, 23:56

medeea, tu de fapt ce vrei sa ne spui? Vrei sa traiesti ceva experiente personale? Ai gresit locul.... :mrgreen: :mrgreen: Ti-am spus eu ca degeaba m-am muncit sa iti explic. Rezultatul este zero!! :grin:

medeea

Post by medeea » 28 Apr 2006, 06:28

tristan wrote:medeea, tu de fapt ce vrei sa ne spui? Vrei sa traiesti ceva experiente personale? Ai gresit locul.... :mrgreen: :mrgreen: Ti-am spus eu ca degeaba m-am muncit sa iti explic. Rezultatul este zero!! :grin:
daca tot esti pus pe citit dincolo de randuri atunci incearca sa citesti exact, dar exact ce-am vrut sa spun, iar nu ce te-ar tenta pe tine :lol:

ce-am vrut eu sa spun este ca punctul tau de vedere mi se pare obtuz si daca ai cauta sa iesi putin din spatiul tau cultural, pe langa faptul ca te vei imbogati, spiritual desigur, te vei simti mult mai bine si mai relaxat.

tristan

Post by tristan » 28 Apr 2006, 14:04

medeea wrote:ce-am vrut eu sa spun este ca punctul tau de vedere mi se pare obtuz si daca ai cauta sa iesi putin din spatiul tau cultural, pe langa faptul ca te vei imbogati, spiritual desigur, te vei simti mult mai bine si mai relaxat.
medeea, eu nu vreau sa ies din spatiul meu cultural. Daca vrei te invit in el!! M-am nascut cu credinta asta. Imi place. Mi se potriveste. Cred in Dumnezeu!! Nu cred in ce spui!! Nu ma intereseaza!!
Imi place avatarul tau!! deocamdata atat!! Stop!! :mrgreen:

medeea

Post by medeea » 28 Apr 2006, 16:31

ok stop joc.

si mie-mi place avatarul tau

8-)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests