medeea wrote:este adevarata credinta crestina...
mai bine te uitai si ce a zis marius anterior mesajului meu citat de tine
mariusms wrote:Ortodox este un cuvant compus si inseamna adevarata credinta. Cred ca de aici trebuie plecat.
ORTODOX,A=din lat. ortodoxus, fr. ortodoxe;
Grecescul -orthos=drept; doxa=gandire;
Daca o sa pleci cu cercetarea ta de aici (pe care sunt convins ca nu o vei face) o sa intelegi...
medeea wrote:si catolicii au si ei ceva de spus?
banuiesc ca era o intrebare retorica, nu?
medeea wrote:mi se pare ca tu confunzi credinta cu invataturile bisericii, pana la urma credinta se formeaza la nivel de individ mai mult contind experientele personale(intelegind aici nivel de cultura, tip de educatie etc) decat dogmele religioase.
Deci in acceptiunea ta, nivelul cultural si educatia sunt experiente personale?8O
Dogmele religioase sunt invataturile religioase, draga Medeea. Te asigur eu ca nu confund credinta cu invataturile religioase. Stii de ce? pentru ca sunt analizate impreuna. Trebuie sa le iei ca pe un tot unitar. Credinta nu poate pleca decat din invataturile bisericii, care l-a randul ei se bazeaza pe faptele istorice si spirituale petrecute....Asta reprezinta credinta crestina!
medeea wrote:din ce spui tu o persoana bisericoasa este si credincioasa, ceea ce nu este tocmai fals dar reciproca nu-i valabila.
erau cateva babe in sat la bunica-mea care erau credinciose dar si bisericoase. Se duceau sa-l vada pe popa ca era tanar si canta misto
Ortodoxia, credinta crestin ortodoxa implica a fi crestin practicant. Adica sa mergi la biserica!! Biserica se bazeaza pe niste Sfinte taine, de care te vei bucura numai daca ajungi la Biserica. Biserica nu trebuie privita neaparat ca institutie, ci ca pe locul unde intri in comuniune cu Dumnezeu!!
medeea wrote:sa ne intoarcem: care e adevarata credinta? cea crestina? cea musulmana? budhista? a urmasilor lui david si inca n alte ramuri ale religiei contemporane. greu de stabilit, nu-i asa?
in fond diversitatea religiilor si a credintelor nu trebuie in mod necesar sa conduca la ideea ca una ar trebui sa primeze prin autenticitate. cred eu.
Nu pot sa-ti fac decat o recomandare. Apuca-te serios de studiul fiecarei religii in parte si ai sa gasesti cu siguranta raspunsul. Abia aici va interveni libertatea ta de optiune....Crestinii cred in Dumnezeu, Iisus, Fecioara Maria ....Pentru noi aceasta este adevarata credinta. Existenta celorlalte religii nu inseamna o frana. Convietuim de atata amar de ani unii cu altii! Ne toleram daca vrei, unii pe altii...
medeea wrote:tu ce crezi? tristan draga
Draga medeea, cred sincer ca m-am obosit degeaba sa iti raspund la mesajul tau. In afara ca este confuz si alambicat nici nu vrea sa transmita nimic. Sa fii iubita... :)