
"
Art. 6. - Consilierii juridici au drepturile si obligatiile prevazute de lege potrivit statutului profesional si reglementarilor legale privind persoana juridica in serviciul careia se afla sau cu care are raporturi de munca.
Acest articol este ceva mai direct in sensul in care promoveaza notiunea de "statut profesional". Statutele profesionale, in sens larg, reprezinta un ansamblu de norme functionale si organizatorice (acces in profesie, conduita profesionala, drepturi, obligatii, sanctiuni, suspendari, excluderi etc.) proprii, fara exceptie, tuturor corpurilor profesionale ce au o lege speciala de organizare si exercitare profesionala. Statutele profesionale sunt adoptate fara exceptie de membrii corpului profesional din care fac parte si au valoare de acte normative subsecvente legilor de organizare si exercitare profesionala, precum si de aplicare a legii in sine. "
Este un citat de pe www.ccj.ro extras dintr-un comentariu a doi consilieri juridici despre Legea 514/2003. Mi-a atras atentia ca " statutele profesionale ...... au valoare de acte normative subsecvente legilor de organizare si exercitare profesionala, precum si de aplicare a legii in sine".
Ce credeti? Eu unul nu cunosc daca juridic aceasta afirmatia este valida.
Dar ce scrie la inceputul art. 6 din 514/2003 " CJ au drept. si oblig. prevazute de lege POTRIVIT Statutului Profesional....." parca ar spune ceva in sensul asta....
