partaj cind unul din mostenitori a facut constructii

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
aprepe

partaj cind unul din mostenitori a facut constructii

Post by aprepe » 25 Apr 2006, 20:13

1. Bunul de partajat este compus din teren si cladire, 3 camere=39,50 mp. Se va imparti in 2 parti egale. Mostenitorul x a mai facut constructii lipite de casa veche, 3 camere+hol=40 mp, fara autorizatie de construire, anexe, fintina, s. a. cu acordul parintilor inainte de decesul lor. Mostenitorul y a facut si el o completare cu o camera 9 mp, o magazie, tot fara aut. de construire. Pentru efectuarea partajului, instanta a decis efectuarea unei expertize judiciare. Mostenitorul x poate dovedi proprietatea exclusiva asupra celor ce a construit numai cu martori, vecini, care cunosc exact situatia familiei respective. Cum va demonstra expertului care este cladirea de partajat, care este proprietate exclusiv personala, cum va face expertul evaluarea si partajul imobilului. Este necesara o declaratie notariala sau in fata unui avocat a martorilor inainte de a depune marturie in fata instantei ?
2. Terenul are o suprafata de 288 mp in actele vechi, din 1938. In actele noi, Ordinul Prefectului, terenul in urma masuratorilor facute de un cadastrist al primariei, cam in graba, arata o suprafata de 304 mp .
Care este suprafata care se ia in calcul ? Se va face o alta masuratoare ?
Nu exista probleme cu vecinii referitoare la hotare, din declaratia data la notar.
Multumesc !

aho

Post by aho » 26 Apr 2006, 08:27

E o speta complexa, dar din pacate, am sa-ti raspund aproximativ prin indicarea unor reguli/principii:
1. Nu intra in masa de impartit imbunatatirile aduse de unul dintre mostenitori, acestea sunt ale mostenitorului care dobandeste astfel o "cota" suplimentara cu valoarea investiilor.
2. stii modalitatile si crit. de partajare 673 ind.1 si urmat c.p.c.
3 probele testimoniale se se incuviinteaza de instanta si se administreaza in fata instantei. declaratiile notariale nu sunt nici necesare nici utile.
4. expertiza aia are obiective si se face la fata locului, unde expertul va face verificari in fapt: suprafata exacta, evaluarea constructiei edificate de x, evaluarea constructiei lui y. Din valoarea toala a casei imbunatatirile lui x valoreaza ---si i se cuvin lui, idem in ce-l priveste pe y.
5. expertul nu stabileste care este proprietatea personala, doar instanta decide cine cat primeste .
daca suprafata faptica este m.mica se imparte numai cat se regaseste si se face o rectificare de c.f. ; dc. mostenitorii se inteleg sa ia m.putin cu ce nu se regaseste se lasa lucrurile asa cum is .

N-am inteles insa de ce nu s-a cerut partajul in instanta, mostenitorii nu s-au inteles sau era problema cu constructiile edificate fara autorizatie?
De obicei notarii fac partajul( si alte acte juridice) si asupra supraedificatelor fara autorizatie, copartajantii dau o declaratie ca respectivele constructii au fost edificate inainte de 1991 .

aprepe

Post by aprepe » 26 Apr 2006, 15:15

Multumesc pentru raspuns. Am cerut partajul in instanta, deoarece mostenitorul Y nu doreste acest lucru si nu ne-am inteles, a si lipsit la prima infatisare. X a facut si alte imbunatatiri imobilului de-a lungul timpului ce vor fi dovedite tot cu martori, deoarece sunt 20 ani de cind incerc sa fac partajul.
Am cerut si cheltuieli de judecata. Am sanse sa le obtin ? Sau la partaj calitatea de reclamant este si de pirit ? Y a luat actele casei si nu a vrut sa le dea, a refuzat orice incercare de a intra in legalitate.

Post Reply