prescriptie actiune pensie de intretinere sot
prescriptie actiune pensie de intretinere sot
va rog sa-mi spuneti si mie care ar fi termenul in care se poate introduce o cerere in stabilirea pensiei de intretinere pentru sot , si momentul de la care incepe sa curga?
In practica,asemenea cereri sunt intalnite destul de rar.Pentru ca, titularul unei asemenea cereri,trebuie sa indeplineasca anumite conditii.
Din pacate,art.41C.fam. mi se pare foarte restrictiv. :(
Astfel ca, in dreptul nostru,pentru a se admite o asemenea cerere,sotul divortat trebuie sa dovedeasca faptul ca se afla in nevoie,din cauza" unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie,ori in timpul casatoriei;el are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei,insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria" (art.41alin.2C.fam.)
Din pacate,art.41C.fam. mi se pare foarte restrictiv. :(
Astfel ca, in dreptul nostru,pentru a se admite o asemenea cerere,sotul divortat trebuie sa dovedeasca faptul ca se afla in nevoie,din cauza" unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie,ori in timpul casatoriei;el are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei,insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria" (art.41alin.2C.fam.)
Multumesc dar eu nu ma refeream la conditiile in care se acorda aceasta pensie, ci la prescriptia dreptului de a cere intretinerea si momentul de la care incepe sa curga, daca este prevazut de o lege speciala sau de decretul 167/1958 respectiv 3 ani de la desfiintarea casatoriei. Si asta pentru ca C.fam. nu prevede o prescriptie distincta ca in cazul stabilirii sau tagadei paternitatii.
se aplica normele de drept comun, avand in vedere si faptul ca intretinerea este prestatie periodica.
Asta insemna ca se prescrie dreptul la actiune pentru fiecare rata de intretinere lunara distinct, in termenul de prescriptie general de trei ani.
Exact ca in cazul pensiei de intretinere pentru minor.
Asta insemna ca se prescrie dreptul la actiune pentru fiecare rata de intretinere lunara distinct, in termenul de prescriptie general de trei ani.
Exact ca in cazul pensiei de intretinere pentru minor.