Va rog ajutati-ma sa ma lamuresc daca trebuie sau nu sa fac o declaratie de venit si daca trebuie sau nu sa platesc vreun impozit. Am incercat sa aflu din codul fiscal si din instructiunile de aplicare dar cazurile ca al meu sunt total ignorate.
Lucrez in petrol cu contract individual intr-o tara araba unde am si rezidenta si nu vin acasa decat mai putin de 1/3 dintr-un an. Deci angajatorul nu e firma romaneasca.
Practic venitul salarial nu este din Romania si eu fiind rezident in acea tara, ar trebui sa datorez impozitul statului respectiv. Doar ca majoritatea tarilor arabe impoziteaza doar firmele, persoanele juridice si nu persoanele fizice. Deci practic nu ai cui sa-i ceri o "adeverinta" ca platesti sau nu impozit.
In codul nostru fiscal exprimarile sunt mult prea ambigui ca sa intelegi ceva. De exemplu:
Articolul 23. persoana fizica rezidenta - orice persoana fizica ce indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) are domiciliul in Romania;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.
Interesele vitale? Familia ar intra la interese vitale? Si sunt automat rezident?
Daca sunt rezident intr-un alt stat, dar calatoresc cu pasaport romanesc am sau nu am domiciliul in Romania?
Deci sunt rezident si in Romania?
Pe scurt. Poate sa ma ajute cineva cu un sfat? Ce sa fac ca sa nu ma trezesc peste cativa ani ca sunt dator vandut si sa pierd ce am agonisit prajindu-ma prin deserturile arabe.
Stiu ca nu-s singurul in situatia asta, dar toti pe care i-am intalnit sunt la fel de nelamuriti ca si mine. Desi ar vrea sa se stie in legalitate si sa se bucure in liniste de munca lor, fara surprize.
Multumesc anticipat pentru orice lamurire!!
Cezaurus
Impozit pe venitul realizat lucrand in strainatate...