4 ore pe zi in timpul preavizului

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
ali2006

4 ore pe zi in timpul preavizului

Post by ali2006 » 06 Apr 2006, 10:35

Ma confrunt cu urmatoarea problema:

la noi la unitate s-a dat o decizie de concediere conf art.65 iar respectivului i-au dat preaviz 15 zile lucratoare.Intrebarea este: In timpul preavizului el are dreptul sa lucreze doar 4 ore pe zi, restul de 4 ore sa se duca sa-si caute un loc de munca, bineinteles fara a-i afecta drepturile salariale?
Noi avem ccm la nivel de unitate, in care nu este prevazut acest drept, in schimb in ccm la nivel national este prevazut. Mentionez ca nu am gasit CCM la nivel de ramura pe anii 2005-2006.
Poate invoca el prevederile din CCM la nivel national.
Ar trebui sa faca o cerere conducerii?

ce parere aveti?
Ce sa-i spun, cum sa procedeze?

lauraC

Post by lauraC » 06 Apr 2006, 11:28

Noi procedam asa, desi avem ccm la nivel de societate. In aceasta privinta ne raportam la ccm la nivel national.

der_graaf

Post by der_graaf » 06 Apr 2006, 11:54

Conform art. 99, alin. 2 si 3 din CCM la nivel national, drepturile prevazute in acesta sunt considerate minime, de la nivelul carora vor incepe negocierile CCM la celelalte niveluri.
Daca in CCM la nivel de unitate nu aveti prevazut nimic cu privire la situatia descrisa de tine, se face aplicarea art. 74, alin. 2,3 si 4. Vezi ca s-a negociat la nivel national preaviz de 20 de zile lucratoare in cazul in care societatea acorda preavizul salariatului. E obligatoriu.
Salariatul de care spuneai poate beneficia de 4 ore/zi libere platite pt a-si cauta alt loc de munca. Sa faca o cerere iar pe aceasta sa se treaca temeiul legal in baza caruia se acorda si sa o aprobe apoi conducerea.

croc

Post by croc » 06 Apr 2006, 13:46

eu stiam ca preavizul este 45 de zile, conform CCM;
te rog verifica;

der_graaf

Post by der_graaf » 06 Apr 2006, 14:46

Pai eu nu am ce sa verific pt ca nu am scris din "burta mea" :razz:
Iti redau mot-a-mot alin. 2 al art. 74 din CCM unic incheiat la nivel national pt anul 2005-2006:
"In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un previz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare."
Nu stiu de ce te-ai gandit la 45 de zile.
Iata si CCM incheiat la nivel national pt 2005 -2006
http://www.solidaritatea-sanitara.ro/subpage6.html

lauraC

Post by lauraC » 06 Apr 2006, 14:58

20 de zile lucratoare? Opaaa...Eu am dat 15 zile lucratoare. Si ITM-ul nu mi-a spus nimic. :-D

bobocel

Post by bobocel » 07 Apr 2006, 21:29

eu stiu tot de 15 zile :grin:

sahu

Post by sahu » 08 Apr 2006, 10:15

bobocel wrote:eu stiu tot de 15 zile :grin:
ai uitat sa folosesti trecutul! :grin:

hirondelle

Post by hirondelle » 08 Apr 2006, 17:59

15 zile lucratoare - codul muncii
20 zile lucratoare - CCM la niv national.
45 zile - in anumite conditii, instiintare AJOFM anterior emiterii deciziei - vezi L. 76/2002

croc

Post by croc » 10 Apr 2006, 08:48

der_graaf wrote:Pai eu nu am ce sa verific pt ca nu am scris din "burta mea" :razz:
Iti redau mot-a-mot alin. 2 al art. 74 din CCM unic incheiat la nivel national pt anul 2005-2006:
"In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un previz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare."
Nu stiu de ce te-ai gandit la 45 de zile.
Iata si CCM incheiat la nivel national pt 2005 -2006
http://www.solidaritatea-sanitara.ro/subpage6.html

1. ma adresam lui ali, dar eram f grabita si nu am precizat; mea culpa;
2. ali a concediat pe art. 65, deci fara culpa angajatului;
3. CCM art. Art. 77
In cazul in care unitatea este pusa in situatia de a efectua reduceri de personal ca urmare a restrangerii activitatii, retehnologizarii, automatizarii si robotizarii procesului de productie, partile convin asupra respectarii urmatoarelor principii:
a)patronul va pune la dispozitia sindicatului justificarea tehnico-economica in legatura cu masurile privind posibilitatile de redistribuire a personalului, modificarea programului de lucru, organizarea de cursuri de calificare, recalificare sau reorientare profesionala etc.;
b)justificarea tehnico-economica, impreuna cu obiectiile si propunerile sindicatului, va fi supusa spre analiza si avizare consiliului de administratie sau, dupa caz, adunarii generale;
c)concomitent, patronul va informa sindicatul asupra motivelor ce stau la baza reducerii numarului de salariati, precum si asupra eventualelor posibilitati de redistribuire a acestora; anuntul se va face astfel:
- la intreprinderile cu un efectiv sub 100 salariati, cu 45 de zile inainte;

- la intreprinderile cu 101-300 salariati, cu 60 de zile inainte;
- la intreprinderile
4. daca nu are sindicat, evident anuntul trebuie facut reprezentantilor salariatilor sau salariatului;
5. nu am avut timp (nu am de obicei :() sa postez totul; am crezut ca scriind ce am scris, trag un semnal de alarma si cel interesat va verifica; se pare ca nu am obtinut decat un repros :(

der_graaf

Post by der_graaf » 10 Apr 2006, 08:50

Te referi cumva la alin. 3 al art. 50 din Lg. 76/2002??
Initial, s-a prevazut in vederea realizarii serviciilor de preconcediere, obligatia angajatorilor de a insiinta AOFM-urile cu 30 de zile inaintea acordarii preavizelor prvazute de lege. Apoi, prin Lg. 107/2004, s-a modificat alin. 3 al art. 50 din Lg. 76/02 in sensul ca termenul de mai sus de 30 de zile, a fost modificat la 45 de zile calendaristice. Dar.......daca mai cauti putin, vei observa ca prin OUG nr. 144/2005, s-a modificat iar textul sus mentionat (ca asa se poarta la noi, modificari la modificari :lol: ) si textul de lege mai sus mentionat suna acum asa: "In vederea realizarii serviciilor de preconcediere, angajatorii aflati in situatiile prevazute la art. 49 sunt obligati sa instiinteze AOFM-urile cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere."
Dar, termenul de mai sus nu este termen de preaviz in nici un caz. :roll:

croc

Post by croc » 10 Apr 2006, 08:54

ma refer la art 77 din CCM :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x

am scris temeiul in mesajul anterior;

der_graaf

Post by der_graaf » 10 Apr 2006, 09:03

Croc, am postat deodata raspunsul :lol: . Eu nu am reprosat nimic, daca la mine te refereai. Doar ca nu intelegeam de unde s-a ajuns la 45 de zile termen de preaviz. Acest ultim mesaj scris in timp ce scriai si tu, a fost pt hirondelle. Ref. la art. 77 din CCM, acesta nu se refera la preavizul pe care il acorda societatea salariatului, ci la obligatia sa de a instiinta sindicatul in vederea realizarii serviciilor de preconcediere si de reducere a numarului salariatilor vizati spre concediere, atat cat este posibil.

croc

Post by croc » 10 Apr 2006, 09:06

uf, ai dreptate;

eu am pierdut dosar pe chestia asta, de aceea am insistat in ea.

der_graaf

Post by der_graaf » 10 Apr 2006, 09:13

No problem :lol:
Doar ca nu vroiam sa te "nervozezi" asa. Eu nu am nimic personal cu nimeni. :razz: Ne-am nimerit sa raspundem deodata (eu lui hirondelle si tu mie). Bafta all!! :bye:

Post Reply