Pensie de intretinere

Familiei
Post Reply
bax

Pensie de intretinere

Post by bax » 26 Mar 2006, 00:35

Este echitabil sa se stabileasca pensie de intretinere pentru un minor in cuantum de 776 RON in conditiile in care mai am in intretinere un copil minor?

dellutza

Post by dellutza » 26 Mar 2006, 16:05

Dar ce venituri ai???????

bax

Post by bax » 30 Mar 2006, 21:11

Pentru lunile iunie-decembrie am realizat o medie de 4800 RON, dar pe parcursul anului am avut luni si cu 2300 RON.
Partea de sporuri este foarte mare dar si foarte variabila, pot avea luni cu 7-8000 RON, dar pot avea luni unde stau pe salariul de incadrare (2300 RON).
Sunt in urmatoarele situatii controversate:
- Daca mi se retine pe stat suma de 776 RON, iar aceasta reprezinta mai mult de 1/6 din veniturile pe luna respectiva sunt victima unui abuz in serviciu?
- Daca trimit 1/6 din venituri in lunile cand castig mai putin de 4800 RON sunt in pozitia de abandon de familie?
Oare exista vreo reglementare care sa limiteze veniturile supuse obligatiilor de intretinere?

avocatus

Post by avocatus » 30 Mar 2006, 21:33

Pensia de intretinere ce o datoreaza un parinte se calculeaza astfel: 1/4 cand ai un sg copil in intretinere, 1/3 doi copii si 1/2 mai multi de trei copii. In cazul tau, avand doi copii in intretinere s-a calculat astfel 1/3 din 4.800 RON = 1.600 RON pentru ambii copii, deci aprox. 800 RON pt. fiecare copil. Nu inteleg care este nemultumirea ta? Ti se pare ca suma de 776 RON/lunar este suficienta unui copil? Consider ca aceasta este obligatia ta morala fata de acesta ca macar sa-l ajuti din punct de vedere financiar daca nu poti fi alaturi de el.
Desigur, poti ataca sentinta pt a se stabili pensia in cota procentuala, respectiv 1/6 din castigurile tale lunare. Dar spuneai ca ai luni cand castigi si 7.000 /8.000 RON, atunci o sa-ti convina sa dai aprox. 1.500 Ron lunar.
Asa ca plateste copilului pensia de intretinere ca nu cumva sa nu fi acuzat de savarsirea infractinii prevayuta de art. 305 COd penal - neplata cu rea credinta timp de 2 luni a pensiei de intretine.

bax

Post by bax » 01 Apr 2006, 06:31

Nu am nici o retinere in a plati pensia de intretinere. Ce voi face insa in lunile in care nu mai obtin sporurile care imi ridica salariul.
De exemplu, anul trecut am avut timp de sase luni venituri cuprinse intre 2300 si 2600 lei. Anul acesta se intrevede aceeasi situatie. Eu pensia de intretinere trebuie sa o platesc lunar, iar suma de 776 RON impreuna cu nevoile celui de-al doilea copil depasesc 1/3 din venituri pentru o jumatate de an.
Problema mea este ca la calculul pensiei de intretinere mi s-au interpretat toate veniturile, adica si cele ocazionale, si cele variabile. Exista vreo reglementare care sa precizeze veniturile care se interpreteaza la stabilirea pensiei de intretinere? Pun aceasta intrebare pentru ca, fie-mi iertat, pentru 1/4, 1/3, 1/2 din venituri nu este nevoie de judecata. In schimb este nevoie de judecata pentru pana la 1/4, pana la 1/3, pana la 1/2.

Post Reply