Am fost condamnat,pentru fapta savarsita in decembrie 1998, conform art.250 alin.2["(1)Intrebuintarea de expresii jignitoare de o persoana,de catre un functionar in exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 1 an sau cu amenda. (2)Lovirile sau alte violente savarsite in aceleasi conditii se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda."]cod penal prin sentinta penala nr.136/1999 a Tribunalului Militar Timisoara ramasa definitiva la data de 09.03.2000 prin decizia penala nr.82/2000 a Curtii de Apel Bucuresti. Mi-au fost aplicate trei pedepse a cate 2 ani inchisoare iar in baza art.33 lit.a ( "cand doua sau mai multe infractiuni au fost savarsite de aceeasi persoana, inainte de a fi condamnata definitiv pentru vreuna dintre ele. Exista concurs chiar daca una dintre infractiuni a fost comisa pentru savarsirea sau ascunderea altei infractiuni") si art.34 lit.b( "cand s-au stabilit numai amenzi, se aplica amenda cea mai mare, care poate fi sporita pana la maximul ei special,iar daca acest maxim nu este indestulator, se poate adauga un spor pana la o patrime din acel maxim;")cod penal urma sa execut pedeapsa de 2 ani.
In baza art.81(Conditiile de aplicare a suspendarii conditionate
Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o anumita durata, daca sint intrunite urmatoarele conditii:
a) pedeapsa aplicata este inchisoare de cel mult 2 ani sau amenda, iar pentru infractiunile contra
proprietatii publice pedeapsa aplicata este de cel mult un an;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii, afara de cazul cind
condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;
c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si in caz de concurs de infractiuni,daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult un an si sint intrunite conditiile prevazute de alin.1 lit. b si c. Daca una dintre faptele aflate in concurs este o infractiune contra proprietatii publice,suspendarea poate fi acordata daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 6 luni si sint intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b si c. In cazul condamnarii pentru o infractiune prin care s-a produs o paguba proprietatii publice instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei numai daca paguba a fost integral
reparata pina la pronuntarea hotaririi.
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu atrage suspendarea executarii masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute in hotarirea de condamnare.
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei trebuie motivata), art.82 (Termenul de incercare
Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval
de timp de 2 ani.
In cazul cind pedeapsa a carei executare a fost suspendata este amenda, termenul de incercare este deun an.
Termenul de incercare se socoteste de la data hotarita prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva)cod penal a fost suspendata executarea pedepsei de mai sus pe durata unui termen de incercare incepand cu 09.03.2000 si pana la 09.03.2004.
Am fost gratiat conform Legii nr.543/2002 art.1 (Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare pana la 5 ani inclusiv,precum si pedepsele cu amenda aplicate de instantele de judecata) si art.2 (prevederile art.1 se aplica indiferent de modalitatea de executare a pedepsei inchisorii dispusa de instanta) si reabilitat prin sentinta penala ramasa definitiva nr.80 din ianuarie 2005 (art.86 cod penal - Reabilitarea in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei.Daca condamnantul nu a savirsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept.).
CARE ESTE SITUATIA MEA ACUM?
INTRU SUB INCIDENTA ART.50 LIT.I DIN LEGEA NR.188/1999?
DAR A ART.69 DIN LEGEA NR.360/2002 SI A LEGII NR.80/1995 ART.85?
Am fost condamnat pe nedrept. S-a depus marturie mincinoasa. Se mai poate face ceva?
Voi putea reintra in politie?
Va multumesc!
NEDREPTATE?
Fratilor, nu va mai agitati atata... problema este foarte simpla.
Daca in Statutul politistului spune ca pot fi (re)angajati cei care sunt reabilitati, nu e nici o problema.
Personal, nu am citit Statutul si nici nu ma intereseaza in mod deosebit, insa ma indoiesc ca exista o astfel de prevedere.
Mi s-ar parea de bun simt sa nu (re)angajeze in Politie decat persoane care nu au suferit condamnari, ceea ce e altceva decat persoane reabilitate.
Singura cale este sa dovedeasca faptul ca e nevinovat si ca hotararea de condamnare s-a intemeiat pe probe mincinoase. Dar asta e alta discutie, care nu face obiectul intrebarii...
Daca in Statutul politistului spune ca pot fi (re)angajati cei care sunt reabilitati, nu e nici o problema.
Personal, nu am citit Statutul si nici nu ma intereseaza in mod deosebit, insa ma indoiesc ca exista o astfel de prevedere.
Mi s-ar parea de bun simt sa nu (re)angajeze in Politie decat persoane care nu au suferit condamnari, ceea ce e altceva decat persoane reabilitate.
Singura cale este sa dovedeasca faptul ca e nevinovat si ca hotararea de condamnare s-a intemeiat pe probe mincinoase. Dar asta e alta discutie, care nu face obiectul intrebarii...
Esti reabilitat de drept din 09-03-2002.
Daca ai fost inspirat si ti-ai dat demisia, inaite de a te destitui din politie, nu intri sub incidenta art. 50 lit i din L 188/1999.
Sub incidenta LEGII NR.80/1995 nu intrii pentru ca politia a fost demilitarizata si are statut propriu.
In concluzie, parerea mea este ca daca ai fost destituit mai stai 1 an si te poti reincadra in politie, daca nu poti si acum. Iar in legatura cu nedreptatea facuta prin condamnare nu cred ca mai ai ce face, trebuia sa demonstrezi atunci cand ai fost condamnat marturia mincinoasa si nedreptatea facuta.
Daca ai fost inspirat si ti-ai dat demisia, inaite de a te destitui din politie, nu intri sub incidenta art. 50 lit i din L 188/1999.
Sub incidenta LEGII NR.80/1995 nu intrii pentru ca politia a fost demilitarizata si are statut propriu.
In concluzie, parerea mea este ca daca ai fost destituit mai stai 1 an si te poti reincadra in politie, daca nu poti si acum. Iar in legatura cu nedreptatea facuta prin condamnare nu cred ca mai ai ce face, trebuia sa demonstrezi atunci cand ai fost condamnat marturia mincinoasa si nedreptatea facuta.
Eu nu deduc ca ar fi normal sa reangajeze in politie pe unul, care, de exemplu, ar fi fost condamnat pentru luare de mita sau abuz in serviciu (pactizare cu infractorii), chiar daca acum ar fi reabilitat.Norocel wrote:Statutul nu spune nici ca pot nici ca nu pot, de unde eu deduc ca pot fi angajati.
Pot nu inseamna insa ca sunt si obligati.
Da mai multe amanunte Iazmina.
Trebuie sa existe o prevedere in statut in sensul ca "aspirantii" la munca in politie trebuie sa nu fi suferit condamnari. O sa caut ... dar nu acum.
Reabilitarea inlatura toate efectele condamnarii!
Dupa parerea mea, toate incapacitatile, interdictiile, limitarile pe care o persoana le-ar putea suporta in urma unei condamnari sunt sterse, ineficace, cum vreti, in urma reabilitarii.
Chiar daca statutul politistului ar prevedea pe undeva ca nu pot fi angajati cei ce au suferit condamnari, cred ca tot nu l-ar impiedica pe omul nostru sa se angajeze. Prin reabilitare, toate efectele condamnarii sunt inlaturate, nu doar cele penale.
Reabilitarea a fost reglementata ca atare tocmai pentru ca, pe parcursul unei perioade de timp, persoana condamnata nu a suferit alte condamnari, a dovedit ca procesul e reeducare si-a produs efectele in ceea ce o priveste, s-a reintegrat in societate etc. Or, nu vad nici un motiv ca o astfel de persoana sa fie impiedicata sa participe la anumite concursuri, examene, sa ocupe anumite posturi etc.
La fel de adevarat este ca cele de mai sus nu implica automat obligatia MAI de a o reangaja pe persoana fosta condamnata, ci doar obligatia de a-i permite sa participe la concursuri pe post etc.
Dupa parerea mea, toate incapacitatile, interdictiile, limitarile pe care o persoana le-ar putea suporta in urma unei condamnari sunt sterse, ineficace, cum vreti, in urma reabilitarii.
Chiar daca statutul politistului ar prevedea pe undeva ca nu pot fi angajati cei ce au suferit condamnari, cred ca tot nu l-ar impiedica pe omul nostru sa se angajeze. Prin reabilitare, toate efectele condamnarii sunt inlaturate, nu doar cele penale.
Reabilitarea a fost reglementata ca atare tocmai pentru ca, pe parcursul unei perioade de timp, persoana condamnata nu a suferit alte condamnari, a dovedit ca procesul e reeducare si-a produs efectele in ceea ce o priveste, s-a reintegrat in societate etc. Or, nu vad nici un motiv ca o astfel de persoana sa fie impiedicata sa participe la anumite concursuri, examene, sa ocupe anumite posturi etc.
La fel de adevarat este ca cele de mai sus nu implica automat obligatia MAI de a o reangaja pe persoana fosta condamnata, ci doar obligatia de a-i permite sa participe la concursuri pe post etc.