contestare donatie (urgent!)

Discutii privind procedura civila
Post Reply
blueheaven_37

contestare donatie (urgent!)

Post by blueheaven_37 » 22 Oct 2004, 20:50

Sot+sotie avand in proprietate 2 apartamente egale ca valoare plus pamant, doneaza unul din apartamente nepoatei minore (se specifica "scutit de raport"). Dupa decesul donatorilor, fiul acestora deschide doua actiuni concomitente impotriva donatarei (fiica sa), inca minora, reprezentata de mama (subsemnata).
Prima cauza - reclamantul cere "rezolutiunea partiala a contractului de donatie, ca urmare a incalcarii rezervei succesorale si restituirea cotei legale de 1/2", pretinzand ca apartamentul donat era singura avere a defunctilor - afirmatie contestata de parata prin documente. In plus, reclamantul nici nu poate deschide succesiunea, din cauza afirmatiei neadevarate. Ca urmare, cere si i se aproba suspendarea cauzei, pana la ramanerea irevocabila a hotararii privind cea de-a doua cauza.
A doua cauza - reclamantul cere "constatarea nulitatii absolute partiale a contractului de donatie, pentru viciu de consimtamant - eroare asupra substantei", pe motiv ca mama sa era bolnava de Alzheimer in momentul semnarii contractului. Toate actele medicale depuse la dosar, inclusiv diagnosticarea, sunt datate la 6 luni dupa semnarea contractului. In momentul semnarii, donatoarea era, intr-adevar, bolnava, dar nu intr-atat incat sa nu stie ce face, situatie afirmata si de singurul martor al reclamantului.
Acum, reclamantul a cerut expertiza pentru actele medicale. Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in continuare, atat cu procesul inca pe rol, cat si cu cel suspendat, tinand cont de faptul ca nu am nici un fel de pregatire de specialitate si nici nu-mi permit sa angajez un avocat. Precizez ca locuiesc in Oradea, iar procesele se desfasoara in Bucuresti, urmatorul termen fiind 3 noiembrie. Va multumesc. Corina G.

elis

Post by elis » 28 Oct 2004, 11:44

1. Chiar daca donatia s-a facut cu scutire de raport este supusa reductiunii daca incalca rezerva succesorala;
2. Nu ai spus daca sotul tau a acceptat sau nu succesiunea.;
3. Lipsa discernamantului in momentul incheierii actului atrage nulitatea relativa si nu absoluta ceea ce inseamna ca ar putea fi invocata numai in interiorul termenului de prescriptie de 3 ani;
4. Nu vad in ce ar putea consta eroarea asupra substantei;
5. Iti recomand sa angajezi totusi un avocat epntru ca nu prea cred ca te vei putea descurca singura.

blueheaven_37

Post by blueheaven_37 » 28 Oct 2004, 20:03

1. Nu se incalca rezerva succesorala - mai exista inca un apartament si o bucata de pamant, care au apartinut defunctilor;
2. El nu a acceptat succesiunea; cred ca din cauza asta a suspendat deocamdata primul proces (nu-si poate cere drepturile asupra a ceva ce sustine ca nu exista);
3. Ne aflam inca in interiorul termenului de prescriptie;
4. Sincera sa fiu, nici nu prea stiu ce inseamna "eroarea" asta;
5. Nu-mi permit sub nici o forma sa-mi angajez un avocat, de aceea ma straduiesc sa fac fatza (si) prin intermediul acestui site, cu ajutorul vostru...
Multumesc frumos pentru raspunsuri!

elis

Post by elis » 29 Oct 2004, 07:28

Ai spus ca bunicii au donat nepoatei minore un apartament.
Ai mai spus apoi ca la data decesului acestora in masa succesorala existau mai multe bunuri (inca un apartament, teren etc) dar ca totusi tatal minorei si copilul donatorilor a cerut "rezolutiunea partiala a contractului de donatie, ca urmare a incalcarii rezervei succesorale si restituirea cotei legale de 1/2"
Acum spune cand au murit donatorii, daca s-a inscris donatia in CF si cine foloseste celelalte bunuri care existau in patrimoniul donatarilor la data decesului acestora (apartamentul si terenul)

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 29 Oct 2004, 12:48

si mai spune daca mai exista si alti mostenitori afara de tatal fiicei dvs.
caci daca nu mai exista alti mostenitori atunci nici vorba de incalcarea rezervei succesorale, cota de 1/2 stabilindu-se asupra intregii mase succesorale si nu asupra fiecarui bun in parte.

blueheaven_37

Post by blueheaven_37 » 29 Oct 2004, 19:22

- donatorii au decedat la aproximativ 2 si, respectiv, 2 1/2 ani dupa donatie;
- apartamentul donat a fost inscris in CF imediat dupa donatie - impozitul se plateste pe numele fiicei mele;
- in celalalt apartament locuieste reclamantul, iar pamantul este dat intr-un fel de asociatie;
- nu mai exista alti mostenitori.

Dar as vrea tare mult sa stiu cum sa abordez cel de-al doilea proces (asta cu incalcarea rezervei succesorale este suspendat deocamdata), in eventualitatea in care expertiza ar arata ca donatoarea nu avea discernamant. Repet, ea era, intr-adevar, bolnava (in faza incipienta, dar... cine stie ce va arata expertiza?) Daca fiul ei ar fi avut obiectii atunci, putea sa ceara interzicerea, nu? A fost si el de fatza la semnare (neoficial). Nu are nici o greutate faptul ca si sotul ei (complet sanatos) a semnat si ca voiau sa faca asta de ani de zile? Cum sa procedez?

elis

Post by elis » 30 Oct 2004, 09:10

1. Din ceea ce ai spus rezulta ca reclamantul a acceptat succesiunea in mod tacit (In cazul in care am inteles eu bine si apartamentul in care locuieste in prezent reclamantul era in patrimoniul defunctului la data decesului acestuia si nu-i fusese transmis prin acte intre vii inca din timpul vietii celui care a lasat mostenirea). Te-am intrebat in legatura cu acest lucru pentru ca daca nu ar fi acceptat sucesiunea nici expres si nici tacit atunci nu ar fi putut contesta donatia.
2. Daca se va constata lipsa discernamantului unuia dintre donatori atunci s-ar putea pune problema nulitatii relative si partiale a contractului. Dar nulitatea relativa poate fi invocata numai in limita termenului de prescriptie de 3 ani. Data de la care curge termenul este insa diferita pentru rezolutiune pe motiv ca ar incalca rezerva succesorala si pentru anulare pe motivul lipsei de discernamant.
In cazul rezolutiunii pentru incalcarea rezervei termenul de trei ani curge de la data la care s-a deschis succesiunea (fii atenta ca aici ai doua date: data decesului donatoarei si data decesului donatorului). Motivul pentru care termenul curge de la data respectiva este ca numai atunci se stie daca s-a incalcat sau nu rezerva succesoarala. In cazul tau insa, daca existau in masa succesorala si alte bunuri (asta insemnand ca la data decesului bunurile erau proprietatea celui decedat), atunci nu s-a incalcat rezerva si primul proces ar trebui sa-l castigi fara probleme.
Pentru lipsa discernamantului eu cred ca termenul de trei ani curge de la data incheierii contractului de donatie (mai ales daca donatia a fost inscrisa in CF si daca reclamantul a cunoscut faptul ca s-a incheiat contractul). Pot exista insa si alte pareri, in sensul ca termenul ar curge tot de la data deschiderii succesiunii pentru ca numai atunci a dobandit calitatea de mostenitor si are calitate procesula pentru a cere anularea actului.

blueheaven_37

Post by blueheaven_37 » 30 Oct 2004, 15:19

Mii de multumiri! Sper sa ma descurc... Tine-mi pumnii miercuri! :)

elis

Post by elis » 31 Oct 2004, 10:44

Succes!

Post Reply