Puterea Judecãtoreascã, o veritabilã putere în stat?

Discutii filosofice pe teme actuale.
Post Reply
Zorba

Puterea Judecãtoreascã, o veritabilã putere în stat?

Post by Zorba » 23 Feb 2006, 12:11

Daca Puterea Judecatoreasca din Romania este o veritabila putere in stat, e bine. In situatia insa in care nu este o veritabila putere in stat, care e cauza, cine vrea ca ea sa nu fie, cine este responsabil pentru ca ea nu este, ce este de facut ca ea sa fie? In situatia in care cineva trebuie sa ia atitudine, cine sunt aceia si care este motivul pentru care ei nu o fac?
Deschid aceasta discutie nu pentru ca sunt invinuiti, inculpati ori ca se opereaza perchezitii asupra unor persoane cu functii inalte in stat, care, sa recunoastem, nu sunt in afara oricaror banuieli, ci din cu totul alte motive pe care va invit sa le dezbatem.

norocel

Post by norocel » 23 Feb 2006, 14:13

De ce n-ar fi o veritabila putere?
Teoretic este.
Practic, dupa parerea mea, la ora actuala, "Puterea judecatoreasca", nu se manifesta ca o putere reala pentru ca se lasa intimidata de celelalte "Puteri".
De ce se lasa intimidata?
Pentru ca:
-este dezbinata (sunt doua centre de comanda: CSM si MJ)
-legislatia este vasta si neclara, dotarea instantelor slaba, nu se investeste suficient in pregatirea magistratilor si rezultatul este ca acestia nu fac fata problemelor pe care trebuie sa le solutioneze (si nesiguranta profesionala ii face slabi);

tristan

Post by tristan » 23 Feb 2006, 16:23

puterea judecatoreasca in Romania ca si celelalte puteri recunoscute are multe lipsuri, se confrunta in continuare cu coruptia, cu dotarea slaba, cu lipsa de personal specializat. Impartialitatea ramane in continuare un vis. Justitia din pacate in vremurile noastre nu este oarba, vede chiar bine. Are si preferinte, si asta nu in putine cazuri. Cine fura un bou s-ar putea sa scape, cine fura un ou s-ar putea sa nu scape.
Cum a spus si Norocel una din lacune o reprezinta dezbinarea. Actioneaza de multe ori la tot felul de influente, inclusiv politice si materiale.

La momentul actual cea de a patra putere in stat, cum este denumita PRESA, reprezinta in opinia mea o adevarata forta desi semnalam si aici unele gauri.Insa sunt mai uniti, actioneaza imediat la incercari de a fi caenzurati si a li se impune comportamente. De multe ori influenteaza actul de justitie si nu numai.

ainsof

Post by ainsof » 24 Feb 2006, 06:14

Va fi o veritabila putere cand va fi compusa din magistrati bine pregatiti profesional si cu un profil moral care sa fie un exemplu pentru ceilalti cetateni.

Pana una alta, uite ce aflam din presa:

"Procurorii DNA Ploiesti au retinut in aceasta seara un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunbalul Dambovita si un ofiter de politie din cadrul Serviciului de Cercetari Penale Targoviste.

Cei doi au fost surprinsi in flagrant, in timp ce luau mita 700 de euro. In schimbul banilor, procurorul trebuia sa intervina pentru o persoana cercetata pentru furt calificat si sa nu trimita dosarul in instanta.

Cei doi vor fi prezentati instantei, care va hotari daca va elibera sau nu pe numele celor doi mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. Procurorul si politistul vor fi cercetati pentru luare mita, infractiune pentru care legea prevede o pedeapsa de pana la 15 ani de inchisoare.
Realitatea TV-Joi 23 Februarie 2006, 09:25"

luc4s

Post by luc4s » 28 Feb 2006, 23:02

Pentru 700 euro? 8O
Chiar ca a innebunit lumea... :-|
Parerea mea e ca cea mai mare putere e presa.(in nici un caz a4a, si neoficiala :) )
la Iasi, datorita presei, a fost demis un sef de inspectorat despre care nici nu ma gandeam ca nu o sa ramana 4 ani in functie(si nici el nu se gandea :mrgreen: )
Era fost coleg cu Seful Politiei Romane si din cate am inteles, si in gratiile min istrului.
Si culmea e ca nu a avut o vina mare. :roll:
Dar cand vine tavalugul... :o

norocel

Post by norocel » 01 Mar 2006, 08:32

Mai Luc, aici era vorba despre puterile oficiale. :evil:
Informatia a fost dintotdeauna cea mai puternica arma si cine a putut sa o aiba si sa o foloseasca a stapanit lumea dar...neoficial. :razz:

Scriind mi-am aminitit de Culianu care scria in "Pergamentul diafan" ca adevarata putere nu o are cel care este lider oficial intr-o colectivitate ci un alt personaj pe care nu-l remarca nimeni de obicei.
Ce am vrut sa spun cu asta?
Simplu: si in spatele acestei puteri neoficiale, cea mai cea dintre toate, sta cineva care are cu adevarat PUTEREA. :evil:

krisstina

Post by krisstina » 01 Mar 2006, 08:54

Luc4s wrote:Pentru 700 euro? 8O
Dan pentru cat?

fuji

Post by fuji » 01 Mar 2006, 09:12

Norocel wrote:Mai Luc, aici era vorba despre puterile oficiale. :evil:
Informatia a fost dintotdeauna cea mai puternica arma si cine a putut sa o aiba si sa o foloseasca a stapanit lumea dar...neoficial. :razz:

Scriind mi-am aminitit de Culianu care scria in "Pergamentul diafan" ca adevarata putere nu o are cel care este lider oficial intr-o colectivitate ci un alt personaj pe care nu-l remarca nimeni de obicei.
Ce am vrut sa spun cu asta?
Simplu: si in spatele acestei puteri neoficiale, cea mai cea dintre toate, sta cineva care are cu adevarat PUTEREA. :evil:
Subscriu.
Am vazut candva un film , cred ca se numea "Puterea rozelor" sau "tacerea rozelor"- era vorba despre masoni si cei din varful ierarhiei (un fel de organizatie supersecreta in cadrul organizatiei masonice-persoane anonime )care controlau totul in lume, inclusiv pe masoni :lol:

Post Reply