SC "X"- SA obtine un titlu executoriu impotriva SC "Y" SA.
Dupa obtinerea titlului, SC "X"- SA se divizeaza in doua societati SC "A" SA si SC "B" SA.
Cu ocazia transmiterii activului si pasivului, SC "X"- SA (care si-a incetat existenta, ca urmare a divizarii totale), transmite prin protocol, catre SC "A" SA facturile care au facut obiectul dosarului in care s-a obtinut titlul executoriu.
SC "A"-SA, se adreseaza debitoarei (SC "Y" SA.) cu o cerere pentru a-i fi platite facturile pe care le preluase de la SC "X"-SA.
SC "Y" SA ii raspunde ca facturile sunt mai vechi de 3 ani si, din acest motiv, nu intelege sa le plateasca.
In acesta situatie, cineva isi aminteste ca se obtinuse titlu executoriu pentru facturile respective.
Se gaseste titlul si se incearca executarea silita dar, SC "Y" SA , face contestatie la executare, cerand SC "A"-SA sa faca dovada ca aceasta creanta i-a fost transmisa si ca era evidentiata in contabilitate in "Activul" predat SC "A"-SA
Instanta, pune in vedere SC "A"-SA sa prezinte dovezi privind existenta acestei creante in evidentele contabile ale SC "X"- SA si apoi in evidentele proprii.
Se poate admite o contestatie la executare pentru acest motiv?
O societate poate sau nu cere executarea silita a unei creante pentru care nu are un titlu constator inregistrat in evidentele contabile?
titlu executoriu neinregistrat in evidentele contabile...
Pai A are in evidenta contabila facturile neancasate pe baza carora s-a obtinut anterior titlul executor. Demonstrand ca respectivele facturi (creanta) au fost transmise prin protocol noii societati A ,infiintate prin divizare, aceasta este succesoarea in drepturi si obligatii a societatii X , deci a "mostenit-o" pe X in privinta dreptului de a cere executarea silita a titlului ex. ce obliga pe Y sa plateasca c/v respectivelor facturi.
Cat priveste :
"Instanta, pune in vedere SC "A"-SA sa prezinte dovezi privind existenta acestei creante in evidentele contabile ale SC "X"- SA si apoi in evidentele proprii. "
Pai protocolul de divizare dovedeste ca aceste creante (facturi) erau in patrimoniul SC X -SA la data divizarii si ca au fost transmise la SC A -SA. Mai mult, obtinerea titlului ex. demonstreaza evident ca acea creanta (provenita din facturi)era in patrimoniul lui SC X SA. Iar cum SC A este succesoare in drepturi, nu stiu ce mai vrea si instanta...Mie lucrurile imi par evidente insa contestatoare are chef sa-l zapaceasca pe judecator...
Cat priveste :
"Instanta, pune in vedere SC "A"-SA sa prezinte dovezi privind existenta acestei creante in evidentele contabile ale SC "X"- SA si apoi in evidentele proprii. "

Pai protocolul de divizare dovedeste ca aceste creante (facturi) erau in patrimoniul SC X -SA la data divizarii si ca au fost transmise la SC A -SA. Mai mult, obtinerea titlului ex. demonstreaza evident ca acea creanta (provenita din facturi)era in patrimoniul lui SC X SA. Iar cum SC A este succesoare in drepturi, nu stiu ce mai vrea si instanta...Mie lucrurile imi par evidente insa contestatoare are chef sa-l zapaceasca pe judecator...