In calitate de membru al asociatiei EDU CER am initiat impreuna cu colegii mei de vreo 2 luni o campanie pentru respectarea acestei legi in UNIVERISITATIILE de stat si ACADEMIA ROMANA....
In baza legii 544/2001 am obtinut un INDEX al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor cu institutiile publice obligate sa afiseze declaratiile de avere in pagina de internet proprie. Indexul a fost alcatuit de MCTI in baza art. 2 alin 2 din OUG 24/2004 si il gasiti aici:
http://www.educer.ro/documente/Declaratii_MCTI.pdf
Am trimis NOTIFICARI la majoritatea universitatilor de stat inclusiv la Ministerul Educatiei si Cercetarii care pe baza notificarii noastre a emis o dispozitie (recomandare) ca toate universitatile de stat in termen de 30 zile sa afiseze aceste declaratii
Ieri 11.02.2006 a avut loc Consilul National al Rectorilor si vreau sa prezint cateva pareri privitor la acest aspect:
Rectorul OPREA - Universitatea Alexandru Ioan Cuza
"Daca da vreunul vreo declaratie, zboara de la
Universitate!"
"Legea, pe baza careia
Ministerul a facut aceasta recomandare, se adreseaza functionarilor
publici. Or, prin publicarea declaratiei mele de avere, eu as declara de
fapt ca sint functionar public si ar trebui sa ma supun statului ca
orice institutie publica. In felul acesta as renunta practic
la autonomia universitara. Iar eu nu imi permit asa ceva"
La Universitatea tehnica "Gheorghe Asachi",
oportunitatea afisarii pe site a declaratiilor de
avere se va discuta la viitoarea sedinta a Biroului
Senatului.
"Mi se pare aberant sa primim notificari de la
diverse organizatii pentru a ne face publice averile.
Nu vrem sa le punem pe site-ul universitatii", a
declarat ieri, la Conferinta Nationala a Rectorilor,
Marius Traian Bojita, rector UMF din Cluj-Napoca.
Intrebarea mea este: SE POATE SESIZA INSTANTA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV PENTRU OBLIGAREA UNIVERISITATILOR SA RESPECTE LEGEA?Rectorul Universitatii din Bucuresti, Ion Panzaru:
"formularele de declarare a averii sunt neconstitutionale si voi sesiza Avocatul Poporului".
Consideram ca prin nepublicare se lezeaza dreptul la informare a cetatenilor!!!
PS
1.Legea 115/1996 "Art. 2. - (1) Presedintele Romaniei, deputatii, senatorii, membrii Guvernului, consilierii prezidentiali, consilierii de stat, secretarii de stat, subsecretarii de stat, precum si asimilatii acestora, magistratii si asimilatii acestora, consilierii judeteni si locali, primarii, viceprimarii, prefectii, subprefectii, persoanele cu functii de conducere si de control si functionarii publici care isi desfasoara activitatea in cadrul autoritatilor publice centrale ori locale sau in cadrul institutiilor publice ori de interes public, personalul incadrat la cabinetul demnitarului, membrii consiliilor de administratie si persoanele care detin functii de conducere, de la director, inclusiv, in sus, in cadrul regiilor autonome de interes national sau local, al companiilor si societatilor nationale, societatilor comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, institutiilor publice implicate in realizarea procesului de privatizare, Bancii Nationale a Romaniei, bancilor la care statul este actionar majoritar, au obligatia sa isi declare averea, in conditiile prezentei legi.
2. Decizia Curtii Constitutionala:
Extras din Decizia nr. 23 din 20.01.2005:
"[...]Autonomia universitara nu inseamna independenta
institutiilor de invatamant superior si nici nu
implica existenta unei autonomii de reglementare si de
decizie a acestora in afara cadrului legal, care este
general obligatoriu. Or, potrivit art. 1 alin. (5) din
Legea fundamentala.
In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei ale si a legilor este obligatorie" si, pe cale de consecinta, autonomia universitara nu se poate
exercita decat cu respectarea legilor cu caracter general si cu valabilitate pe intregul teritoriu al tarii. A da o alta interpretare principiului constitutional al autonomiei universitare ar insemna asezarea institutiilor de invatamant superior mai presus de lege, ceea ce ar conduce la nesocotirea celorlalte dispozitii si principii din cuprinsul Legii fundamentale [...]"