acorduri notariale ale proprietarilor invecinati

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
bubu

acorduri notariale ale proprietarilor invecinati

Post by bubu » 11 Feb 2006, 15:17

Buna,

Am si eu o rugaminte mare,si anume sa imi spuneti unde pot gasi prevederile legale in vigoare vis-a-vis de conditiile care impun ca la construirea unei case sa ai nevoie de acordul notarial al vecinilor.Spre exemplu,in conditia in care calcanul viitoarei case trebuie sa se alipeasca de un calcan deja existent al casei vecine(in viziunea arhitectului aceasta ar fi solutia pt. optimizarea spatiului ,solutie care pare agreata si de primarie).

Multumesc mult

defectu

Post by defectu » 11 Feb 2006, 15:55

vezi prin Codul Civil -Titlul IV - art 576 - 622

daniel_2006

Post by daniel_2006 » 11 Feb 2006, 16:36

Trebuie vazut codul civil - materia servitutilor
Sunt interzise constructiile la o distanta mai mica de 2 metri de limita proprietatii
Mai mult, este servitutea privind picatura streasinei care spune ca picaturile de pe streasina casei trebuie sa pice pe proprietatea celui care are constructia sau pe ulita, nu pe proprietatea vecinului.
Sunt servituti legale, dar se poate deroga de la ele prin acordul partilor. Proprietarul fondului titular al dreptului de servitute poate renunta la aceasta, iar pentru a nu se razgandi pe parcurs, este necesar un acord scris, autentificat, la notariat.

defectu

Post by defectu » 11 Feb 2006, 17:06

daniel_2006 wrote:Sunt interzise constructiile la o distanta mai mica de 2 metri de limita proprietatii
Gresit!
- La 1,9 metri pot exista chiar "ferestre spre vedere, balcoane" - art 612
- La 0,6 metri "pot avea vederi piezis " - art 614

bubu

Post by bubu » 12 Feb 2006, 01:59

"defectu"si nu numai,multumiri.Voi incerca sa gasesc articolele respective.Imi este putin neclara faza cu "picatura"pt. ca acum casa vecinului este cu calcanul pe hotarul proprietatii mele ,deci picatura cam cade de ceva timp la mine.Stiu ca exista solutii constructive pt a face alipirea de calcan astfel incat sa se rezolve aceasta problema.Acum,mi-a mai venit o informatie cf. careia te poti lipi de calcanul aflat pe limita de proprietate fara nici un fel de acord,in sine chiar notiunea elementara de "calcan"anticipeaza o alipire.Ce parere aveti?

daniel_2006

Post by daniel_2006 » 12 Feb 2006, 09:50

Ai dreptate. Distanta de 2 metri se referea la interdictia de a sadi arbori.
Dar nu se poate trage concluzia, prin interpretare logica, ca daca nu poti sadi un arbore inalt, nu poti nici construi o casa?
Servitutile de vedere, adica interdictia de a deschide ferestre de vedere se refera la constructii deja existente. Se presupune ca vecinul nu s-a opus constructiei la o distanta mai mica decat cea prevazuta de obiceiul locului sau de lege, dar nu este de acord cu deschiderea unei ferestre de vedere.

Post Reply