Pact comisoriu gr.III

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
fuji

Pact comisoriu gr.III

Post by fuji » 09 Feb 2006, 19:12

Intr-un contract de leasing se specifica : " In cazul neindeplinirii de catre Utilizator a obligatiilor contractuale ori a indeplinirii lor necorespunzatoare, avand ca rezultat un prejudiciu catre Locator, prezentul contract de leasing se reziliaza de drept. In toate cazurile care conduc la rezilierea contractului de leasing din cauze imputabile Utilizatorului, acesta se obliga sa restituie neantarziat autoturismul, Locatorului.""

Utilizatorul nu a achitat ceva rate la scadenta iar locatorul ii face o notificare prin ex. judecatoresc prin care ii precizeaza cuantumul ratelor + dobanzi + penalitati somandu-l sa plateasca pana la o anumita data. De asemenea, ii notifica faptul ca detine si foloseste abuziv autoturismul ce face ob. Contr. de leasing somandu-l sa-l predea locatorului la o data anterioara cu o zi celei pana la care a fost somat sa plateasca sumele restante.

Utilizatorul vrea sa plateasca insa nu doreste sa predea autoturismul.(inca :mrgreen: )
Fiind vorba despre un pact comisoriu de gr.III, si nefiind notificata rezilierea in cazul neachitarii sumelor pana la data precizata in notificare, trebuie sau nu ca utilizatorul sa ceara constatarea rezilierii contractului prin instanta mai inainte de a solicita predarea bunului ce a facut obiectul respectivului contract???

salavastru

Post by salavastru » 09 Feb 2006, 21:33

Daca teremenul pana la care i s-a impus prin notificare plata ratelor scadente (penalitati+dobanzi) n-a trecut inca, utilizatorul poate sa le achite, pastrand autoturismul.
Daca termenul s-a scurs, cum bine ai observat si tu este vorba de un pact comisoriu de gradul al III-lea, rezilierea operand de plin drept. Asadar, nu e nevoie de interventia instantei. Notificarea este valabila asa cum a fost formulata, o somatie adresata debitorului sa isi execute obligatia.
Desigur ca prevederea referitoare la predarea autoturismului cu o zi inainte de termenul din somatie este abuziva.

fuji

Post by fuji » 09 Feb 2006, 23:41

Mersi Salavastru.

Chestia e ca intr-o situatie aprox. similara (contract de inchiriere cu pact comisoriu gr.III ) dupa ce l-am notificat pe locatar, am solicitat instantei constatarea rezilierii contractului (fiind incident pactul comisoriu) + evacuarea.

In speta mea, am insa anumite dubii la modul de calcul al penalitatilor ....care sunt imense. Si nici nu m-a invitat la conciliere conf. art.720^1 asta pt. ca, domnia sa, contractul de leasing, este titlu executor :mrgreen:

croc

Post by croc » 11 Feb 2006, 16:17

ma hazardez intr-o opinie care ar putea fi o prostie :mrgreen: ;

utilizatorul tau e pf sau pj?

intreb asta pentru a intelege daca raportul este unu civil sau comercial;

si ar avea importanta in mintea mea, pennca singura conditie de operare a pactului comisoriu de gr. III este punerea in intarziere, deoarece, in dr. civil, punerea in intarziere nu opereaza de drept :mrgreen:
insa in comercial opereaza.......................

daca e corect cum am gandit io si tu ai un rap de dr. com (si cred ca ai din moment ce zici de conciliere), atunci raspunsul la intrebarea ta este ca nu, nu este nevoie ca furnizorul sa ceara instantei constatarea...........

dan poate gresesc, nu am avut speta in care sa fi invocat asta, ma gandeam numai.

Post Reply