preavizul din CIM este valabil si in preaviz?

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
IonelaAdelina

Post by IonelaAdelina » 07 Feb 2006, 11:21

Buna ziua!
As mai avea o mica problema!
De curand am trimis preaviz unei persoane cu functia de Director magazin pe al carui contract de munca era trecut preavizul in cazul concedierii de 15 zile lucratoare.
Preavizul pe care noi i l-am trimis se referea la 30 zile lucratoare deoarece insasi consilierul nostru juridic sustinea ca are dreptul la 30 de zile.
Ca urmare am intocmit decizia de desfiintare a postului de munca in baza acestui preaviz.
Salariata este decisa sa ne dea in judecata.
As vrea sa stiu : decizia in acest caz este nula?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 07 Feb 2006, 11:28

pai din cate stiu eu preavziul pentru functiile de conducere este de 30 zile lucratoare asa incat daca ai trecut mai putin in contract e treaba ta.
Daca insa preavizul este corect legal nu vad de ce decizia ar fi nula.
Ai grija insa la restul formalitatilor ca e destul de greu sa obtii o solutie favorabila la o concediere cu desfiintarea postului.

IonelaAdelina

Post by IonelaAdelina » 07 Feb 2006, 12:12

In 1999 cand s-a intocmit contractul eu nu lucram la aceasta firma.
Oricum salariata mai sustine ca semnatura din CIM nu este a ei .
Ma gandesc ca va castiga in instanta....

defectu

Post by defectu » 07 Feb 2006, 12:37

S-ar putea sa gresesc eu dar, trebuie sa verificat daca nu cumva potrivit Codului Muncii aplicabil la data incheierii CIM - (respectiv anul 1999)-preavizul acordat in cazul incetarii CIM din initiativa angajatorului era 15 zile preaviz, fara a se face distinctia intre functiile de conducere si cele de executie .Distinctie se facea doar in cazul incetarii CIM din initiativa salariatului - caz in care intr-adevar se prevedeau 15 zile pt functii de executie si 30 pt functii de conducere.
Daca cumva asa stau lucrurile, inseamna ca, CIM a fost intocmit corect si avand in vedere prevederile noului Cod al Muncii coroborat cu prevederile CCM aplicabil, nu cred ca trebuie sa-ti faci probleme din acest p.d.v.

defectu

Post by defectu » 07 Feb 2006, 12:42

...in prezent termenul de preaviz este de 30 zile lucratoare pt functii de conducere si 15 zile lucratoare pt functii de executie - cu exceptia preavizului acordat de catre s.alariat in cazul Demisiei -caz in care vorbim de zile calendaristice

ellis

Post by ellis » 07 Feb 2006, 20:24

trebuie sa va motivati f bine decizia de desfiintare a postului, iar, in plus jurisprudenta se pronunta si in sensul acordarii unor alte locuri de munca vacante compatibile cu pregatirea salariatului

defectu

Re: preavizul din CIM este valabil si in preaviz?

Post by defectu » 07 Feb 2006, 21:21

IonelaAdelina wrote:Ca urmare am intocmit decizia de desfiintare a postului de munca in baza acestui preaviz.
Salariata este decisa sa ne dea in judecata.
Cred ca ar trebui sa reformulezi si/sau sa detaliezi in legatura cu "desfiintarea postului". Ati intocmit decizia de desfiintare a postului :!: sau decizia de incetare a CIM :?: ....nu prea inteleg eu ce vrei sa spui :idea:

IonelaAdelina

Post by IonelaAdelina » 08 Feb 2006, 07:45

Scuze : decizie incetare CIM
Postez modelul deciziei :

DECIZIA NR. ................/ ...................

Reprezentantul legal al &...&...&...&...&...&...&...&...&...&...&...&...&...&.....
In baza Deciziei Asociatului Unic al &...&...&...&...&...&...&...&...&...&...&.... nr &...&...&...&...&...&...&...&...&..... privind desfiintarea sediului secundar din orasul Pascani , judet Iasi se hotaraste desfiintarea postului de Lucrator comercial ocupat de d-na &...&...&...&...&...&...&...&.....
Luand in considerare adresa nr. &...&...&...&...&...&...&...&...&...&...&..... prin care se comunica salariatei durata preavizului,conform art.73 alin 1 din Codul Muncii,precum si indemnizatia de care va beneficia la incetarea contractului individual de munca in conditiile prevazute de lege,
Tinand cont de faptul ca in cadrul unitatii nu exista un loc de munca vacant compatibil pregatirii sale profesionale,
In temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, reprezentantul legal al
&...&...&...&...&...&...&...&...&...&...&...&...&...&.... emite urmatoarea :

DECIZIE :

ART 1 . In conformitate cu prevederile art. 73 alin 1 din Codul Muncii , se acorda drept de preaviz de
15 zile lucratoare, adica perioada de la &...&...&...&...&.... pana la &...&...&...&...&...&....
ART 2 Incepand cu data de &...&...&...&...&.... inceteaza contractul individual de munca nr&...&...&...&.....
al d-nei &...&...&...&...&...&...&... in temeiul art 65 alin 1 din Codul Muncii.
ART 3. Prezenta Decizie va fi comunicata salariatei in termen de 5 zile de la data emiterii .
ART 4. Prezenta decizie poate fi contestata in termen de 30 de zile la Tribunalul Municipiului
Bucuresti
Salariata nu are debite fata de societate.

DIRECTOR, Am luat la cunostiinta
Salariat

Post Reply