Desi indeplinesc in totalitate prevederile Ordinului Ministerului Finantelor Publice Nr. 748 din 13 mai 2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator, Biroul de solutionare Contestatii din cadrul DGFP Ialomita a emis decizia 232/28.12.2005 prin care pastreaza decizia de impunere 21300200684043 / 12.09.2005, din care reiese o diferenta de regularizat in plus in suma de xxxx RON.
Temeiul respingerii contestatiei mele, este, citez:
" In acest sens, organul de solutionare a contestatiei a solicitat societatii angajatoare SC YYY SRL Bucuresti prin adresa numarul 113.402 / 02.12.2005 sa trimita in termen de 5 zile de la primirea acesteia, copii dupa balantele analitice, asa cum prevede punctul 4, art. 1 din Ordinul 748/13.05.2004
Avand in vedere ca pana la data de 28.12.2005 nu s-a primit nici un raspuns in acest sens, contestatia urmeaza a fi respinsa ca neintemeiata"
Mentionez ca DGFP Ialomita nu mi-a solicitat sub nici o forma documentele mentionate, si nici nu am fost anuntat in vre-un fel ca ele sunt necesare si au fost solicitate angajatorului.
Tot in solutionarea acestei contestatii, mi-au mai fost solicitate in mod expres documente (adeverinta de la angajator, diploma de studii, etc), pe care cu cea mai mare bunavointa le-am depus la dosar.
Intentionez sa atac in instanta la Tribunalul Ialomita aceasta decizie a DGFP si sa obtin suspendarea si anularea in tot a deciziei de impunere.
La ce aspecte trebuie sa fiu atent si ce surprize pot avea?
Anulare in instanta Decizie de impunere anuala
Nu ar trebui sa ai surprize in instanta.demonstreaza doar ca te incadrezi in cerintele prevazute de lege si poti depune orice act in acest sens chiar si cel solicitat de DGFP si pe care zic ei ca nu l-ai depus(balantele analitice). si sfatul meu este sa contesti decizia DGFP la Tribunal cu incredere.
Multumesc pentru raspuns.
Problema mea este legata si de faptul ca toate documentele astea trebuie sa provina de la fostul meu angajator, care dupa cum se vede nu prea e de incredere.
Care este modalitatea prin care angajatorul poate fi obligat sa puna la dispozitia instantei eventualele documente suplimentare necesare? M-am zbatut si am obtinut de la ei copii dupa balantele analitice si extrase din statele de plata din care reiese numarul de angajati scutiti de impozit, dar daca mai sunt necesare si alte documente care legea prevede ca sunt pastrate de angajator, nu ar fi normal ca instanta sa le solicite direct de la angajator, eventual prin ordin judecatoresc sau ceva similar? Care e procedura?
Si inca ceva: cat este taxa de timbru pentru o astfel de actiune in contencios?
Problema mea este legata si de faptul ca toate documentele astea trebuie sa provina de la fostul meu angajator, care dupa cum se vede nu prea e de incredere.
Care este modalitatea prin care angajatorul poate fi obligat sa puna la dispozitia instantei eventualele documente suplimentare necesare? M-am zbatut si am obtinut de la ei copii dupa balantele analitice si extrase din statele de plata din care reiese numarul de angajati scutiti de impozit, dar daca mai sunt necesare si alte documente care legea prevede ca sunt pastrate de angajator, nu ar fi normal ca instanta sa le solicite direct de la angajator, eventual prin ordin judecatoresc sau ceva similar? Care e procedura?
Si inca ceva: cat este taxa de timbru pentru o astfel de actiune in contencios?
Citez din Codul Fiscal:nicuvar wrote:Ai epuizat toate caile de atac la finante? Eu stiam ca daca se respinge contestatia, depui plangere la Ministerul Finantelor.
Doar daca se respinge si plangerea, poti actiona in instanta, in contencios administrativ.
ARTICOLUL 176
Termenul de depunere a contestatiei
(1) Contestatia se va depune in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, sub sanctiunea decaderii.
Daca competenta de solutionare nu apartine organului emitent al actului administrativ fiscal atacat, contestatia va fi inaintata de catre acesta, in termen de 5 zile de la inregistrare, organului de solutionare competent.
CAPITOLUL II
Competenta de solutionare a contestatiilor. Decizia de solutionare ARTICOLUL 178
Organul competent
(1) Contestatiile formulate impotriva deciziilor de impunere, a actelor administrative fiscale asimilate deciziilor de impunere, precum si a titlurilor de creanta privind datoria vamala se solutioneaza dupa cum urmeaza:
- contestatiile care au ca obiect impozite, taxe, contributii, datorie vamala, precum si accesorii ale acestora, al caror cuantum este sub 5 miliarde lei, se solutioneaza de catre organele competente constituite la nivelul directiilor generale unde contestatorii au domiciliul fiscal sau, dupa caz, de catre organul fiscal stabilit la art.33 alin.(3)
ARTICOLUL 179
Decizia sau dispozitia de solutionare
(1)In solutionarea contestatiei, organul competent se pronunta prin decizie sau dispozitie,dupa caz.
(2)Decizia sau dispozitia emisa in solutionarea contestatiei este definitiva in sistemul cailor administrative de atac.
In cazul meu, am depus contestatia la Administratia Financiara Fetesti, care a trimis-o spre solutionare DGFP Ialomita, care a dat decizia de respingere a contestatiei. Daca interpretez bine ce scrie mai sus, decizia lor este definitiva, avand competenta de solutionare.
Oricum, chiar daca ar mai fi trebuit depusa o noua contestatie la Minister, au trecut mai mult de 30 de zile de la emiterea deciziei de respingere a contestatiei, asa ca e tardiv.
Ca sa fiu totusi sigur de indeplinirea procedurii prealabile, dupa primirea deciziei de respingere a contestatiei am mai depus o plangere la DGFP, la care mi-au raspuns ca nu se mai poate face nimic pe cale administrativa.
Ok. Mult succes in instanta.northwood wrote:Citez din Codul Fiscal:nicuvar wrote:Ai epuizat toate caile de atac la finante? Eu stiam ca daca se respinge contestatia, depui plangere la Ministerul Finantelor.
Doar daca se respinge si plangerea, poti actiona in instanta, in contencios administrativ.
ARTICOLUL 176
Termenul de depunere a contestatiei
(1) Contestatia se va depune in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, sub sanctiunea decaderii.
Daca competenta de solutionare nu apartine organului emitent al actului administrativ fiscal atacat, contestatia va fi inaintata de catre acesta, in termen de 5 zile de la inregistrare, organului de solutionare competent.
CAPITOLUL II
Competenta de solutionare a contestatiilor. Decizia de solutionare ARTICOLUL 178
Organul competent
(1) Contestatiile formulate impotriva deciziilor de impunere, a actelor administrative fiscale asimilate deciziilor de impunere, precum si a titlurilor de creanta privind datoria vamala se solutioneaza dupa cum urmeaza:
- contestatiile care au ca obiect impozite, taxe, contributii, datorie vamala, precum si accesorii ale acestora, al caror cuantum este sub 5 miliarde lei, se solutioneaza de catre organele competente constituite la nivelul directiilor generale unde contestatorii au domiciliul fiscal sau, dupa caz, de catre organul fiscal stabilit la art.33 alin.(3)
ARTICOLUL 179
Decizia sau dispozitia de solutionare
(1)In solutionarea contestatiei, organul competent se pronunta prin decizie sau dispozitie,dupa caz.
(2)Decizia sau dispozitia emisa in solutionarea contestatiei este definitiva in sistemul cailor administrative de atac.
In cazul meu, am depus contestatia la Administratia Financiara Fetesti, care a trimis-o spre solutionare DGFP Ialomita, care a dat decizia de respingere a contestatiei. Daca interpretez bine ce scrie mai sus, decizia lor este definitiva, avand competenta de solutionare.
Oricum, chiar daca ar mai fi trebuit depusa o noua contestatie la Minister, au trecut mai mult de 30 de zile de la emiterea deciziei de respingere a contestatiei, asa ca e tardiv.
Ca sa fiu totusi sigur de indeplinirea procedurii prealabile, dupa primirea deciziei de respingere a contestatiei am mai depus o plangere la DGFP, la care mi-au raspuns ca nu se mai poate face nimic pe cale administrativa.
"Care este modalitatea prin care angajatorul poate fi obligat sa puna la dispozitia instantei eventualele documente suplimentare necesare?"
Poti sa ceri acest lucru in instanta. Poti solicita si efectuarea unei expertize.