legea18/1991 in ce masura se mai aplica???????????????

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
revizorul

legea18/1991 in ce masura se mai aplica???????????????

Post by revizorul » 19 Jan 2006, 15:16

ma intereseaza daca se mai poate atribui un teren aferent unei case care a fost nationalizata, cumparata de o persoana fizica cu drept definitiv asupra casei. este vorba de o casa p+1, la care etajul este in proprietatea mea, parterul fiind impartit la 4 familii, iar pentru curtea comuna si gradina, suprafata de altfel destul de mare, platesc cateva milioane la primare pentru dreptul de folosinta. va rog sa ma ajutati sa stiu daca pot revendica din curte si gradina sa intre in proprietate

madalina

Post by madalina » 19 Jan 2006, 22:26

Ceva ani in urma (5-6), am vazut titluri date in baza L.18/91, prin constituire pt asemenea terenuri.
Ceva mai tarziu, primariile vindeau celor ce au cumparat casele si terenurile, titluri nu se mai dadeau.
Astazi nu mai stiu cum e, ca n-am mai avut cazuri similare in ultima vreme...

lollita

Post by lollita » 20 Jan 2006, 21:01

Terenului aflat in situatia relatata de dvs. ii sunt incidente dispozitiile art. I pct. 5 din titlul IV al Legii nr. 247/2005 (Titlu intitulat: "Modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991"), conform caruia suprafata aferenta casei de locuit si anexelor gospodaresti - pentru care se consituie dreptul de proprietate in favoarea proprietarului locuintei - nu poate fi mai mare decit cea prevazuta in actul de atribuire provenit de la consiliul popular sau primaria din localitatea respectiva.
Cu alte cuvinte, anterior anului 1989, cind s-au inchiriat locuintele respective de catre stat, chiriasilor li s-a atribuit, prin actul administrativ al celui care administra terenul - fostul consiliu popular - o suprafata de teren in folosinta pe durata existentei constructiei sau pe durata nedeterminata.
Conform noilor reglementari, cele ale Legii nr. 247/2005, proprietarii locuintei ar trebui sa primeasca un titlu de proprietate in care sa se inscrie doar suprafata ce le-a fost inchiriata de fostul consiliu popular.
In cazul dvs., inteleg ca e vorba de mai multe apartamente intr-un singur imobil. In aceasta situatie, veti primi un titlu de proprietate pe o suprafata in indiviziune cu ceilalti proprietari din casa, reprezentand suprafata ocupata de casa si cit mai este ocupat de alei, terasa comuna etc.
asta, in principiu.
cred ca, la nivel local, se analizeaza, insa, situatia diferentiat - de exemplu, daca terenul e solicitat de vechiul proprietar.

andra_geo

Post by andra_geo » 20 Jan 2006, 21:17

Terenul pentru care banuiesc ca vreti sa obtineti titlu de proprietate este curtea imobilului.
Avand in vedere ca imobilul a fost cumparat in baza Legii nr.112/1995, (fiind vorba despre o casa nationalizata) curtea aferenta acestuia nu poate fi cumparata, prevederile art.26 din aceasta lege fiind in vigoare ("Suprafetele de teren preluate de stat sau de alte persoane juridice, aflate la data de 22 decembrie 1989 in posesia acestora si care depasesc suprafata aferenta constructiilor, ramin in proprietatea statului"), legea 18/1991 nefiind aplicabila in aceasta situatie .
Prin suprafata aferenta constructiilor se intelege suprafata de sub constructie care v-a fost deja atribuita prin contractul de vanzare cumparare, iar nu curtea imobilului.

daniel_2006

Post by daniel_2006 » 01 Feb 2006, 18:38

Legea 18/1991 este in vigoare si se aplica, bineinteles cu modificarile aduse de-a lungul timpului, in special prin legea 169/1997, legea 1/2000 si legea 247/2005.
In situatia prezentata nu se aplica legea 18/1991, avand in vedere ca respectiva cladire apartine mai multor proprietari, iar acestia au asupra terenului un drept de coproprietate fortata si perpetua.

Post Reply