dizolvare ceruta de ONRC

Discutii privind procedura penala
Post Reply
Renee

dizolvare ceruta de ONRC

Post by Renee » 28 Jan 2006, 18:49

Stimati colegi, ma lovesc pentru prima data de o astfel de situatie si pur si simplu nu am o solutie viabila! Iata despre ce este vorba: odata cu solicitarea emiterii unui certificat constator pentru un SRL am avut neplacuta surpriza sa aflu ca, pentru societatea in speta, era pronuntata o sentinta prin care se dispunea dizolvarea ca urmare a nedepunerii situatiilor financiare la ONRC. Acestea au fost depuse, dar nu in termenul de 6 luni prevazut de lege, ci mai tarziu. Nefiind citati, nu am avut cum sa facem dovada depunerii. Sentinta a fost pronuntata in data de 13.05.2005 iar conform informatiilor pe care le am, a fost publicata in M Of din data de 10.08.2005. Termenul de recurs era de 30 de zile de la data efectuarii publicitatii. Practic, nu s-a stiut nimic despre aceasta situatie pana la data solicitarii constatorului, adica saptamana trecuta. Precizez ca nu a fost comunicat nici un document societatii. M-am gandit si la repunerea in termenul de recurs...dar nu am cum sa fac dovada imposibilitatii! Societatea are salariati si este proprietara unui spatiu comercial.

wittmann

Post by wittmann » 29 Jan 2006, 09:48

Mai posteaza odata problema, de data aceasta la Comercial sau Societar.

dricaru

Post by dricaru » 29 Jan 2006, 14:36

Imposibil de repus in termen in opinia mea.
Dar...cine stie....

aho

Post by aho » 29 Jan 2006, 20:41

Dc. verifici L31/90( dupa art.200), vei vedea ca poti impiedica lichidarea prin infiintarea in T 6 luni a unei noi s.c. care va prelua activele eventual contractele s.c. dizolvate. in prealabil te sfatuiesc sa discuti cu judecatorul delegat si nu cu referentii.

fuji

Post by fuji » 30 Jan 2006, 10:08

Treaba-i urata . Asta si datorita faptului ca potrivit legii, la data ramanerii irevocabile a hot. de dizolvare, societatea va fi radiata din oficiu din registrul comertului. Deci , este un caz special in care PJ este radiata ca o consecinta directa a dizolvarii judiciare, fara faza lichidarii.Iar daca se merge prin analogie cu prev. L 314/2001 si L 359/2004 bunurile ramase in patrimoniul persoanei juridice dupa radierea acesteia din registrul comertului, se considera bunuri abandonate fiind incident art.477 C.civ.

Problema este ca aceasta hot. de dizolvare se pronunta intr-o materie contencioasa; deci SC-ul trebuia citat. Lipsa citarii, ar putea constitui un motiv de contestatie in anulare ; insa pt. ca n-ai facut recurs in termen&... s-ar putea sa-ti respinga contestatia ca inadmisibila. De aceea, este mai bine sa faci recurs si sa soliciti repunerea in termen ( motivele sunt subtiri dar n-ai ce-i face; nu ti s-a comunicat hotararea, tu ai aflat despre dizolvare abia odata cu obtinerea certif. constator iar SC-ul nu este abonat la M.Of , etc) Daca ti se respinge recursul, incerci si o contestatie in anulare pt. lipsa de citare si de comunicare a hotararii. Stiu, solutia este fortata; insa nu prea ai alte variante ca sa salvezi firma.

In cazul in care nu si nu, gaseste-ti un creditor care sa ceara falimentul societatii; asta ca lichidatorul sa poata vinde spatiul comercial si alte bunuri ale soc. In privinta bunurilor proprietatea SC, ar mai fi si alte solutii neortodoxe , cu riscul aferent .... :?(o promisiune de v/c anterioara dizolvarii ... :roll: )

aho

Post by aho » 30 Jan 2006, 14:12

eu asta am vrut sa spun:
Conf. art. 230 alin.1din L31/90(republicata) in termen de 6 luni de la dizolvare s.c intra in lichidare, alin 2 prevede ca nu mai are loc lichidarea daca a intervenit fuziunea.
vz. si 228.

prin fuziune se impiedica lichidarea, activul si pasivul fiind preluate de noua s.c.

Post Reply