Vanzare intre soti ???

Familiei
Post Reply
kko

Vanzare intre soti ???

Post by kko » 20 Jan 2006, 17:40

Sotia imprumta cu bani o societate comerciala. Contractul de imprumut incheiat cu SC este garantat de sot cu un gaj pe bunuri mobile inregistrat la Arhiva Electronica. In conformitate cu prevederile Tiltlui VI din L 99/1999 art.73 "Creditorul nu isi poate adjudeca bunul afectat garantiei in cadrul vanzarii initiate de el fara ca in prealabil sa fi dat posibilitatea tertilor de a participa la vanzare, in afara cazului in care partile au convenit altfel. Bunul adjudecat de catre creditor va fi liber de orice sarcini, cu exceptia celor inregistrate anterior inscrierii garantiei sale. "
In cazul neachitarii imprumutului la scadenta, conform art.sus mentionat,sotia si-ar putea adjudeca bunurile gajate in contul datoriei, cu acceptul garantului- adica sotul.(deci,fara vanzare catre terti)

Intrebari : O astfel de adjudecare ar putea fi considerate o vanzare intre soti interzisa de art.1307 C.civ? Cine ar putea sa o atace?

Patrocle

Post by Patrocle » 20 Jan 2006, 20:52

Sotul a garantat pe sotia - imprumutator cu bunurile apartinand (si) acesteia? Sau nu erau bunuri comune, erau mostenite de la ... :lol: ?

ildi

Post by ildi » 21 Jan 2006, 09:13

Banuiesc ca SC este SRL cu asociat unic sotul. (?)
Cine este proprietarul bunului gajat: sotul, ca persona fizica sau SC?

Daca bunul gajat, ulterior adjudecat sotiei este un bun propriu al sotului iar contractul de imprumut este fictiv, cred ca adjudecarea ar putea fi calificata ca vanzare cumparare intre soti.

Sanctiunea este nulitatea relativa, creditorii fraudati prin incheierea contractului pot cere anularra lui.

Te rog sa ne spui daca despre asta este vorba, poate ca am inteles gresit. :roll:

kko

Post by kko » 21 Jan 2006, 15:05

Speta este putin mai complicata decat am redat-o eu. Insa raspunsul vostru ma interesa ca o chestiune de principiu , in situatia in care sotul ar garanta cu bunuri personale pe creditoarea sotie, pentru imprumutul acordat de aceasta unui tert.

Imprumutul nu este fictiv, ci absolut real. Societatea imrpumutata este o soc. comerciala deschisa, ale carei actiuni sunt tranzactionate pe piata organizata.
Sotul este actionar majoritar.
Sotul garanteaza imprumutul acordat sc-ului respectiv cu actiunile detinute in soc. comerciala imprumutata, prin contract de gaj inregistrat la Arhiva, in favoarea sotiei creditoare.

Actiunile sunt dobandite in timpul casatoriei dar, in evidentele Registrului, apare doar el ca titular (actionar). Ulterior, la Arhiva apare inregistrat dr.de executare silita impotriva Sotului ,in baza Incheierii de incuviintare a ESI , in favoarea unui alt creditor (chirografar) , cu privire la actiunile detinute de sot in respectiva SC.
Este evident ca sotia are drept de prioritate (fiind inscrisa anterior), putand demara procedura de valorificare a gajului potrivit Titlului VI din L 99/1999 (imprumutul fiind scadent) .

Problema este ca sotia doreste sa-si adjudece actiunile prin transfer direct catre ea potrivit Titlului VI din L 99/1999(cu aprobarea expresa a CNVM-ului), in contul imprumutului acordat.

Eu insa am anumite dubii privitoare la aceasta operatiune, avand in vedere regimul comunitatii de bunuri si prevederile art.1307 C.civ., cu atat mai mult cu cat creditorul sotului, inregistrat ulterior cu dr. lui de executare silita, ar putea solicita anularea operatiunii/constatarea nulitatii absolute. Exista insa si posibilitate unor argumente in favoarea legalitatii acestei operatiuni.

Voi ce parere aveti?

mariusms

Post by mariusms » 21 Jan 2006, 16:05

Nu vad nici un impediment in adjudecarea de catre sotie a bunului. Asa cum Legea 99/99 nu interzice ca unul dintre soti sa garanteze pe un tert (societatea respectiva) atunci cand creditor este celalalt sot, tot asa nu interzice nici modalitatile de valorificare a garantiei de catre sotul creditor.

Post Reply