suspendare conditionata +gratiere conditionata

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
norocel

suspendare conditionata +gratiere conditionata

Post by norocel » 17 Oct 2004, 10:16

Ce se intampla daca dupa expirarea termenului de incercare pentru suspendarea conditionata dar inainte de expirarea termenului de incercare pentru gratierea conditionata condamnatul savarseste o infractiune?

mary2004

Post by mary2004 » 17 Oct 2004, 13:09

suspendarea isi produce efectele adica reabilitarea de drept si in consecinta gratierea ramane fara obiect si nu se mai aplica.

wittmann

Post by wittmann » 17 Oct 2004, 20:00

Eu zic ca dimpotriva gratierea continua sa-si produca efectele, urmand ca beneficiul acesteia sa fie revocat

elis

Post by elis » 18 Oct 2004, 07:14

Prin efectul gratierii termenul de incercare pentru suspendarea conditionata s-a redus.Problema este insa ca s-a redus conditionat si daca s-a savarsit o infractiune in interiorul termenului de incercare pentru gratiere atunci conditia nu s-a implinit.
In cazul in care infractiunea a fost savarsita dupa expirarea termenului de incercare pentru suspendarea conditionata a executarii pedepsei, asa cum a fost stabilit initial, fara sa se tina cont de gratiere, atunci intervine reabilitarea de drept si facem abstractie de gratiere.
Daca insa infractiunea a fost savarsita dupa expirarea termenului de incercare redus prin efectul gratierii dar in interiorul termenului stabilit initial pentru suspendarea conditionata, inclin sa cred ca nefiind indeplinita conditia pentru gratiere atunci nu mai intervine reabilitarea de drept a condamnatului (reabilitarea ar putea interveni numai daca infractiunea a fost savarsita dupa expirarea termenului de incercare calculat fara a se tine cont de gratiere).
Recunosc ca nu sunt sigura pe parerea mea.

sofia

Post by sofia » 19 Oct 2004, 14:43

Am gasit un articol pe aceasta tema in revista Dreptul nr. 4/2004.Se pare ca problema este foarte controversata.

virtual

Post by virtual » 20 Oct 2004, 12:46

De fapt nu e controversata.
Elis si Mary2004 au dreptate.
Pentru curiosi, cititi Mitrache, ca explica relativ clar.
Si chiar nu e asa dificil.
Nu inteleg rationamentul lui Witman / pai tu faci abstractie de efectele reabilitarii in aceasta situatie....

cardozzo

Post by cardozzo » 20 Oct 2004, 20:48

elis are dreptate.ca sa-i intaresc sustinerea in ceea ce priveste situatia in care noua infractiune e savarsita in termenul de incercare al gratierii si dupa expirarea termenului de incercare al suspendarii, asa cum a fost redus in urma gratierii, adaug ca se produc urm. efecte:
- se revoca gratierea. in urma revocarii se reintregeste termenul de incercare al suspendarii la durata initiala
- in urma reintregirii noua infractiune e savarsita in termenul de incercare al suspendarii. ca urmare, se revoca suspendarea iar pedeapsa ce trebuie executata e pedeapsa a carei executare a fost anterior suspendata+pedeapsa pt noua infractiune

wittmann

Post by wittmann » 23 Oct 2004, 09:05

Cineva a scris ca fac abstractie de efectele reabilitarii. Am sa-i raspund cu aceleasi gen de intrebare: facem abstractie de efectele termenului de incercare a gratierii?
Este intr-adevar o probleme controversata; de aceea mi se pare binevenita prevederea din legea privind procedura gratierii care excepteaza de la incidenta acestei institutii condamnarile cu susp. condit.

sofia

Post by sofia » 23 Oct 2004, 09:10

[quote="wittmann"] de aceea mi se pare binevenita prevederea din legea privind procedura gratierii care excepteaza de la incidenta acestei institutii condamnarile cu susp. condit.[/quote

Prevederea este valabila numai in cazul gratierilor individuale

wittmann

Post by wittmann » 23 Oct 2004, 09:16

Asa este... MEA CULPA.

virtual

Post by virtual » 26 Oct 2004, 21:51

Witman, sper ca nu te-am ofensat cu remarca mea.
A, da eu sunt acel cineva...
Intr-adevar probelema pare discutabila, dar doctrina si practica s-au pronuntat majoritar (sincer am scris majoritar fiindca nu sunt sigur daca cineva nu are opinie contrara, desi eu inca nu am gasit) in sensul a ceea ce am zis eu si ceilati. Problema nu mai este de actualitate, iar legea privind gratierea intareste doar aceasta , prin prevederea expresa in relatie cu gratierea individuala...dar observ ca un alt membru al forumului a scris aceasta deja.. .

Cam atat...pt azi...

PSnscuze de multiplele greseli de tipar, dar mi s-a stricat tastatura (am scapat suc pe ea) si pana maine aceasta e...

wittmann

Post by wittmann » 27 Oct 2004, 17:36

Nu ma ofenseaza nici un raspuns, atata vreme cat e dat in mod civilizat. Invit pe aceasta cale pe toti ca de cate ori ma vor prinde in "offside" sa-mi "dea in cap" cu simt de raspundere.

Post Reply